מרק כתום סמיך הכי טעים שיש

Posted on
מרק כתום

אחד המתכונים הראשונים שהכנתי בחיי, אחרי עוגת שוקולד בחושה ומשה בתיבה, היה מרק בטטה טחון שאת המתכון שלו מצאתי בספר מתכונים ישן במדף בבית. זה שהיום קוראים לו מרק כתום.

היה במרק ההוא בעיקר בטטות ולא מעט שמיר ועד היום אני תמיד מודיעה חגיגית שאני שונאת שמיר, להוציא את המרק הכתום שהכנתי בילדות שפשוט לא היה מי שהוא בלעדיו. אגב, כנראה שהטעם המאוד מתוק של הבטטות פשוט הסתיר את טעם השמיר.

ואז התבגרתי, ובכל פעם שהכנתי את המרק הורדתי עוד ועוד מכמות הבטטות, בעיקר כי הן נורא מתוקות לי פה, ולמדתי לאזן את המרק הזה עם ירקות כתומים אחרים כמו דלעת וגזר שאהובים עלי מאוד ומספקים טעמים קצת יותר עדינים.

בשנתיים האחרונות המרק הזה הלך עוד צעד קדימה לכיוון הטעמים האהובים עלי והתווסף לו קרם קוקוס שגם מוסיף מתיקות עדינה, גם מותיר את המרק הזה פרווה, גם מוסיף קרמיות נהדרת וגם מכיל פחות אחוזי שומן מהשמנת המתוקה שנהגתי להוסיף למרק כדי להעשיר אותו.

אהההה והפעם גם הוספתי עדשים כתומות! בעיקר כי הן מעבות את המרק, גורמות לו להפוך לארוחה משביעה ומוסיפות מלא ערכים תזונתיים.

רק 2 דברים חשובים לפני שאתם רצים להכין:
1. שימו לב שהמרק ממשיך להסמיך אחרי הבישול אז עדיף שהוא יהיה קצת יותר נוזלי ממה שאתם אוהבים אחרי שכיביתם את האש. אם המרק נראה לכם סמיך (בודקים רק אחרי הטחינה), אפשר להוסיף עוד 1/2 כוס מים רותחים.
2. אל תוותרו על שורש הפטרוזיליה, הוא מוסיף עומק טעמים משגע.

מרק כתום עם בטטה, גזר, דלעת ועדשים כתומות

מצרכים:
1 כף שמן זית
4 שיני שום, קלופות
1/2 ס”מ שורש ג’ינג’ר, קלוף – לא חובה ואפשר גם באבקה (1/4 כפית)
1 בטטה גדולה, קלופה
1 חתיכה דלעת (זאת שמוכרים בסופר בניילון נצמד), ללא קליפה
3 גזרים, קלופים (אפשר גם לא קלופים אם הקליפה יפה)
1/2 שורש פטרוזיליה, קלוף (ואפשר גם שורש שלם)
6 כוסות מים רותחים
1 כפית שטוחה מלח
1/4 כפית פלפל שחור
1/2 כפית כורכום
1/2 כוס עדשים כתומות
1 מיכל קרם קוקוס (17% שומן ומעלה)

אופן הכנה:
– קוצצים גס את השום והג’ינג’ר (אל דאגה בקשר לגודל, גם ככה טוחנים את המרק).
– חותכים את הבטטה, הדלעת והגזר לפיסות בגודל 3 ס”מ בערך.
– בסיר בינוני-גדול מחממים שמן זית ומטגנים את השום והג’ינג’ר במשך 3 דקות..
– מוסיפים את כל הירקות החתוכים, כולל שורש הפטרוזיליה, ומטגנים במשך 2 דקות.
– מוסיפים מים רותחים, מלח, כורכום, עדשים כתומות ופלפל ומבשלים עד שכל הירקות רכים לגמרי.
– טוחנים בעזרת בלנדר מוט עד שנוצר מרקם חלק לגמרי.
– מוסיפים קרם קוקוס, מערבבים וממשיכים לבשל במשך 5 דקות נוספות. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם לצורך (רוב הסיכויים שתצטרכו להוסיף עוד מלח). מגישים עם קרוטונים וזילוף של קרם קוקוס.

מרק כתום
אני יכולה לאכול את המרק הזה כל יום. כל היום.

הערות ושדרוגים
– שימו לב שיש בטטות מתוקות יותר ופחות, כנ”ל לגבי הדלעת, אז לא לשכוח לטעום אחרי הוספת הקוקוס (ורק אחרי כי גם היא מוסיפה מתיקות) ואז תחליטו אם לתבל בעוד קצת מלח או פלפל שחור.
– במקום או בנוסף לאחד הירקות הכתומים אפשר לשים דלורית קלופה וחתוכה לקוביות גדולות. אם אתם מוסיפים אותה בנוסף לירקות כאן רק תוסיפו גם כוס מים רותחים נוספת.
– אם אתם אוהבים מרק יותר נוזלי אפשר להוסיף עוד כוס מים רותחים. בכל מקרה, קחו בחשבון שהמרק ממשיך להסמיך כשהוא מתקרר אז עדיף שיהיה קצת יותר נוזלי אחרי הבישול.
– רוצים לשדרג? אפשר להתחיל עם טיגון של בצל אחד חתוך לקוביות ואפשר גם להוסיף ענף סלרי קצות לקוביות (מוסיפים מיד בהתחלה עם השמן והשום).
– לגרסה חלבית של מרק כתום, ולמי שלא אוהב קוקוס, אפשר להמיר את קרם הקוקוס בשמנת מתוקה.
– ואם אתם רוצים גרסה חסכונית יותר בקלוריות? פשוט משמיטים את הקרם קוקוס או ממירים לשמנת לבישול 15%.
– ועוד שדרוג כייפי – מוסיפים 1/2 כפית פפריקה חריפה. זה מוסיף קיק פיקנטי למרק.

  • לשתף זה כיף

41 תגובות

  1. גל says:

    היי
    ניתן להקפיא את המרק? אם מכינה אותו על בסיס חלב קוקוס..

    1. רחלי קרוט says:

      כן, אין בעיה

    2. תיאה says:

      לכמה מנות המתכון?

  2. ספיר says:

    היי, ניתן להחליף את הקרם קוקוס/שמנת לבישול לשמנת על בסיס סויה של אלפרו 4.7% שומן?

    1. רחלי קרוט says:

      כן

  3. שרית says:

    המרק הכתום יצא מעולה רק התחלתי גם בטיגון בצל לפני שאר הירקות ובנוסף שמתי הרבה פלפל שחור לסתור את המתיקות

    1. ליאן says:

      האם הכוונה חצי כוס עדשים כתומות לפני בישול? צריך לבשל אותן לפני או שמכניסים אותן לתבשיל כמו שהן?

  4. אפרת says:

    פחית חלב קוקוס?
    צריכה תשובה עכשיו (:

    1. זהבית says:

      היי האם יש דרך נוספת לטחון אם אין לי מוט בלנדר?

    2. Meira Darel says:

      רחלי, אפשר להוסיף קינמון ואגוז מוסקט…יתן לזה קיק טעמים של Thanksgiving הממשש ובא כאן בארהב.
      Pumpkin spice style
      הולכת להכין
      תודה על המתכון

    3. חני says:

      דחוף

  5. דניאל says:

    היי, אפשר להשתמש בנוזל קוקוס במקום הקרם?

  6. אוראל says:

    היי הבישול על אש גבוהה?

  7. נועה says:

    הי אני גרה בארהב ואין פה שורש פטרוזיליה אפשר להחליף בשורש אחר?

  8. וויני says:

    המרק מעולה!!
    הכנתי חלבי והוספתי כפית ראס-אל-חנות.

  9. היל says:

    היי, אפשר להכין יום לפני?

  10. היל says:

    היי, אפשר להכין יום לפני?
    אפשר בלי עדשים כתומות?

  11. יעל says:

    הי נראה מהמם! כמה קריטי העדשים אם אין לי? אפשר להחליף במשו אחר?

  12. שלומית אור says:

    נ י פ ל א מדהים כל כך טעים. תודה רבה

  13. דניאל פרייזלר says:

    כמה מל הכוונה מיכל קרם קוקוס ?
    צריכה תשובה היום כדי להכין 🙂

  14. Meira Darel says:

    רחלי, אפשר להוסיף קינמון ואגוז מוסקט…יתן לזה קיק טעמים של Thanksgiving הממשש ובא כאן בארהב.
    Pumpkin spice style
    הולכת להכין
    תודה על המתכון

  15. נירית says:

    קרם קוקוס הוא סמיך? יש לי ואני לא מכירה. מכינה בדיוק את המרק 😃

  16. מיכל says:

    לא הבנתי לאן נעלם השמיר שציינת בפתיח…

    1. הילה says:

      היי מכינה עכשיו, הכ סתי שורש פטרוזיליה בשלמותו..האם גם הוא אמור להיות קצוץ עם שאר הירקות? או להוציא אותו?

