אני לא זוכרת מתי חל המפנה והכוסמת הפכה לאהובה אבל אני לגמרי זוכרת תקופה שבה היא הייתה מוקצת מחמת הריח. ובוא נודה על האמת, גם מחמת הטעם.
אבא שלי, שנולד בליטא, הביא איתו נדוניה עוד מימיו כילד – אהבה לצמח המיוחד הזה (ולא, לא מדובר בדגן) ולמרות שאני ואבא שלי מאוד דומים, לעומתו, לי לקח המון זמן להתרגל ולאהוב אותה לפחות כמו שהוא אוהב, אבל ברגע שהתאהבתי, לא הייתה דרך חזרה והיום אני ממש לא מבינה איך אפשר להפנות לה את הגב.
אני קצת מפחדת להגיד לכם שאין לתבשיל הזה את הריח שרבים סולדים ממנו, ובתוכי קצת תוהה אם למדתי לאהוב אותו, אם התרגלתי אליו ואני כבר לא באמת מריחה או שהוא באמת התנדף בגלל הבישול והשטיפה.
כך או כך, על דבר אחד אני יכולה להתחייב, מדובר בתבשיל סופר טעים, בריא בטירוף וגם משביע ואפשר לאכול אותו לצד מנה עיקרית או ככה לבד עם סלט ירקות שמגיר נוזלים שעושים את דרכם גם לכוסמת ומרטיבים אותה מלמטה.
מי שעוקב אחרי המתכונים שלי כבר בטח יודע שאני משתדלת מאוד לחסוך בכלים. אין דבר שיכול לייאש אותי יותר מכיור מלא כלים אחרי הכנה של אוכל, ואני מעלה את זה, כי למרות שרציתי להכין את התבשיל הזה בסיר אחד, לא הייתה ברירה ובסוף הייתי זקוקה ל-2. אז תאלצו להאמין לי שיש הגיון מאחורי שיטת ההכנה (שבה מכינים בנפרד את הכוסמת ובנפרד את הירקות הכתומים ואז מערבבים אותם יחד) ושחייבים 2 סירים.
ודבר אחרון, והכי חשוב, תרשו לי להקדיש את המתכון הזה לסבתא שלי שאהבה כוסמת במיוחד ותמיד סיפרה כמה היא בריאה, משפרת את מצב הרוח וכמה חשוב לאכול אותה. לצערי, כשהיא הייתה בחיים לא ידעתי להעריך את הטעמים שהיא כבר הבינה, לא השכלתי להקשיב להסברים ולתובנות. אבל היום, היום אני יודעת כמה חכמה הייתה בה.
זה בשבילך סבתא. וצדקת, זה טעים ממש.
ואגב, אתם עוקבים אחרי באינסטגרם? לא? יו, אתם חייבים לבוא, יש שם מלא סרטונים מאחורי הקלעים. אפילו צילמתי את כל שלבי ההכנה של המתכון הזה בסטורי.
יאללה באים? https://www.instagram.com/raheli/
תבשיל כוסמת עם ירקות כתומים
מצרכים לכוסמת:
1 כוס כוסמת, קלויה (החומה)
1 ו-3/4 כוסות מים קרים
כף שמן זית
1/2 כפית מלח
מצרכים לירקות הכתומים:
2 כפות שמן זית
2 גזרים, עם הקליפה (למה עם הקליפה? הסבר בהערות)
1 דלורית
חתיכה דלעת (בערך בגודל של תפוח גדול)
עלים מ-2-3 ענפי טימין
1 כפית מייפל או סילאן
1/3 כפית צ’ילי גרוס או צ’ילי טרי, קצוץ דק
מלח ופלפל
אופן הכנה:
– מכינים את הכוסמת: מניחים את הכוסמת בקערה וממלאים במים. מערבבים עם היד או עם כף ושופכים את המים. ממלאים שוב במים ושוב שופכים אותם. כך במשך 3-4 פעמים עד שהמים נקיים וצלולים – לא לוותר על השלב הזה. מסננים היטב מנוזלים.
– בסיר רחב מניחים כוסמת שטופה, מים קרים, שמן זית ומלח. מדליקים את הגז על הלהבה הכי נמוכה, סוגרים את הסיר עם מכסה ומבשלים במשך 15 דקות או עד שכל המים נעלמים והכוסמת רכה. מאווררים את הכוסמת עם מזלג ומצננים מעט.
