רקוט קרומפלי הונגרי

Posted on

אם תשאלו אותי, המאכל הלאומי של הונגריה הוא בכלל לא גולאש, הוא הכי רקוט קרומפלי (בתרגום חופשי: שכבות תפוחי אדמה).

את הפשטידה הזאת, שמשלבת שכבות של תפוחי אדמה עם ביצים, שמנת וגבינה צהובה, סבתא נהגה להכין לנו, הנכדים, כמעט בכל פעם כשבאנו אליה. היא ידעה אז, כמו שאני יודעת היום, שאף אחד לא יסרב לה.

במקור, את הרקוט קרומפלי הכינו בהונגריה מאוד דומה למתכון שלפניכם רק בתוספת נקניק פרוס, עדיף מעושן עם טעמים חזקים. כשהיהודים אימצו את המתכון, וכדי לא לערבב חלב עם בשר, הם השמיטו את הבשר.

כמובן שיש רבים, גם בארץ, שעדיין מכינים את הרקוט קרומפלי עם בשר, אבל אצלנו במשפחה מעולם לא נתקלתי בשילוב הזה אז החלטתי להביא לכם את הגרסה המשפחתית ולא את זו שקרובה יותר למסורת ההונגרית.

ומילה לגבי הפשטידה הזאת – פרט לעובדה שמכינים אותה ממש בקלות, אפשר להגיש אותה גם כמנה עיקרית וגם כתוספת, ואני אוהבת לאכול אותה בעיקר כשהיא קצת מתקררת ורוב הנוזלים שניקוו בתחתית התבנית מתאספים בחזרה לתוך תפוחי האדמה.

רקוט קרומפלי

מצרכים:
6-8 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים
6 ביצים
1 גביע שמנת חמוצה
40 גרם חמאה קרה
200 גרם גבינה צהובה מגורדת דק
מלח ופלפל שחור

אופן הכנה:
– מבשלים את תפוחי האדמה בסיר מלא במים מומלחים עד שהם רכים אבל לא רכים מדי. מסננים מנוזלים וחותכים לפרוסות בעובי 1/2 ס”מ.
– מבשלים את הביצים במשך 8-10 דקות. קולפים ומצננים מעט. חותכים לפרוסות דקות.
– חותכים את החמאה לקוביות קטנות.
– מחממים תנור ל-190 מעלות.
– מרכיבים: בתבנית פיירקס מלבנית מניחים בתחתית שכבה של פרוסות תפוחי אדמה (בשכבה אחת). אם יש חורים שמים בתוכם תפוחי אדמה שחותכים עם היד. ממליחים ומפלפלים.
– מניחים מעל תפוחי האדמה פרוסות מ-3 ביצים קשות (בשכבה אחת). זה בסדר אם הביצים לא לגמרי מכסים את כל תפוחי האדמה.
– מניחים מעל תלוליות קטנות של שמנת חמוצה, לא קריטי שיהיה בכל מקום, גם ככה תשימו שוב בשכבה הבאה.
– מפזרים מעל 1/3 מכמות הגבינה הצהובה.
– חוזרים על השכבות שוב: תפוחי אדמה, מלח ופלפל, ביצים קשות, שמנת חמוצה וגבינה צהובה.
– מסיימים עם שכבת תפוחי אדמה ומעליה מפזרים את יתרת הגבינה הצהובה וקוביות חמאה שמניחים מעל בשלל מקומות.
– אופים במשך 30-45 דקות או עד שהגבינה למעלה נמסה ומזהיבה.

רקוט קרומפלי
טעמים מהבית של סבתא

הערות ושדרוגים
– הגבינה הכי טעימה כאן היא קשקבל אבל אפשר גם גלבוע, נועם וכדומה.
– חשוב ממש להמליח ולפלפל כל שכבה כי אין כאן שום תיבול חוץ מזה.

23 תגובות

  1. מיה says:

    אליפות המאכל הזה. אני חדשה אצלך …ומשום מה הייתה לי תחושה שאת מהעדה “הנכונה”..ישש

    1. רחלי קרוט says:

      חחח הכי נכונה 🙂 ושמחה שמצאת את המתכון, הוא אחד האהובים עלי וגם ממש קל להכנה.

  2. יעל says:

    הי
    את ייכולה לומר בבקשה כמה מלח ופלפל צריך לשים ?
    תודה
    ב

    1. רחלי קרוט says:

      ממש מעט מלח ופלפל על כל שכבת תפוחי אדמה. משערת שזה בערך 1/3 כפית כל שכבה. בכל מקרה עדיף תמיד פחות כי מקסימום כל אחד יכול להמליח לעצמו עוד בצלחת.

