אם יש ירק שאני ממש אוהבת זה קישואים. הוא נהדר בפשטידות, בקישים, בקציצות ובמרק ולא משנה מה מוסיפים לו הוא תמיד מקבל באהבה את הטעמים.
בשנים האחרונות, החלפתי את הקישואים האהובים בזוקיני, שהם גרסה הרבה יותר מוצלחת בעיני גם בגלל הצבע המשגע שמותיר פסים דקיקים בצבע ירוק עז וגם בגלל המרקם היציב והפציח יותר.
אפשר למצוא אותם בשווקים ובסופרים (יש זן ירוק וזן צהוב) ואני באמת ממליצה לכם לעבור אליהם או לפחות לשלב.
הפעם בחרתי להכין מהם קציצות, גם כדי שיהיה לי מה לאכול בערב כשאני חוזרת מאוחר מהעבודה ואין לי כח לבשל משהו וגם כי לפעמים בא לי נשנוש בין הארוחות והקציצות האלה הן בדיוק הפתרון.
בגלל שיש בהן סממנים יווניים – שמיר, פטה, לימון (יו, שווה לנסות להוסיף גם זיתים קצוצים), החלטתי לשדך להן צלחת אחת עם שמנת חמוצה ומעליה שמן זית ועירית וצלחת אחת עם בייבי קישואים, צרובים עם קצת שמן זית, מלח ופלפל שגם אותם הגשתי לצד השמנת. 2 המנות הקטנות האלה מאוד מרעננות, בטח בימים חמים כאלה, והן תוספת ממש כיפית.
אגב, את הקציצות האלה אפשר לאכול כשהן חמות ישר מהמחבת (גם בלי רוטב) ואפשר לאכול אותן בטמפרטורת החדר. וגם בתוך פיתה עם סלט!
קציצות זוקיני ופטה ברוטב לימון וצ’ילי
מצרכים:
4 זוקיני ירוק או 4 קישואים, לא קלופים
1 גזר, לא קלוף
1/2 כפית מלח
2 כפות עלי שמיר או כוסברה – ואפשר גם לוותר אם לא אוהבים
1/2 צרור עירית או 4 ענפי בצל ירוק
1 כוס גבינת פטה או בולגרית
3 ביצים L או XL או הן קטנות אז 4
4 כפות שמן זית
1 כוס קמח לבן
1/2 כפית אבקת אפייה
מעט פלפל שחור
זיגוג ליים וצ’ילי:
מיץ מ-2 ליים או מלימון אחד
2 כפות מייפל או סילאן
2 כפות רוטב צ’ילי
1/2 כפית מלח – תטעמו את הקציצות קודם אם צריך
1 כף שמן זית
אופן הכנה:
– מגרדים את הקישואים והגזר על החלק הדק של הפומפייה. מניחים בקערה וממליחים ב-1/2 כפית מלח. מניחים בצד למשך 10 דקות.
– סוחטים היטב את הירקות המגורדים. אבל היטב כן? את הנוזלים אפשר לשמור להכנת שייקים, לזלף על סלט (יש בהם מלא טעם!) או לחבר ביחד עם קמח וליצור בצק פסטה ירקרק. אבל את הירקות אתם שומרים ללא נוזלים בכלל בקערה.
– קוצצים דק את השמיר והעירית ומוסיפים לקערה.
– מוסיפים גבינת פטה מפוררת, ביצים ושמן זית ומערבבים היטב.
– מוסיפים קמח, אבקת אפייה, מלח ופלפל ומערבבים עם כף עד שהקמח נעלם.
– אם אופים: מחממים תנור ל-180 מעלות ומניחים נייר אפייה על תבנית תנור. משמנים אותו היטב בתרסיס שמן או מברישים בשמן זית.
– אם מטגנים: מחממים שמן זית או קנולה במחבת רחבה, עד לגובה ס”מ.
– יוצרים קציצות, עם ידיים רטובות או משומנות (זה ממש חשוב כאן כדי שיצאו קציצות יפות וחלקות ולא ידבקו לידיים) ומטגנים משני הצדדים עד הזהבה או מניחים על תבנית התנור עם נייר אפייה משומן ואופים במשך 25 דקות עד הזהבה. חשוב להפוך את הקציצות באמצע הדרך כדי שיקבלו צבע זהוב משני הצדדים.
– מכינים את הזיגוג: בסיר קטן מחממים את כל המצרכים במשך 5 דקות ומברישים את הקציצות, אפשר גם רק מצד אחד, בזיגוג. אני גם אוהבת להכין את הרוטב הזה בכמות כפולה ולהגיש לצד הקציצות ואז כל אחד יכול לטבול את הקציצה בפנים ולשים כמה רוטב שבא לו.
הערות ושדרוגים
– הלוואי ותמצאו ליים. הוא עובד כאן מדהים ונמצא עכשיו כמעט בכל סופר. פשוט לימונים קטנים בצבע ירוק שיש להם את הטעם הכי ארומטי בעולם. ועדיין, אם אתם לא מוצאים, גם לימון רגיל יעשה את העבודה.
– אפשר לוותר על הגזר ולשים 5 קישואים או זוקיני.
– אפשר לוותר על הגבינה.
– אפשר להוסיף 1/2 כוס גרגירי תירס. עובד מהמם ביחד.
מה אפשר לשים במקום קמח שיהיה דל פחמימות/ללא גלוטן
מצטרפת לשאלה 🙂
קמח עדשים. זה מה שאני שמה בקציצות שלי באופן קבוע.
אפשר להחליף את הקמח בקמח כוסמין?
נראה מעולה! האם אפשר להחליף את הביצים במשהו?
האם אפשר לוותר על הזיגוג ליים וצ’ילי ולהגיש את הקציצות רק עם יוגורט יווני או שמנת?
היי, כ
תבת שיש להוסיף אבקת אפייה…האם התכוונת לסודה לשתייה?
תודה,
ניבה
נראה מעולה ואיזה כיף לי שיש לי זוקיני בבית?
אבל שאלה, למה בעצם לא לקלף את הגזר? סתם מתוך סקרנות.
אלופה שאת רחלי! יש לי הרגשה שזה יככב אצלי במטבח בדיוק כמו הלביבות גזר.
הכמויות שפורסמו, לכמה קציצות זה מספיק בערך?
היי, אם אני לא אוהבת טעם “ביצתי” האם אפשר להפחית מכמות הביצים ועדיין ייצא טוב?
באמת שאין לזה טעם ביצתי. אבל אפשר להפחית קצת
אפשר להחליף את הקמח בקוואקר דק?
תודה
אפשר
היי
שאלה
הכנתי בדיוק לפי המתכון
סחטתי את כל הירקות טוב טוב
אבל לפני האפייה לא יצא לי משהו מגובש שמחזיק
כל התערובת יצאה לי מאוד נוזלית
בסופו של דבר הוספתי לפחות עוד 2 כוסות קמח..
אשמח שתסבירי לי מה עשיתי לא נכון
גם לי יצא ממש נוזלי