– מכינים את הירקות הכתומים: קולפים וחותכים את כל הירקות לקוביות בגודל 1 ס”מ. זה יראה לכם כמות גדולה וזה בסדר, כל היופי במנה שיש בה הרבה ירקות כתומים מתקתקים שגם מוסיפים בריאות וערכים תזונתיים אבל גם מחמיאים מאוד לכוסמת שיש לה טעם מעט אגוזי.
– במחבת גדולה או סיר רחב מחממים שמן זית ומקפיצים את הירקות הכתומים (שחתוכים לקוביות) במשך 10 דקות. חשוב לערבב מדי פעם.
– מוסיפים עלי טימין, מייפל, מלח, פלפל וצ’ילי וממשיכים לטגן, תוך כדי ערבוב, עד שכל הירקות רכים ומעט זהובים.
– מוסיפים את הירקות לכוסמת ומערבבים בעדינות. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.
הערות ושדרוגים
– אפשר להגיש את התבשיל חם עם יוגורט קר (מומלץ לתבל את היוגורט במעט מיץ לימון ועירית).
– במקום אחד מהירקות הכתומים אפשר להשתמש בבטטה.
– אני ממש ממליצה לא לוותר על דלורית, היא מוסיפה המון טעם ומרקם.
– הרבה אנשים שואלים אותי למה אני משתמשת בגזר עם קליפה. אז הנה פעם אחת ולתמיד – בקליפה יש את רוב הערכים התזונתיים ובזמן הבישול/אפייה היא מתרככת מאוד כך שגם ככה לא מרגישים אותה. אז למה בעצם לקלוף ועוד לבזבז על זה זמן ובלאגן?
– אפשר להוסיף את תבשיל הירקות גם לאורז, קינואה, בורגול, גריסים או חיטה.
נראה מעולה. למרות שציינת כוסמת חומה, האם אפשרי עם כוסמת ירוקה?
כן, לגמרי אפשר רק תוסיפי לזמן הבישול עוד כמה דקות
לכוסמת ירוקה אין שום ריח! מומלץ מאד להשתמש בה למי שחושש מהריח של הכוסמת הקלויה.
היא באמת מעולה
אני הולכת להכין! נראה לי יאמ!
אני חייבת טיפ של אלופות.
נמנעת משימוש בדלורית פשוט…. כי זה סיוט לחתוך ולקלף אותה. למדי אותי!
אני ממש מתביישת לספר, כי זה הכי לא מתאים לי (סינדרום שואה וזה) אבל את החלק העגול של הדלורית, שיש בו גם ככה מלא גרעינים ונורא קשה לקלף אני זורקת 🙁 ואת החלק הישר פשוט קולפת עם קולפן. בכלל, קולפן טוב עושה את החיים הרבה יותר קלים
היי, האם לא צריך לבשל קודם את הירקות? הם מתרככים רק מעצם הטיגון?
תודה!
כן, אכן מתרככים כל עוד חותכים לקוביות די קטנות (לא צריך בגודל של סלט ירקות אבל לא גדול מדי)
הי
האם אפשר להחליף את הטעמים בכוסברה או פטרוזיליה?
והאם מתאים לשלב גבינה מלוחה?
אפשר לגמרי. כוסברה תעבוד כאן מושלם.
לגבי גבינה, בהחלט, בולגרית/ופטה מפוררת מעל. גם חמד תעבוד נהדר.
טימין*
טימין*
הירקות טעימים מאד גם בנפרד! יצא יופי! הכנתי למישהי. נשמע אח”כ את תגובתה.
לא היה לי דלעת ודלורית וטימין אז הכנתי עם בצל אחד 4 גזרים 2 בטטות ויצא שוס. מאוד מתאים כמנה חורפית. תודה!!!
ניראה מגרה וטעים להפליא!!! יאמי יאמי…
כדאי שהמים עם הכוסמת ירתחו קודם, ורק אז להעביר לאש קטנה….
הכוסמת לא התבשלה תוך 15 דקות על אש נמוכה. לא צריך להרתיח קודם ואז לסגור עם המכסה ולהנמיך את האש למשך 20 דקות? (ככה היה כתוב אתר של סוגת)
גם הירקות לא תרככו אחרי 10 דקות וזה עוד אחרי שכיסיתי את הסיר השטוח יש לציין עם מכסה.. יש משהו שאני לא עושה נכון במתכון הזה? 🙁
יצא ממש טעים
הכנתי בטטה גזר תפוא וחתיכה פיצית של דלעת שהצלחתי להציל
כוסמת ראשונה שלי
טעימה מאוד
איזה תענוג לשמוע!
יצא נהדר! אימצתי!
הוספתי לירקות בצל אחד ושתי שיני שום…
מה ניתן לשים במקום טימין
(הבית ריק מעלים כרגע..)