צ’יפס מתנפח כמו פעם

Posted on
צ'יפס מתנפח

לפני חודשיים יצא לי לבקר במפעל הדבש ושמן הזית של יד מרדכי. פגשתי שם את העובדים שחלקם הגדול מתגוררים בעוטף, אלה שרבים מהם איבדו חברים ומשפחה, אלה שפונו וחזרו כדי להמשיך ולעבוד בעבודה שהם כל כך אוהבים. במקום שמסב להם שגרה מבורכת.

בביקור ההוא, שם למדתי על הדבש, חזיתי גם במראה היפהפה והמהפנט של בקבוק בקבוקי שמן הזית והחלטתי ללכת בעקבות הזיתים ולראות מהיכן הם הגיעו.

ממש בימים אלו מתרחש המסיק השנתי וניתנה לי הזכות להגיע ולחזות בו במושב היוגב בעמק יזרעאל. שטחים עצומים של מטעי זיתים נפרשים שם, אל מול הנופים המרהיבים איזור העמק, ואת כל הזיתים האלה מוסקים בבית הבד, ביחד עם זיתים שמגיעים מהגולן, ותוך זמן קצר נוצר שמן זית מרהיב ביופיו. מבריק, מלא בניחוח פירותי, עם טעמים שהם הכי הארץ הזאת.

משם עובר שמן הזית הישר ליד מרדכי שם הוא נארז ויוצא למדפים. מסע שחוצה את המדינה. מצפונה ועד דרומה. וחוט שני שמחבר בין האנשים והמקומות – האהבה לתוצרת האדמה.

במושב היוגב, בבית הבד, פגשתי את גל שמנהל את בית הבד כבר 25 שנה. ממשיך את דרכו של אביו. וגם את לירן גברי, מנהלת האיכות והטכנולוגיה במפעל של יד מרדכי. לירן היא גם זו שאחראית, ביחד עם הצוות שלה, על איכות השמן שמגיע למפעל. היא מלאת ידע, יודעת לזהות זנים מטעימה קצרה, והיא גם זו שלימדה אותי משהו מאוד מעניין – הידעתם ששמן זית הוא חומר הגלם היחידי שניתן לדעת אם הוא פגום או לא באמצעות טעימה? זאת הסיבה שיש צוות שלם שטועם את השמן בכל שלב בתהליך. בזמן המסיק, בהגעה שלו למפעל וגם אחרי הבקבוק.

בדרך הביתה מבית הבד, אחרי היכרות עם האנשים שעומדים מאחוריו, שעובדים כל השנה עבור הרגע הזה של המסיק, הבנתי אפילו יותר כמה מדהים הוא שמן הזית. וכן, בהחלט אפשר גם לטגן איתו.

צ'יפס מתנפח
צ’יפס מתנפח

צ’יפס מתנפח

מעל פיתה עם פלאפל, לצד סלט ירקות או ככה לבד עם מטבלים טובים בצד – הצ’יפס המתנפח, זה שגדלנו עליו, הוא אחד הביסים הטעימים שיש. נוסטלגיה שקשה לעמוד בפניה. אז רגע לפני החג שמספר על נס פח השמן, הבאתי לכם מתכון שעושה שימוש בשמן זית נפלא ותפוחי אדמה שגדלים ממש כאן בדרום.

מצרכים:
3 תפוחי אדמה
2 ביצים L
½ כוס סודה (מים מוגזים)
1 כוס קמח לבן
2 כפות קורנפלור
1 כף אבקת אפייה
½ כפית מלח
½ כפית כורכום
שמן זית יד מרדכי – לטיגון

אופן הכנה:
– קולפים את תפוחי האדמה ופורסים לפרוסות דקות ממש. עדיף עם מנדולינה או מעבד מזון עם דסקית פריסה. מעבירים לקערה עם הרבה מים קרים עד שהבלילה תהיה מוכנה.
– בקערה גדולה שמים ביצים וסודה וטורפים היטב.
– מוסיפים את שאר המצרכים וטורפים.
– מסננים את תפוחי האדמה מהמים ומייבשים אותם עם מגבת או נייר סופג. חשוב לייבש אחרת הבלילה לא תדבק לתפוחי האדמה.
– בסיר רחב שמים שמן בגובה 2 ס”מ ומביאים לסף רתיחה.
– טובלים כל פרוסת תפוח אדמה בבלילה ומיד מעבירים לשמן הרותח.
– מטגנים מ-2 הצדדים עד הזהבה. ממליחים ומגישים.

צ'יפס מתנפח
צ’יפס מתנפח

הערות ושדרוגים
– כן, אפשר להכין גם עם בטטה.
– ממש חשוב לפרוס את תפוחי האדמה דק. הטיגון בשמן ממש קצר ואתם רוצים שתפוחי האדמה יהיו רכים.
– אל תוותרו על קורנפלור.
– אי אפשר להחליף את הסודה. היא זאת שמנפחת את הבלילה.
– המתכון בשיתוף יד מרדכי.

  • לשתף זה כיף

3 תגובות

  1. יוכבד says:

    סליחה, אבל… חנוכה כבר עבר; ואין שום סיבה לטגן בשמן זית יקר, שבטיגון אין לו שום יתרון על שמן צמחי אחר.
    אני אישית זוכרת את תפוחי האדמה האלה רק מהפלאפל, והם היו תמיד ספוגים שמן להפליא. אבל אכן זו נוסטלגיה.

  2. דוד says:

    שמן ודבש מייבאים מספרד טורקיה איטליה , בארצנו הקטנה והיפה אין מספיק ייצור של דבש ושמן .

  3. משה בן זימרה says:

    לא שווה את זמן העבודה והלכלוך. ששאר צ’יפס של פעם

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend