כבר סיפרתי במתכונים הקודמים כמה אני אוהבת מרקים, לא רק בחורף, וכמה אני יכולה לחיות עליהם. אז השבוע, כדי לחזק את הקביעה הזאת הכנתי שוב מרק. הפעם מהסוג הטחון והעשיר, זה שבקלות יכול לתפקד כארוחה משביעה, בעיקר כשמשדכים לו קרוטונים ביתיים.
יש משהו מאוד מנחם ומספק באפונה, בעיקר כשהיא נטחנת והטעמים המתקתקים שלה משתחררים בעוצמה רבה. המתקתקות הזאת היא גם התבלין הכי חזק של המרק הזה, שלא צריך כמעט כלום חוץ מכמה מצרכים שרק מלטפים ומלווים את טעמם את העיגולים הירוקים שמביא איתו החורף.
בזכות אותו טעם מתקתק והמרקם הקטיפתי של פנים האפונה שמשתחרר בטחינה, לא צריך כאן תוספת של מרכיב חלבי כמו שמנת או חמאה כך שבהחלט מדובר במנה שגם חוסכת ייסוריי מצפון קלוריים וגם חוסכת את השימוש במוצרי חלב – מעולה לטבעונים ולמי מכם שמחפש מנה פרווה.
חורף חם ושבוע מקסים. ואל תשכחו לספר לי איך יצא המרק.
מרק אפונה
מצרכים:
3 כרשות, החלק הלבן
1 בצל לבן
3 גזרים, לא קלופים
3 כפות שמן זית
600 גרם (שקית) אפונה עדינה קפואה או אפונה טרייה
9-11 כוסות מים רותחים (אפשר יותר או פחות תלוי איזה מרקם אוהבים)
כף אבקת מרק (לא חובה)
מלח ופלפל לבן
להגשה:
קרוטונים ביתיים – מתכון בהמשך
עירית קצוצה
מעט שמן זית
אופן הכנה:
– קוצצים את הכרשה לטבעות דקות ואת הגזר והבצל לקוביות קטנות.
– מטגנים בסיר, עם שמן זית, את הבצל, הכרשה והגזר במשך 7-10 דקות או עד שהבצל והכרשות מתרככים לגמרי והופכים לשקופים אבל לא משחימים.
– מוסיפים אפונה, מים רותחים, א.מרק, מלח ופלפל ומבשלים במשך 20 דקות או עד שהאפונה רכה (במידה ומשתמשים בטרייה).
– טוחנים את המרק עם בלנדר סטיק עד שהוא חלק. אני מעדיפה את המרק עם מעט חתיכות נגיסות של אפונה אבל כמובן שזה נתון לשיקולכם.
– מחזירים לאש, מבשלים 5 דקות נוספות, טועמים ומתקנים תיבול.
– מגישים עם קרוטונים, עירית קצוצה ומעט שמן זית. למטה בהערות ישנן אופציות נוספות להגשה ולהעשרת המרק.
הערות חשובות
– אחרי טחינת המרק, וכדי להעשיר אותו יותר, אפשר להוסיף 1/3 כוס קרם קוקוס (לגרסה פרווה/טבעונית) או שמנת מתוקה. אחרי ההוספה ממשיכים לבשל את המרק עוד 5 דקות תוך כדי ערבוב.
– קרוטונים ביתיים: חותכים לקוביות כל לחם שיש לכם בבית, אני השתמשתי בלחמנייה מקמח מלא אבל אפשר כל לחם או לחמנייה. במחבת עם כפית שמן זית מטגנים את הלחם תוך כדי ערבוב ולקראת סוף הטיגון, כשהלחם זהוב ופריך, מפזרים מעל מלח ומעט פלפל לבן. למי שאוהב, אפשר להוסיף גם עלי טימין.
– המרק הזה נהדר עם אפונה טרייה, כאן השתמשתי באפונה טרייה מונבטת שקניתי בשוק הנמל בכמה שקלים בודדים, אבל כמובן שאפשר להשתמש גם באפונה קפואה. לא משנה מה, רק לא אפונה מקופסת שימורים!
– אבקת המרק כאן לא מאוד הכרחית אבל היא מוסיפה עומק ומליחות. בגלל שהאפונה מלאה בטעמים, במקרה הזה לא באמת חייבים להוסיף אותה. מקסימום תטחנו את המרק ותטעמו, אם חסר לכם תמיד אפשר להוסיף אותה אחרי הטחינה.
– חשוב חשוב חשוב: למרק הזה יש נטייה להסמיך אחרי שהוא מתקרר, לכן, חשוב מאוד שהוא יהיה קצת יותר נוזלי ממה שאתם אוהבים אחרת תצא לכם דייסה. לא שזה לא טעים כן? אבל עדיף שיהיה דומה יותר למרק.
וואו, נראה מושלם! כל כך אוהבת מרק אפונה 🙂
מבטיחה לנסות. נראה נהדר!!
פתרת לי את ״ מה בא לי להכין היום?״
הכי מתאים ביום קר מרק סמיך וחם.
תודה. נראה מעולה3>
שמחה לשמוע! <3
אנסה. תמיד מכינה עם אפונה יבשה.
תודה על המתכון, נראה מצויין. האם ניתן להשתמשבאפונה יבשה? ובאיזו כמות?
יצא מעולה! הוספתי קוביות דלורית ויצא משובח!
תודה מותק, עוקבת ומחכה כל יום למתכונים חדשים.
מדהימה שאת. מחכה כבר שתחזרי ונבשל ביחד <3
האם אפשר להחליף את הכרשה במקום אחר?
בבצל
היי,
אפשר לוותר על הכרישה? (אין לי בבית)
תודה (:
כן, אין בעיה. שימי עוד בצל.
הי, האם אפשר להשתמש באפונה יבשה?
במידה וכן – האם יש צורך להשרות?
הי רחלי, עדיין לא ניסיתי, אך נראה לי שבמקום אבקת מרק אפשר לנסות אבקת קארי (להתחיל מכפית, לטעום, ולהוסיף לפי הטעם). מנסיוני הקארי מוצלח במרק אפונה.
היי, יש לי אפונה יבשה ולא קפואה. האם ניתן להשתמש בזה? והאם זה מעריך את זמן הבישול?
היי
אפשר להוסיף תרד?
בטח, רעיון נהדר.
האם אפשר להוסיף גם פטריות?
היי, האם אפשר להשתמש באפונה יבשה?
ומה עם אפונה יבשה? את יכולה לענות? תודה
מניסיון אפשר אפונה יבשה
כוס וחצי ולהשרות לילה