  17. אמיר says:

    כאשר הכנו בלי קרם קוקוס יצא יותר טעים. רק אומר.

    1. רחלי קרוט says:

      עניין של טעם 🙂 בעיני קרם קוקוס, קצת כמו שמנת, משדרג כל דבר אבל זה לחלוטין עניין של טעם.

    2. אלינור says:

      מרק מעולה!!!
      רק את המלח הייתי צריכה להגיד פי 4 . וכך גם את הפלפל והכורכום..
      מניחה שזה עניין של טעם ואהבת נתרן.

  18. רבקי says:

    היי רחלי,
    אין לי שורש פטרוזיליה.. יש אפשרות לוותר או להמיר במשהו אחר?
    תודה רבה על כל המתכונים המושלמים!!

  19. שחר says:

    יצא לי מעולה! לא היו לי חלק מהמצרכים. במקום דלורית שמתי 3 גזרים (6 סה”כ) במקום שורש פטרוזיליה שמתי גזר לבן ופטרוזיליה מיובשת. והוספתי 2 תפו”א קטנים. (המלצה – בטטה גדולה)
    בלי שום, בלי ג’ינג’ר בלי קרם קוקוס, אבל מודה שזה הרגיש שקרם קוקוס יתאים בטעמים. עדיין יצא מטורף, נטרף וכולם ביקשו מתכון.

    1. שחר says:

      וגם – לא שמתי עדשים כתומות, שכחתי לציין. עדיין כמו שאמרתי יצא מושלם

  20. מאי says:

    היי,
    האם סינון של המרק ישפר את המרקם שלו?

  21. עדי says:

    אנחנו בבידוד ממושך והכנתי את המרק עכשיו עם שינויים בהתאם למה שהיה לי בבית. יצא אחד המרקים הכי קרמיים מנחמים וטעימים! תודה! הדלעת שהיתה לי בבית כבר היתה רקובה אז החלפתי אותה בבטטה קטנה נוספת וזוקיני ענקי, אני דוקא מאד אוהבת שמיר והיה לי אז הוספתי צרור מכובד. יצא פשוט מדהים שהחלטנו לוותר על הקרם קוקוס כי פשוט כל כך טעים ככה.

  22. הילה says:

    היי מכינה עכשיו, הכ סתי שורש פטרוזיליה בשלמותו..האם גם הוא אמור להיות קצוץ עם שאר הירקות? או להוציא אותו?

  23. חני says:

    הי. אפשר לוותר על העדשים?

  24. טניה says:

    חייבת לפרגן!!
    חששתי מכמה רכיבים-כמו ג’ינג’ר ושורש פטרוזיליה, אני אישית לא אוהבת את הטעם שלהם…לא היה לי עדשים..
    ויצא מדהים!! טעים והמרקם פצצה!!
    מרק לכל המשפחה!!

    תודה!

  25. נועם says:

    הי,
    יהיה נחמד אם יוסיפו כמויות מדויקות יותר וזמנים מדויקים למתכון

  26. Tamar says:

    אני מתחילה מרק כתום בטיגון של בצל, שום וגזרים.
    מוסיפה אח”כ דלעת, מעט קישואים, תפו”א קטנטן, בטטות, סלרי וגינגר.
    אם יש שורשים זה מעולה.
    מוסיפה גם מעט עדשים כתומות, בד”כ.
    לגבי התיבול: מלח, פלפל שחור גרוס, חוואיג למרק ואגוז מוסקט שמוסיפים טעם מדהים.
    בהצלחה וחורף בריא 🙂

  27. Administrasi Bisnis says:

    במקום או בנוסף לאחד הירקות הכתומים אפשר לשים דלורית קלופה וחתוכה לקוביות גדולות? Tel U

  28. אליקים ושושנה טרויאנסקי says:

    מן הראוי לציין משקל של מיכל קרם הקוקוס : לעניות דעתנו 400 גרם זו כמות מוגזמת, היינו ממליצים על מחצית הכמות

  29. נדב says:

    נראה מתכון מעולה, לא ניסיתי אותו עדיין.
    מה הכוונה בחתיכת דלעת? יש מצב שאת נותנת הערכה מה אמור להיות המשקל של הדלעת במרק?

  30. נגה says:

    האם אפשר שורש סלרי במקום שורש פטרוזיליה ?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend