כבר שנים ארוכות אני ולחמניות סקונס הולכות זו לצד זו ולא מוכנות להתחבר. משהו במראה שמזכיר סלע קטן ולא חלק תמיד הרתיע אותי. הרגיש לי שמדובר בבצק דחוס וכבד ולא הבנתי על מה המהומה.
ואז קרה נס. אכלתי סקונס אחד מופלא בסקוטלנד, ואז עוד אחד נדיר בטעמו באנגליה, והתאהבתי כמו שלא התאהבתי הרבה זמן. במרקם המתפורר העדין, בטעם החמאתי, ביכולת של הלחמנייה האדירה הזאת לככב בזכות עצמה בלי כלום או לצד חמאה. ובעיקר, בעיקר התאהבתי בגרסה המלוחה. זאת שהופכת את הלחמנייה למאפה שעומד בפני עצמו.
אין הרבה ביסים נפלאים כמו זה של סקונס איכותי. אבל כמה קל להכין ככה קל לפקשש. לקח לי 8 ניסיונות כדי להבין מה נכון ואיך. והטיפ הכי חשוב? לעבד כמה שפחות את הבצק ולעבוד איתו כשהוא מגובש אבל לא חלק, ולדאוג כל הזמן שהבצק קר אחרת החמאה תנזל החוצה באפייה. כדי לעשות את זה גירדתי את החמאה בעזרת פומפייה במקום לחתוך אותה לקוביות שהיו דורשות ממני לעבד את הבצק זמן ארוך יותר. זה גם קל יותר וגם מניב לחמניות טעימות בהרבה.
שימו לב שלא מדובר בלחמנייה כמו שרובנו מכירים, זאת שהבצק שלה גמיש ונמתח, אם כי כזאת שהיא יותר עוגייתית ומתפוררת. נסו, אני מבטיחה לכם שתתאהבו.
סקונס – מתכון בסיס
מצרכים ל-13 סקונס:
2 כוסות (280 גרם) קמח לבן
1/4 כוס (50 גרם) סוכר
1 ו-1/2 שקיות (15 גרם) אבקת אפייה
120 גרם חמאה תנובה – קרה מאוד
1/2 מיכל (125 מ”ל) שמנת לבישול או להקצפה או חלב
1 ביצה L
אופן הכנה:
– בקערה בינונית שמים קמח, סוכר ואבקת אפייה.
– מגרדים את החמאה, על החלק העבה בפומפייה, הישר לתוך הקערה.
– בעזרת הידיים מערבבים את המצרכים היבשים ביחד עם החמאה ומוודאים שהחמאה עטופה ומפוררת.
– מוסיפים שמנת וביצה ומערבבים בידיים או עם כף עץ עד לקבלת בצק מגובש אבל לא חלק. כמה שתערבבו פחות ככה יצא לכם סקונס חמאתיים ורכים יותר.
– מוסיפים את התוספות שאוהבים, בהמשך כמה רעיונות טעימים להפליא, מערבבים מעט רק עד שהתוספות יטמעו בבצק ומעבירים למקרר לחצי שעה או עד שהבצק קר.
– מחממים תנור ל-200 מעלות ומניחים נייר אפייה על תבנית תנור.
– משטחים את הבצק לעובי 5 ס”מ, הוא צריך להיות עבה בערך בגובה של 2-3 אצבעות, וקורצים עיגולים בעזרת סף של כוס או קורצן או רינג עגול בקוטר 5-6 ס”מ. חשוב שהבצק יהיה קר בשלב הזה. אם הוא התחמם מהידיים שלכם תכניסו אותו לכמה דקות למקרר.
– מניחים את הסקונס על תבנית תנור עם נייר אפייה ואופים במשך 16-20 דקות או עד הזהבה עדינה בחלק העליון. מצננים היטב.
סקונס גזר עם פלפל שחור וטימין
מצרכים:
2 גזרים קלופים או 1/2 דלעת או 1 בטטה קלופה
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
עלים מ-3 ענפי טימין
3/4 כפית מלח גס או דק
- מגרדים את הגזרים על החלק הדק של הפומפייה ומוסיפים לבצק. חשוב לגרד דק בכדי שהגזר יספיק להתרכך באפייה הקצרה.
