לחמג’ון – מאפים עם בשר, צנוברים וטחינה

Posted on

כשאהרוני וגידי יצאו למסע בעקבות האטרייה, זאת שמככבת במטבח האיטלקי אבל גם הסיני, הם הצליחו להבהיר בצורה מופלאה את הדרך שעובר האוכל ממטבח למטבח. את הקו המחבר בין העדות, המטבחים, הארצות. אותה אטרייה – טעם ותרבות אחרים.

בדיוק כמו האטרייה האהובה ככה גם הלחמה בעג’ין או לחמגון או לחמעג’ון (בשר בלחם). אפילו השם המעט מתעתע בהגייתו מרמז על השוני בגרסאותיו.

מדובר בעצם בבצק שמשתדך לבשר מתובל היטב שסופג את טעמי הבשר ומיציו שמחלחלים פנימה. קצת כמו צ’יבוריקי מטוגן או פירושקי, שגם הם מספרים את סיפורו של השידוך בין הבצק לבשר, מגיע הלחמה בעג’ין ומביא את המטבח הטורקי לשיאו.

כשהשבוע הכינו תהל ופרח, בתכנית מאסטר שף, 2 גרסאות למאפה המדהים הזה, כל אחת בדרכה שלה ועם היד והתבלינים שלה, היה לי ברור שאני חייבת להכין גם אני את העונג הזה. ואכן, שעה אחרי שנכנסתי למטבח, כשריח הבשר התערבב עם ריח הפחמימה, היה לי ברור שמדובר בעונג, בעיקר אם מגישים אותו עם טחינה וסלט עגבניות קצת חריף וקצת מרענן.

אז נכון שלא יהיו לצידכם 4 שופטים כשהמאפים המטריפים האלה יצאו מהתנור, אבל תרשו לי לנבא שתקבלו ים מחמאות וסינר זהב.

יש דברים כאלה? אין!

לחמג’ון בשר וצנוברים

מצרכים לבצק (בין 8-10 לחמג’ון תלוי בגודל):
500 גרם קמח לבן
1 כף שטוחה שמרים יבשים או 3 כפות שמרים טריים
1 כף (15 גרם) סוכר לבן
1/3 כוס שמן זית
1 כוס (240 מ”ל) מים
1/2 כפית מלח

לבשר:
500 גרם בשר טחון (מומלץ להוסיף 50 גרם שומן כבש טחון)
1 בצל לבן גדול, קלוף
1 עגבנייה גדולה, אדומה ובשלה
1/2 כוס צנוברים
1/4 צרור עלי פטרוזיליה
1 כפית מלח
1/2 כפית ראס אל חנות
1/2 כפית בהרט
2 כפות שמן זית

טחינה – להגשה:
1/2 כוס טחינה גולמית
1/2 כוס מים קרים
מיץ מ-1/2 לימון
1/4 כפית מלח

סלט עגבניות חריף – להגשה:
3 עגבניות, אדומות ובשלות
1/2 בצל סגול, קלוף
1 פלפל צ’ילי
חופן עלי פטרוזיליה
3 כפות שמן זית
1 כף מיץ לימון

אופן הכנה:
– בצק: בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את כל המצרכים פרט למלח ולשים במהירות נמוכה במשך דקה. מוסיפים את המלח ולשים 8 דקות עד לקבלת בצק רך ומעט דביק. אם צריך, אפשר להוסיף עוד 2 כפות קמח אבל חשוב שהבצק יהיה רך ולא נוקשה מדי. מכסים ומתפיחים כ-40 דקות.
– בשר: קוצצים את הבצל והעגבניות לקוביות קטנות ואת הפטרוזיליה קוצצים דק. לשים ביחד את כל המצרכים עם הידיים.
– טחינה: מערבבים ביחד את כל המצרכים עד לקבלת טחינה סמיכה. אם רוצים יותר נוזלי מוסיפים מיץ לימון או מים.
– סלט עגבניות: קוצצים את העגבניות, הבצל והצ’ילי לקוביות קטנות ואת הפטרוזיליה קוצצים דק. מערבבים ביחד את כל המצרכים.
– מרכיבים ואופים: מחממים תנור ל-190 מעלות.
– עם ידיים משומנות היטב קורצים מהבצק כדור בגודל כדור פינג פונג ומשטחים על תבנית עם נייר אפייה משומן לקבלת עיגול שטוח בעובי 1/2 ס”מ. חשוב שהידיים תהיינה משומנות כי זה יקל עליכם לפתוח את הבצק וגם כי שכבת השמן הדקיקה תיתן לבצק קצת קריספיות באפייה.
– לוקחים בשר בכמות זהה לבצק ומשטחים מעל על רוב שטח הבצק. זה בסדר אם נשאר לכם 1/2 ס”מ של בצק בשוליים אבל קחו בחשבון שהוא קצת מצטמק באפייה אבל עדיף לשים קצת יותר מאשר פחות.
– חוזרים על הפעולה עם שאר הבצק והבשר ואופים במשך 20-30 דקות או עד שהבצק מתחיל להזהיב בקצוות.
– מגישים חם עם טחינה וסלט עגבניות חריף.

אפשר להכין כמה שעות קודם ולחמם בתנור כמה דקות לפני ההגשה. במקרה הזה מומלץ להבריש מעט בשמן זית לפני שמכניסים לתנור

הערות ושדרוגים
– ניתן להוסיף לתערובת הבשר גם חציל אחד, קלוי, וקצוץ גס. יצא אדיר.
– אל תתקמצנו על הבשר ושימו על כל המאפה. לבשר נטייה להתכווץ גם אם מדובר בבשר טרי ומשובח ולכן קחו את זה בחשבון כשאתם שמים בשר מעל הבצק.
– נשאר לכם מתערובת הבשר? אפשר לשטח לקציצות או לקבב ולצרוב על מחבת.
– אם יש לכם אפשרות אל תוותרו על שומן כבש, הוא מוסיף תועפות טעם.

5 תגובות

  1. מיה says:

    ניתן להקפיא?

  2. זהבה says:

    הכנתי היום לחברה מטורקיה, הבצק הכי טוב שהשתמשתי עד כה ללחמג׳ון! אהבנו מאוד מאוד! תודה רבה 🙂

  3. שולה says:

    הי
    הכנתי היום ויצא מאוד מאוד טעים, אחא שהבשר לאחר האפיה לא נדבק לבצק משום מה, כן מרחתי מעט שמן זית על הבצק ולאחר מכן שמתי את הבשר,
    איך אפשר לשפר?
    תודה

  4. דנה says:

    ניתן ללוש ביד?

  5. יובל says:

    הכנתי עכשיו והכל מצויין רק שזה לא נהיה “אחד”.
    יותר דומה לקציצה טעימה על בצק נחמד ותו לא.
    איפה יכול להיות שטעיתי?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend