אז לפני כמה ימים יצא לי לבקר שוב בארגון לקט ישראל עליו כבר סיפרתי לכם גם כאן בבלוג וגם באינסטגרם. למי שלא מכיר, מדובר בארגון הצלת מזון שבעצם דואג לאסוף ולקצור תוצרת חקלאית שלולא הם הייתה נזרקת או נרקבת. למה זה קורה? לפעמים כי המדינה מאשרת יבוא של חקלאות מחו”ל ואז התוצרת המקומית כאן נותרת מיותמת, לפעמים כי הירקות יצאו גדולים מדי וישראלים לא ירכשו אותה ולכן לחקלאים אין טעם בכלל לקצור אותה ולשלם הון על עובדים ולפעמים כי היה יבול גדול מדי שלא תאם את הביקוש ואז אין למי למכור. כך או כך מדובר בטונות של ירקות ופירות טובים ואיכותיים שעוד שנייה היו מושלכים.
את כל היבול הזה, שמוצל, מעבירים בלקט ישראל לאלפים עמותות בארץ שמעבירות את הירקות והפירות למי שזקוק. בשנה שעברה למשל חילקו ארגזים כאלה ל-234,000 א.נשים. אגב, בארגון גם מכינים מרקים מהיבול שמגיע, מקפיאים אותם בכלים מיוחדים וגם אלה, לצד אוכל מוכן שגם הוא נאסף, מחולקים לעמותות.
ואיך כל זה קשור למתכון פה? אז השבוע כשביקרתי במרלוג של לקט ישראל הם ביקשו ממני להראות לא.נשים כמה אוכל נפלא אפשר להכין מהירקות האלה שאחרים לא רצו. וזאת גם ההזדמנות שלי להזכיר לכם לקנות ולבשל בחכמה. תקנו בדיוק מה שאתם צריכים, אל תגידו למצב שאתם זורקים כי משהו נרקב או קצת התרכך, תחשבו כמה זה עלה לכם. לא חבל?
ובנוגע לעוף או כמו שאבא שלי קרה לו “לא אכלתי בחיים טעים כזה” – מדובר בארוחה שלמה, חגיגית וטעימה במיוחד, שמתאימה לפסח. המתכון עושה שימוש כאן גם במצות אבל גם בבצלים, סלרי, שום ותפוחי אדמה. תוצרת חקלאית מקומית נפלאה שביחד הופכת לארוחה נהדרת.
- לעמוד הטיק טוק שלי כבר הצטרפתם? בואו בואו טעים שם ויש מלא סרטוני אוכל.
- רוצים לקבל עדכון כשעולה מתכון חדש? הרשמו ממש כאן לבלוג (ההרשמה בחינם וניתן לבטל בכל עת).
- הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי בעמוד האינסטגרם.
עוף ממולא מצות עם תפוחי אדמה
מצרכים למילוי:
5 כפות שמן זית
2 בצלים גדולים, קלופים
2-3 ענפי סלרי, כולל העלים
7 שיני שום, קלופות
1/2 כוס צנוברים או גפרורי שקדים
3 מצות
3/4 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 כפית אבקת מרק בצל – לא חובה
1 ביצה L
1/2 כוס מים
מצרכים לעוף ולתפוחי האדמה:
1 עוף שלם
7-10 תפוחי אדמה, שטופים היטב
2 כפות דבש או סילאן או מייפל
3/4 כפית פפריקה מתוקה
3/4 כפית אבקת שום או שום גבישי
1 כפית מלח גס
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
5-6 כפות שמן זית
אופן הכנה:
– להכנת המילוי: קוצצים את הבצל לקוביות ופורסים את הסלרי והשום לפרוסות דקות. קוצצים דק את עלי הסלרי.
– בסיר סוטאז’ מחממים שמן זית ומטגנים את הבצלים והסלרי עד ריכוך.
– מוסיפים שום וצנוברים וממשיכים לטגן יחד, תוך כדי ערבוב, עוד 2-3 דקות.
– שוברים פנימה את המצות לצ’אנקים יחסית קטנים, מוסיפים מים ומערבבים היטב. מורידים מהגז.
– מאפשרים למלית להתקרר מעט, בערך 10 דקות, ואז מוסיפים את הביצה ומיד מערבבים היטב. מניחים את המילוי בצד עד לשימוש.
– להכנת העוף ותפוחי האדמה: חותכים את תפוחי האדמה לפרוסות עבות בעובי 1-2 ס”מ.
– בקערה גדולה שמים שמן זית, פפריקה, אבקת שום, מלח ופלפל שחור ומערבבים היטב. מכניסים פנימה את תפוחי האדמה ומערבבים.
– מעבירים את תפוחי האדמה לתבנית תנור משומנת ומניחים בשכבה אחת ככל שניתן. שימו לב: אמור להשאר לכם מהתבלינים עם השמן בקערה, אל תעבירו את זה לתבנית עם תפוחי האדמה כי זה לעוף. במידה ולא נשאר פשוט מכינים שוב את המרינדה של התבלינים עם שמן זית.
– מניחים את העוף על תפוחי האדמה ומורחים אותו במרינדת התבלינים עם השמן. מזלפים מעל העוף, ולא מעל תפוחי האדמה, את הדבש.
– ממלאים את העוף במילוי. מקפידים למלא כמה שיותר. תכניסו גם לפנים העוף אבל גם לרווח שבין השוקיים לחזה עוף. כל מקום שאפשר תדחפו מילוי.
– מניחים מעל התבנית נייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום וסוגרים היטב.
– אופים בתנור שחומם ל-190 מעלות במשך שעה ורבע.
– מוציאים את הכיסוי ואופים עוד 30-45 דקות או עד שהחלק העליון זהוב.
– לאחר שמוציאים את הכיסוי ואופים בלעדיו מומלץ מדי פעם להרטיב את העוף עם הנוזלים שניקוים בתחתית התבנית.
הערות ושדרוגים
– מחוץ לפסח אפשר להמיר את המצות ב-5 פרוסות לחם שמשרים קודם במים וסוחטים.
– אתם יכולים לגוון ולשים יחד עם תפוחי האדמה גם פרוסות של בטטה, ראשי שום ואפילו עגבניות שלמות יעבדו פה מעולה.
– במקום סלרי אפשר לשים כרישה או להוסיף עוד 2 בצלים.
– אם יש לכם בבית כוסברה או פטרוזיליה אתם יכולים לקצוץ ולהוסיף למילוי בזמן הוספת המצות. כמה שיש לכם יעבוד פה מעולה.
– המתכון בשיתוף לקט ישראל.
0 תגובות