אם יש משהו שאני ממש אוהבת לאכול, מיד אחרי שוקולד (עדיף חלב) זה תפוחי אדמה ובטטה. אם להיות מדויקים, אז קודם תפוחי אדמה ומיד אחר כך בטטה.
את האהבה לתפוחי אדמה קיבלתי בגנים מאבא שלי, שיכול לחיות עליהם, בין אם מדובר בפירה, צ’יפס, תפוחי אדמה מבושלים או אפויים. ואני לגמרי מזדהה איתו.
מצד שני, דווקא בטטות הוא לא אוהב, בעיקר בגלל המתיקות שלהן. אבל היי, סבתא שלי חולה על בטטות וכבר סיפרתי כמה אני והיא דומות אז כנראה שמשם זה הגיע.
ב-3 השנים האחרונות, מאז שהבנתי שאני והמשקל שלי צריכים לחיות בשלום ולא להדחיק אחד את קיומו של השני, חיפשתי לא מעט דרכים איך לאכול דברים שאני אוהבת בלי למצוא את עצמי עולה על המשקל ומגלה שהוא שוב עלה.
אחד הפתרונות המעולים שמצאתי זה להכין לעצמי בטטה אפויה ולאכול אותה עם סלט. כארוחת ערב או צהריים.
אני יודעת שזה ישמע מופרך, אבל בבטטה אחת בינונית-גדולה יש פחות מ-60 קלוריות. זה באמת לא יאמן. ויש בה גם לא מעט ויטמין A וסידן ועוד מלא דברים שעושים טוב לגוף וללב.
הפעם בחרתי להביא לכם את אחת הגרסאות שאני הכי אוהבת לבטטה, כזאת שעטופה בסילאן מתקתק וצ’ילי בועט. בזכות עז תלם והמתכון האדיר שלו לבטטה אפויה הפוך, החלטתי גם אני לאפות אותה הפוכה (בד”כ הייתי אופה אותה על 2 הצדדים) ולהבריש אותה ברוטב קצת לפני שהיא מסיימת את האפייה כדי שהסוכרים שבסילאן לא ישרפו בצ’יק.
והשוס הגדול בעיני הוא החיתוך. לא רק כי הוא מייצר בטטה יפהפיה, אלא בעיקר כי החיתוך הזה מאפשר לחום להכנס פנימה ולרכך את הבטטה מהר וליצור קוביות שיש להן מעטה חיצוני דביק וזהוב עם פנים רך רך ומתוק.
בקיצור, רוצו להכין. גם כתוספת לארוחת חגיגית וגם כארוחה בפני עצמה, עם סלט עלים ירוקים וקצת טחינה מעל.
קיפודי בטטה בסילאן
מצרכים:
4 בטטות בינוניות, עם הקליפה
5 כפות שמן זית
3 כפות סילאן או מייפל
2 כפות רוטב צ’ילי איכותי או ביתי (הנה מתכון מעולה לרוטב צ’ילי)
מעט מלח גס
אופן הכנה:
– שוטפים היטב את הבטטות. קחו בחשבון שאופים אותן עם הקליפה (היא אכילה וסופר טעימה) אז הקפידו לשטוף היטב.
– מניחים נייר אפייה על תבנית תנור ומורחים עלי 3 כפות שמן זית. לא לשים פחות זה באמת המינימום וזה לא הרבה ביחס לכמות הבטטות.
– חותכים את הבטטות לחצי, לאורכן, וחורצים שתי וערב בתוך בשר הבטטה עם סכין חדה כך שיווצרו מעין קוביות. חשוב לא לחתוך את הקליפה אלא רק בתוך הבטטה עצמה ובכל מקרה לא לחתוך ממש עד הסוף כדי שהבטטה לא תתפרק.
– מניחים את הבטטות על נייר האפייה המשומן עם הצד החתוך כלפי מטה.
– מחממים תנור ל-200 מעלות.
– כשהתנור חם, ורק כשהוא חם, מכניסים את תבנית האפייה עם הבטטות ואופים במשך 25 דקות.
– בינתיים מערבבים בקערה קטנה סילאן, רוטב צ’ילי ואת יתרת השמן.
– מוציאים מהתנור, הופכים את הבטטות ומברישים את שני הצדדים ברוטב סילאן וצ’ילי.
– מחזירים את הבטטות לתבנית, כשהחלק עם הקוביות כלפי מטה, ואופים עוד 10 דקות או עד שהבטטות ממש מקורמלות מסביב. זה נראה שהן קצת נשרפות אבל ככה זה צריך להיות וזה גם החלק הכי טעים.
– מוציאים, מפזרים מלח גס ומגישים.
הערות ושדרוגים
– חשוב להבריש את הבטטות ברוטב 10 דקות לפני הסיום אחרת הסוכרים שבסילאן וברוטב צ’ילי נשרפים ויוצרים טעם מריר.
– לשדרוג אפשר להוסיף לרוטב עלי טימין, צ’ילי גרוס, מלח דק או פלפל שחור.
– אני ממש אוהבת להגיש את זה עם טחינה גולמית ואפשר גם עם שמנת חמוצה (בארוחה חלבית או כארוחה כיפיית בפני עצמה).
– והכי טעים? לאכול את זה ככה עם סלט ירוק.
– כן, זה עובד גם עם תפוחי אדמה אבל אז זמן האפייה ארוך יותר.
וואו רחלי נראים ממש נהדר! ממש אהבתי את השדרוג נראה פריך נימוח וטעייים?
ותודה רבה על הפרגון !
בבטטה אחת בינונית-גדולה יש פחות מ-60 קלוריות
I love your recipes but this is incorrect
A rather small baked sweet potato (114g) contains 103 calories
נראה מעולה ממש
יש לך רעיון איך לחתוך בטטה לאורכה בקלות…. יש לי סכין מעולה אבל חיתוך לאורך זה אתגר
והאם אפשר להשתמש בסרירצה בתור צ’לי
אפשר, אבל תורידי את הכמות בחצי <3
שלום רחלי,
לאלו שלא יכולים לאכול חריף איזו תחלופה את ממליצה לרוטב צ’ילי??
אפשר פשוט לוותר או להמיר ברוטב צ’ילי מתוק
לא אמורים להפוך את הבטטה בפעם השנייה?
איזה רוטב צילי את ממליצה לרכוש ?
תודההה !
הכנתי עם מייפל.. יצא מושלם!!
היי, יש לי צ’ילי מתוק בבית, להוסיף אליו גם צ’ילי חריף? מה את ממליצה?
הי קרוטית 🙂 לא הכי הבנתי.. בהתחלה הבטטה עם החיתוכים כלפי נטה ואחרי שמברישים אותה ברוטב מחזירים לתנור עם החיתוכים כלפי מטה שוב? או הופכים את הבטטות?
מצטרפת לשאלה!
מעולה! יש חשיבות גם לניראות,
זו ההתרשמות הראשונית שמזמינה.
תודה.
צודקת לגמרי 🙂 ותודה רבה