- מוסיפים פלפל שחור, מלח, ועלי טימין ומערבבים. ממשיכים בשלבים כמו במתכון הבסיס.
סקונס צימוקים וחמוציות
מצרכים:
1/2 כוס צימוקים
חופן חמוציות
2 כפות סוכר (בנוסף למתכון בסיס)
1/2 כפית קינמון – לא חובה
1 כפית תמצית/משחת וניל
- מוסיפים את התוספות לבצק, מערבבים עד שהן נטמעות בבצק וממשיכים בשלבים כמו במתכון הבסיס.
סקונס שום קונפי וצנוברים
מצרכים:
10-12 שיני שום רכות (אפשר לקנות או להכין)
1/3 כוס צנוברים
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
3/4 כפית מלח גס או דק
1/2 כפית פטרוזיליה מיובשת – לא חובה
- מוסיפים את התוספות לבצק, מערבבים עד שהן נטמעות בבצק וממשיכים בשלבים כמו במתכון הבסיס. חשוב לא למעוך את השום יותר מדי כדי שלא יוסיף עוד נוזלים לבצק.
הערות חשובות
- ניתן לשמור את הסקונס אחרי האפייה בחוץ, סגורים בקופסה או בשקית, במשך 2-3 ימים או במקרר במשך שבוע. אפשר גם להקפיא לחודש ויותר ולחמם כשרוצים לחמני טרייה וחמה.
- רוצים להקפיא? כי לקרוץ את הבצק לעיגולים ולהקפיא אותם לפני האפייה בקופסה סגורה. שימו לב שזמן האפייה יהיה מעט ארוך יותר.
- אני ממליצה בחום להכניס את החמאה למקפיא ל-10 דקות לפני ההכנה כדי שיהיה קל יותר לגרד אותה. בטח בימים חמים כמו עכשיו.
- אם הוספת תוספות קצת רטובות כמו ירקות או עגבניות מיובשות והבצק יצא טיפל’ה דביק אל דאגה. פשוט תשתמשו בקמח לשטח את הבצק ולקרוץ אותו.
- ממש חשוב להתעסק כמה שפחות עם הבצק. אם הוא התחמם והתרכך שימו אותו בכל שלב במקרר. והכי חשוב לא לעבד את הבצק יותר מדי. אנחנו רוצים פה בצק פלייקי ועדין שמתפורר בפה ולא בצק כבד ודחוס.
- זמן האפייה של הסקונס קצר אז תקפידו להוסיף לבצק רק תוספות שיכולות להיות מוכנות מהר או כאלה שלא זקוקות לאפייה.
- אין בעיה להכין עם קמח כוסמין. הכמויות נשארות זהות.
- עוד אופציות לתוספות: קוביות של גבינה עזת טעם כמו גאודה או גבינה כחולה, שוקולד צ’יפס, קוביות תמרים, קוביות משמשים מיובשים, אגוזים למינהם ועוד.
- המתכון בשיתוך תנובה.
הייתי בסדנת
סקונס בלונדון החודש שם למדתי להשתמש בחלב ולא בשמנת או רוויון כדי שהבצק יהיה אוורירי יותר והסקונס תפוחים החמאה מספיקה כשומן
הרעיונות לתוספות מדליקים !!! אף אנגלי לא היה חושב עליהם 😎
היי,
תוכלי להמליץ בבקשה על וריאציות ללא גלוטן?
תודה
9 סקונס:
1 חבילה קמח תופח אוסם קטנה – 350 גר’ + קמצוץ מלח
2. ו שמנת מתוקה לבישול קרה – 250 מ”ל
3. מעבדים לבצק
4. משטחים למלבן
5. מקפלים 3 פעמים
6. קורצים עיגולים
7. מסדרים צפוףבתבנית מרובעת עם נייר אפיה 》 הצפיפות תעשה אותם גבוהים יותר.
8. אופים – 200 מעלות, 10- 12 דקות
9. כשעדיין חמים – מושחים בחמאה מלמעלה.
בתיאבון.