אחת הדילמות הכי גדולות כשמגיעה ארוחה חגיגית, כמו זאת של ראש השנה, היא מה להכין כתוספת. טוב, להוציא את דילמת “מה להכין לקינוח”.
נכון, תמיד אפשר להכין תפוחי אדמה בתנור או אורז עם שקדים וצימוקים, אבל הפעם החלטתי ללכת על משהו קצת שונה – אורז מתובל, מנוקד באוכמניות וברצועות גזר רכות ומתקתקות, עם הפתעות קראנצ’יות של פקאנים וצנוברים.
מה שכיף במנה הזאת, שהיא נהדרת גם כארוחה בפני עצמה, אני למשל זללתי אותה לארוחת צהריים עם ירקות חתוכים בצד וקצת טחינה (טחינה זה החיים). אבל מה שהכי נהדר בה, שאפשר להכין אותה יום קודם ופשוט לחמם לפני ההגשה ואז לא צריך להתעסק עם ההכנות ביום של הארוחה. בעיקר כשמארחים ויש גם ככה מלא דברים להכין.
אז למי מכם שעדיין לא החליט מה להגיש כתוספת, הנה רעיון טעים, חגיגי וקל להכנה.
אורז חגיגי
מצרכים:
2-3 כפות שמן זית
2 גזרים, עם הקליפה
1/2 כפית כורכום או 10 שערות זעפרן
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/4 כפית פפריקה חריפה
1/2 כפית בהרט
1/2 כפית קינמון
1 כפית כוסברה/פטרוזיליה יבשה (לרוב אני לא בעד היבש אבל כאן הוא משתלב נהדר)
1/2 כפית מלח
1 ו-1/2 כוסות אורז בסמטי (בבקשה שיהיה בסמטי)
2 ו-1/2 כוסות מים רותחים
1/2 כוס פקאנים טבעיים
1/2 כוס אוכמניות מיובשות (אפשר גם קצת יותר)
1/3 כוס צנוברים
אופן הכנה:
– מגרדים את הגזר על החלק העבה בפומפייה.
– בסיר רחב ושטוח (נכון שבא לכם להתעלם מהבקשה שלי לסיר רחב ולהכין בסיר רגיל? אז בבקשה תכינו ברחב אחרת האורז יצא דביק ולא אחד אחד) מחממים שמן זית ומטגנים את הגזר במשך 5 דקות עד שהוא מתחיל להתרכך ולשחרר את הצבע הכתום מהמם שלו.
– מוסיפים את כל התבלינים וממשיכים לטגן, תוך כדי ערבוב עם כף עץ, במשך דקה נוספת. הטיגון של התבלינים נועד כדי לפתוח את הטעמים שלהם.
– מוסיפים אורז ומטגנים עם הגזר והתבלינים במשך דקה. חשוב לערבב כדי שהוא לא ידבק.
– מוסיפים מים רותחים, מערבבים וסוגרים את הסיר הרמטית. מבשלים על אש נמוכה במשך 20 דקות (להשתדל לא לפתוח את המכסה). אחרי 20 דקות פותחים, מערבבים ובודקים אם האורז מוכן. אם הוא מוכן, סוגרים את האש ומשאירים את המכסה סגור ל-5 דקות. אם הוא לא מוכן, ממשיכים לבשל עוד כמה דקות.
– בזמן שהאורז מתבשל קוצצים את הפקאנים גס וקולים אותם ביחד עם הצנוברים והאוכמניות במחבת חמה (ללא שמן) עד שהצנוברים מתחילים להזהיב. זה לוקח כמה דקות בודדות אז אל תתרחקו מהמחבת.
– כשהאורז מוכן, מערבבים אותו כדי שהגזר יתערבב היטב ומוסיפים את הפקאנים, הצנוברים והאוכמניות. מערבבים היטב ומגישים.
הערות ושדרוגים
– למה חשוב סיר רחב? אם תשתמשו בסיר גבוה רגיל האורז בחלק העליון לא יקבל מספיק מים, כי בשלב כלשהו המים מתחילים להספג וכל החלק האמצעי יהיה דביק ומושי והעליון יבש.
– מחפשים עוד טיפים לבחירת הסיר המתאים לכל מתכון? הכנתי לכם מדריך מפורט לבחירת סירים מומלצים.
– שימו לב לשים מים רותחים ולא קרים או פושרים או חמימים. רותחים.
– במקום פקאנים אפשר להשתמש בשקדים פרוסים.
– במקום אוכמניות אפשר להשתמש בצימוקים. כמה שיותר קטנים יותר טעים בפה.
– חשוב לקצוץ את הפקאנים לפני הקלייה כי קולים כאן את הפקאנים, הצנוברים והאוכמניות ביחד ואם תשאירו אותם שלמים הם יזדקקו ליותר זמן קלייה ועד שהם יהיו מוכנים הצנוברים והאוכמניות ישרפו. בקיצור, הכל צריך להיות פחות או יותר באותו גודל. גם קחו בחשבון שאם תשימו פקאנים שלמים ביחד עם הצנוברים והאוכמניות במחבת ואחר כך תוציאו ותרצו לקצוץ אותם כבר לא תוכלו כי לכו תפרידו עכשיו את הפאקנים מכל התערובת הזאת.
– אפשר להכין את האורז גם יום קודם ולחמם לפני ההגשה. במקרה הזה אני ממליצה להוסיף 1/4 כוס מים רותחים לאורז, לערבב היטב ולחמם מעל אש נמוכה במשך כמה דקות. המים יחזירו את הלחות לאורז.
כמו שאר המתכונים שלך המתכון נראה מדהים ובטח טעים מאוד,
תודה.
נראה מושלם!!!!
יש סיכוי להכין את זה עם אורז בסמטי מלא? אם כן, הזמנים משתנים?
איזה מגוון של מתכונים. טענוג. ממש
אפשר להמיר צימוקים/פקאנים/צנוברים
בחמוציות?
מודה שאני לא מחבבת חמוציות באורז כי הן גדולות מדי ואז לוקחים ביס ויש קצת אורז וחמוצית אחת גדולה שתופסת את המקום 🙂 אבל מבחינת הטעם הן תשתלבנה נהדר. אפשר להמיר את הצימוקים בחמוציות. את הפקאנים/צנוברים עדיף להמיר (אם רוצים) במשהו דומה מבחינת המרקם כמו שקדים פרוסים קלויים, אגוזי מלך קלויים וכדומה
כמה רחב צריך להיות הסיר? הסירים הרגילים שלי הם בקוטר של 18 סמ. הכי רחב הוא 25. מספיק רחב?
תודה.
25 מושלם
המתכון נראה נהדר! אם אני רוצה להחליף את האורז לאורז בסמטי מלא מה יחס המים וזמן הבישול? תודה!
הכנתי עם אגוזי מלך, שקדים קלופים וצימוקים במקום (בישלתי במחבת עמוקה בקוטר 26 ס”מ)
ויצא פשוט מדהים!
ממש ממש שמחה לשמוע! תודה שחזרת לשתף <3
תודה רבה על מתכון מעולה!
הכנתי אותו ממש עכשיו ואני בטוח שאכין אותו עוד עשרות פעמים.
הוספתי שקדים פרוסים ופקאנים ביחד ובמקום חמוציות שמתי צימוקים, כמו שאת המלצת, ויצא אחלה.
איזה כיף לשמוע! תודה שחזרת לשתף <3
הכוונה לסיר רחב = סוטאז?
אפשר להוסיף ערמונים?
שלום רחלי
צריך לערבב את האגוזים והדברים שקליתי עם האורז או שאפשר לערבב רק לפני ההגשה כדי לשמור על הפריכות?
תודה
לערבב עם האורז, זה ישאר פריך אל דאגה
היי,
האם ניתן להחליף את האוכמניות היבשות בחמוציות?
ואם משתמשים בצימוקים איזה סוג מומלץ?
אם משתמשים בשקדים פרוסים גם צריך לקלות לפני?
1. אפשר, עדיף לחתוך אותן לחצי כי הן קצת גדולות לביס.
2. הקטנים. אני אישית אוהבת את הכהים אבל כל סוג יעבוד.
3. כן, צריך. אגוזים לא קלויים נוטים לפתח טעם קצת מעופש ומרקם רך מדי אז זה חשוב.
תודה רבה 🙂
הכנתי אתמול לארוחת ערב החג ויצא טעים מאוד! הגזר הוסיף מתיקות שהשתלבה נפלא עם התבלינים והקראנץ’ שבאגוזים והאוכמניות הקלויות. כולם התלהבו ואין ספק שאכין שוב. תודה על המתכון המעולה 🙂
נקרא נהדר. אפשר להוסיף בצל מטוגן?
בטח. תמיד מוסיף
הכנתי כרגע ויצא מעולה!
תודה רבה על מתכונים רבים שמככבים אצלי במטבח 🙂
הי רחלי,
כשאת אומרת לקלות את האגוזים… מה בדיוק צריך לעשות? כמו טיגון בצל למשל רק בלי השמן? (ובלי הבצל)
למה צריך לשים לב? איך אני יודעת שהאגוזים מספיק קלויים?
תודה,
נופר
היי, אפשר להכין עם אורז בסמטי מלא?
כן, צריך להוסיף עוד 1/2 כוס מים ועוד רבע שעה בישול בערך
[…] אורז מיליון האוצרות תוספת חגיגית מאוד שתמיד מתחסלת בצ'יק – אורז עם רצועות גזר רכות, צנוברים ועוד הפתעות טעימות. […]
האם אפשר להכין עם אורז פרסי ?
האם אפשר להכין אורז בנפרד ואת האוצרות בנפרד ? אם כן איך?
רעיונות ממש. מקוריים .אאמץ חלק מהם
אם אין סיר רחב אפשר בכל זאת סיר רגיל קטן של אורז ולשנות משהו אחר בתהליך?