    2. לייכטר מרדכי says:

      מבקש מתכון זהה לא חלבי מה במקום חמאה ושמנת,כמו כן הכסוי פפריקה ? תודה.

  3. צפי הדר ריכטר says:

    רקוט קרומפלי זה מעולה, אם אם תשאלו אותי, המאכל הלאומי של ההונגרים זה בכלל “ארון גלושקא” גלוסקת הזהב, מחזיקת הגביע של העוגות ההונגריות.
    שמחתי להכיר את האתר היפה, וגם נראה לי שאני אחות של מיה, המגיבה מלמעלה. הכל נשאר במשפחה (ההונגרית).

    1. רחלי קרוט says:

      זה אחד הקינוחים הטעימים בעולם ובהחלט נותן פייט גם לגולאש וגם לרקוט קרומפלי. ועשית לי חשק להכין את זה 🙂

      ותודה שקפצת לבקר!

  4. מנדלוביץ רחל says:

    ברבו!!!! האוכח ההונגרי מקבל את הכבוד הראוי לו.

    1. רחלי קרוט says:

      הכי מגיע לו! 🙂

  5. מיכל says:

    תודה על מתכון מעניין- אבל מה עושים עם החמאה?

    1. רחלי קרוט says:

      מניחים על השכבה העליונה, בקוביות קטנות. מפזרים בשלל מקומות.

  6. דנה says:

    מהמםםםםם
    יהיה גם איזה גומבוץ איכותי בעתיד?

  7. לאה says:

    גם כן גם אני מהתפוצה ואמא שלי היתה מכינה את כל המאכלים הנהדרים האלה רק לאחרונה דיברתי איתה על פוגצה
    אשמח למתכון

    1. רחלי קרוט says:

      אוי זה טעים בטירוף. אבקש מסבתא שלי מתכון ומבטיחה לעדכן

  8. טל says:

    רציתי לדרג חמשה כוכבים והאתר קלט רק שניים :/
    אז
    ?????
    מתכון כיפי להבנה והכנה ואכילה ?

  9. Aviva says:

    אחת האהובות הגדולות שלי. אממה .פגז קלוריות. טעים בטירוף

  10. אסנת says:

    הי רחלי! חולה על המאכל הזה ומסכימה איתך שהוא ברמה של הגולש לפחות
    רציתי לשתף אותך שנתקלתי במתכון אמריקאי מאוד דומה לרוקוט קלומפלי אך שונה וטעים בטירוף- שכבות של תפ”וא מבושל, שמנת חמוצה, ושכבה יפה של בצל מטוגן! ככה איזה פעמיים- שלוש ולתנור. יכולה לסיים תבנית של זה

    1. לייכטר מרדכי says:

      נכון מאד כבר בגיך 0 לפני 81 שנה אהבתי רק בתוספת הרבה בצל מתוגן בין השכבות . דחוף לסוכות על בסיס נקניק תודה דחוף שנה טובה.

  11. מיכל says:

    המתכון מאד לא מדויק
    איזה גודל תפוחי אדמה?
    כמה מלח?
    איזה גודל פיירקס?
    לקח הרבה יותר זמן לאפות ממה שכתוב ועדין אני לא בטוחה אם הכל אמור להתאחד יחד או לא. יצא גם נמוך.
    נקווה שלפחות טעים, נטעם מחר.
    מבאס…

  12. יפה says:

    שלום, תוכלי לרשום באיזה גודל התבנית? שלא יצא נמוך מידי….

  13. יוסי says:

    מתכון חסר

    שכחתם את פררורי הלחם
    וחסכתם בחמאה ובשמנת

  14. ציפי says:

    הי,
    חמותי ההונגריה מתארחת אצלי… היתה מכינה את זה הרבה אבל פחות התחבר לנו הקטע של הביצים.
    רוצה לפנק אותה אבל שגם לנו יהיה טעים…
    אפשר לוותר על הביצים??

  15. איילה says:

    היי, אני אישית מאוד אוהבת את האוכל ההוגרי ,הוריי הונגרים עז כיף לי 👍הייתי שמחה לאוד תבשילים ששככתי 🌹תודה כיך שיש בלוג הונגרי!חבל זאת לא מעלה פוסטים לפייסבוק ..

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend