תבשיל פרגיות ותפוחי אדמה

Posted on

קמתי בבוקר והתגעגעתי לגולאש של סבתא. לתבשיל האדום עם הריח המטורף של הבצל הרך, לתפוחי האדמה הרכים רכים שאהבתי לאכול עם פרוסת לחם, לרגע הזה מול השולחן כשהיא אומרת לי להתקרב כדי שהאוכל לא יפול בדרך לפה.

אז קפצתי לירקן וקניתי בצל ושום, גמבה ותפוחי אדמה.

ואז עברתי לקנות בשר, ונזכרתי שדווקא אותו פחות חיבבתי, תמיד הייתה לי פינה חמה יותר לגולאש נקניקיות שהיא הכינה גם כי זה היה מהר יותר, וסבתא שלי, כמוני כמוה, לא אהבה לעמוד שעות במטבח. וגם כי זה היה זול יותר, ואתם יודעים, התקופה וזה.

ברגע האחרון החלטתי להמיר את הנקניקיות בפרגיות. קצת לגוון אתם יודעים.

כשהגעתי הביתה הדבר הראשון שעשיתי זה לטגן את הבצל ביחד עם השום, הסלרי, שורש הפטרוזיליה והגמבה. בגלל לא חשבתי איך מכינים את זה נכון אלא רק איזה ריח אני אוהבת.

כשהגיע הזמן לתבל בפפריקה ועגבניות מצאתי את עצמי הולכת לכיוון הבהרט. תבלין עדין שאם משתמשים בו בכמות קטנה מותיר את טעם הירקות ותפוחי האדמה בלי להשתלט עליהם.

רציתי גולאש אבל לא יכולתי להכין אותו כמו של סבתא. עוד לא.

יצא תבשיל נהדר, שהזכיר לי מאוד את המפגש בין החמין לגולאש. בין המטבח המרוקאי לזה ההונגרי. בין מזרח ומערב.

עוד אחזור אל הגולאש שגדלתי עליו, אבל בינתיים, הנה תבשיל שנולד מאהבה.

תבשיל פרגיות ותפוחי אדמה

מצרכים:
2 כפות שמן זית או שמן רגיל
1 בצל לבן גדול, קלוף (אפשר גם 2 בצלים)
8 שיני שום, קלופות
1 גמבה אדומה
1 פלפל צ’ילי טרי
3 ענפי סלרי, כולל העלים
1/2 שורש פטרוזיליה, קלוף
500 גרם סטייק פרגית, נקי מעצמות
4 תפוחי אדמה, קלופים
2-3 גזרים, קלופים
1 כפית שטוחה בהרט
1/4 כפית פלפל שחור או לבן
1/2 כפית מלח
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית פפריקה מתוקה
מים רותחים – כמות בשלבי הכנה
1 כף אבקת מרק בצל – לא חובה

אופן הכנה:
– חותכים בצל, שום, גמבה, פלפל צ’ילי, סלרי ושורש פטרוזיליה לקוביות בגודל אחיד פחות או יותר. נגיד 1 ס”מ.
– בסיר רחב מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל, השום והגמבה במשך 3-4 דקות עד שהבצל מתחיל להזהיב.
– מוסיפים פלפל צ’ילי, סלרי ושורש פטרוזיליה וממשיכים לטגן, תוך כדי ערבוב, במשך 10 דקות נוספות או עד שהבצל רך.
– חותכים את הפרגיות לקוביות גדולות ומזיזים מעט את הירקות הצידה בסיר.
– מוסיפים את הפרגיות ומטגנים במשך 3-4 דקות עד שהעוף משנה את צבעו. זה בסדר אם הוא לא מוכן לגמרי.
– בינתיים חותכים את תפוחי האדמה והגזר לשמיניות או לקוביות גדולות יחסית.
– מוסיפים את תפוחי האדמה, הגזר והתבלינים לסיר, מכסים במים רותחים כך שיגיעו ל-3/4 גובה הפרגיות ותפוחי האדמה בסיר ומערבבים.
– מבשלים במשך 30 דקות עם מכסה כמעט סגור. משאירים מעט פתוח רק כדי שיצאו חלק מהאדים. המכסה הסגור נועד לזרז את תהליך בישול תפוחי האדמה ולהותיר את הפרגיות רכות.
– בשלב הזה מחליטים איך ממשיכים. אפשר להעביר את הסיר, ללא מכסה, לתנור שחומם מראש ל-190 מעלות למשך 20 דקות ואז תפוחי האדמה יקבלו צבע זהוב למעלה וטעם שמזכיר קצת חמין ואפשר להמשיך לבשל עם סיר פתוח, ללא מכסה, עד שתפוחי האדמה רכים. 2 הדרכים נהדרות.

תקפידו להשאיר נוזלים בתחתית הסיר. הם נספגים בתפוחי האדמה גם אחרי שהסיר יורד מהאש

הערות ושדרוגים
– לגרסה טבעונית מחליפים את הפרגיות בדלורית קלופה וחתוכה לקוביות גדולות. ואז יצא לכם תבשיל ירקות ותפוחי אדמה משגע שמגישים עם אורז.
– גם אם אתם לא אוהבים גמבה אדומה אל תוותרו עליה, וגם לא על הסלרי, הם מוסיפים פה תועפות של טעם.
– אגב טעם, הסלרי ושורש הפטרוזיליה מתחלפים פה אבקת מרק אז אם אתם מוותרים עליהם כדאי לשים 1 כף אבקת מרק.
– לגבי חזה עוף במקום פרגיות, זה אפשרי אבל זה יצא קצת יותר יבש. במקרה הזה הייתי מוסיפה את העוף אחרי בישול של 20 דקות של תפוחי האדמה כדי שלעוף לא יהיה המון זמן בתוך התבשיל ואז הוא יתייבש.

26 תגובות

  1. רחלי says:

    נראה מעולה,
    אוהבת מאד את המתכונים שלך
    בתמונות פה זה בתנור אן שהשארת על האש?

  2. עינת says:

    ומה עושים אם רוצים את אופציית הנקניקיות?
    מזכיר לי את הילדות וממש רוצה לנסות!

  3. מיכל says:

    הכנתי ויצא טעים מאוד. פשוט וקל. תודה על הפינה שסגרת לי לשבת בצהריים.

    1. רחלי קרוט says:

      ממש ממש שמחה לשמוע.

      1. אמיר says:

        נראה מדהים..(^_^) בדרך להכנה….

  4. רעןת says:

    תודה על המתכונים מעוררי ההשראה! האם זה יעבוד גם עם בטטה לדעתך?

  5. דבורי says:

    לא הבנתי באיזה שלב שמים את התבלינים.

  6. מיה says:

    הכנתי ויצא מעולה !!
    ויתרתי על הפלפל צילי בגלל הילדים וכולם חיסלו 🙂

    תודה

  7. נופר says:

    הכנתי ויצא טעים (:
    האם יכול לעבוד גם עם פרגית שאיננה סטייק?
    או עם חזה עוף?

  8. יעל says:

    אפשר לשים בטטה?

  9. ערין says:

    הכנתי ויצא מעולה
    תודה על מתכון טעים

  10. תם says:

    היי, אפשר להוסיף בטטה בשלב של התפוחי אדמה?

  11. רוני says:

    על איזה להבה לבשל 30 דקות? בינונית?

  12. אמונה says:

    הכנתי, והטעם יצא כל כך ביתי ומנחם. היה טעים מאוד. וההכנה כל כך פשוטה והכל בסיר אחד. כל פעם אני מתפלאת בדיוק שלך בכמויות התבלינים והירקות שמתבלים בכזו צורה נפלאה את התבשילים, ללא אבקות מרק, כמעט בלי מלח. הכל יוצא נפלא! תודה

  13. אופיר says:

    היי,
    האם ניתן להחליף את הגזר בבטטה?

  14. ‫ענת says:

    שלום, אפשר לשים פטרוזליה טריה במקום שורש פטרוזליה ולהחליף את הפלפל צ’לי בפלפל ירוק חריף?

  15. לימור says:

    יצא פשוט נפלא תודה רבה!!!

  16. שמש says:

    שלום, אפשר להוסיף גם נקניקיות?

    1. דורית כרמל says:

      אפשר להכין מראש ולחמם?

  17. טל says:

    הי נראה נהדר!! האם בתבשיל אמורים להישאר נוזלים או כל הנוזלים צריכים להתאדות?

  18. נוגה says:

    תודה רחלי!
    לא הבנתי לגבי השום – להשאיר את שיני השום שלמות?

    1. נוגה says:

      אה, בעצם אני רואה בתמונה שהשארת אותן שלמות 🙂

  19. תמי says:

    שלם . מה אפשר להוסיף במקום פלפל צילי. תודה .

  20. תמר says:

    האם יש עגבניות במתכון? לא רשום אבל בתמונה ובכיתוב נראה שיש עגבניות אבל לא במתכון.

  21. סיגל says:

    למה את לא עונה לשאלות

  22. אפי says:

    אנסה להשאיר שאלה למרות שאני רואה שאת אף פעם לא עונה, וזה ממש מבאס
    הכנתי ויצא מדהים אבל הם המון נוזלים, הם היו אמורים להתאדות?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend