ברוב רובם של המקרים, כשאני כותבת הקדמה למתכון, לוקח לי מקסימום רבע שעה להוציא את כל התחושות החוצה. לספר על הריחות והטעמים, על הדרך שהובילה ליצירת המתכון, על הזכרונות.
זאת פעם ראשונה שלקח לי מעל חודש לכתוב את הטקסט הזה. לא כי הוא ארוך או מלא במידע, כי הזכרונות מאחוריו לא שייכים אלי. ואם יש משהו קשה בכתיבה, מעבר לעובדה שהכל חשוף ורגיש, זה לגעת ברגשות של אחרים. בזכרונות שלהם.
לפני חודש וחצי הגיע אלי מייל עם 2 מתכונים (פשטידת קישואים וטוטי פרוטי – כך במקור), כתובים בכתב יד מסודר, בתוך מחברת שידעה המון ימים במטבח. שי, שצילם אותם, שלח אלי את המתכונים האלה אחרי שיחה שניהלנו על אוכל וטעמים שהפכו לזכרון.
כשאמא של שי נפטרה, היא הותירה אחריה המון מתכונים כתובים. זה לא רק כתב היד, זה גם הריח שמתפשט במטבח, ריח מוכר של בית, שנעלם. זה הטעם הזה, שמזכיר אנשים שאנחנו אוהבים, שעמלו במטבח כדי להכין אוכל שישמח.
כמי שנכנסה לעולם האוכל בדיוק מהמקום הזה, קשה לי מאוד לגעת בריחות אחרים. אני חושבת שהחיבור שלנו לאוכל הוא באמת הרבה מעבר למצרכים. אוכל מזכיר לנו נקודות זמן בחיים, את הטעם של פשטידת תירס שאמא הכינה בימי הולדת, את השניצל שחיכה כשחזרנו מהלימודים, את הפתיתים האדומים שסבתא הכינה בימי שישי. נסו לתת למישהו לאכול שניצל אחר, לא משנה כמה טעים הוא יהיה, לעולם לא יהיה לו את הטעם של הבית. את הנחמה הזאת שיהיה בסדר.
9 פעמים הכנתי את פשטידת הקישואים הזאת בחודש וחצי האחרונים. העובדה שרוב המתכון נכתב בנקודות, רק כדי להזכיר, בלי אופן הכנה ובלי כמויות מדויקות, הקשו עלי לא מעט. היה לי ברור מה הדרך להכין אבל בכל פעם כשהכנתי הרגשתי שחסר שם משהו.
מצד אחד לא רציתי לגעת בכמויות, בטח לא להוסיף מצרכים, ידעתי שזה לא המקום לשנות אלא דווקא להבין.
אחרי 3 פעמים שהכנתי את הפשטידה עם גבינה לבנה (במקור נכתב שצריך להשתמש בגבינה, אבל איזה?) ביקשתי משי שיבדוק בבית אולי מישהו זוכר באיזה גבינה מדובר. יום אחר כך הוא חזר אלי עם תשובה – טוב טעם. האמת שהייתי צריכה לנחש במדובר בגבינה יציבה יותר, ההימצאות שלה הרבה יותר נכונה והגיונית במתכון כזה.
אז ניסיתי שוב, ושוב הרגשתי שמשהו לא מסתדר לי. אני באמת לא יודעת להגיד לכם מה. אבל היה לי ברור שאני לא שם.
לקחתי הפסקה של שבוע מהניסיונות, תהיתי אם לוותר על המתכון, וביום שישי בצהריים כשהבנתי שלא הספקתי להכין אוכל, החלטתי לנסות שוב. היו לי רק 2 זוקיני במקרר אבל החלטתי בכל זאת לגרד אותם (הכנתי חצי כמות) ולבדוק עוד אופציה, קצת שונה, של אופן ההכנה.
5 דקות אחרי שהכנסתי את התבנית לתנור ידעתי שהפעם יהיה בסדר. יש ריחות שאין ספק לגביהם.
בקושי רב חיכיתי שפשטידת הקישואים תתפח בתנור, ואז תרד ותתייצב, ובביס הראשון, כשהטעמים הזכירו לי את הפשטידה של אמא שלי וגרמו להזכר בכל כך הרבה רגעים בחיים, הבנתי שמצאתי את הדרך הנכונה.
אין כאן בשורה קולינרית מיוחדת, גם לא דרך הכנה שתפתיע אתכם, יש כאן בעיקר המון המון אהבה וטעם שמזכיר רגעים קטנים שאי אפשר לשכוח.
תודה שי, ותודה גדולה לאמא שלך.
ואגב, מדברים הרבה על ראש השנה בהקשר של דבש ורימונים, שמים דגש על מתיקות וקינוחים מפונפנים. אני מודה שהשנה אני קצת מתקשה להתחבר לזה ומוצאת את עצמי חושבת על החג בהקשר של שנה חדשה, של החלטות ומסקנות מזאת שחלפה. אם הייתי הולכת לפי ההגיון שרץ מסביב, הפשטידה הזאת הייתה צריכה לחכות ליום שאחרי החג, כי מה לה ולדבש, אבל היא כאן בדיוק מהמקום הזה, הפנימי יותר, של מחשבות, של הסתכלות קדימה על השנה שתבוא והבנה שהזמן רץ מהר. שאנחנו צריכים להעריך ולהנות מהדרך – לנצור זכרונות ולחיות אותם כשהם כאן ולתת להם מקום גם בלכתם.
מאחלת לכם שנה מעולה ממש <3
- רוצים לקבל עדכון ראשונים כשעולה מתכון חדש? הרשמו ממש כאן לבלוג (ההרשמה בחינם וניתן לבטל בכל עת).
- הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי בעמוד האינסטגרם כדי שאוכל לראות ולהתמוגג.
פשטידת קישואים מהירה וטעימה ממש
מצרכים ל-2 תבניות אינגליש קייק בינוניות או תבנית אחת גדולה:
5 זוקיני ירוקים או קישואים
2 ביצים
2 כפות שמן זית
4 כפות גדושות (200 גרם) גבינת ריקוטה או טוב טעם
1 כוס קמח לבן
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
קצת פלפל שחור
1 כפית אבקת מרק
אופן הכנה:
– מגרדים את הקישואים/זוקיני בפומפייה על החלק העבה – הישר לתוך קערה גדולה. סוחטים את הקישואים מנוזלים, מעל הכיור, ומחזירים לקערה. השלב הזה חשוב והוא זה שהיה חסר בכל שאר הניסיונות שלי שלא צלחו אז אל תוותרו עליו.
– מוסיפים לקישואים ביצים, שמן זית וריקוטה ומערבבים היטב עם מזלג.
– מוסיפים קמח, אבקת אפייה, מלח, פלפל ואבקת מרק ומערבבים עד שהקמח נבלע בבלילה ולא יותר.
– מעבירים לתבנית אינגליש קייק משומנת היטב (התערובת צריכה להגיע עד 3/4 גובה התבנית, אם נשאר לכם פשוט מעבירים לתבנית נוספת או למנז’טים של קאפקייקס ואז יהיו לכם גם מיני פשטידות).
– אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 40-50 דקות או עד שהפשטידה זהובה ויציבה. זמן האפייה משתנה לפי גודל התבנית שתבחרו וגובה הפשטידה אבל בגדול תתחילו לבדוק אחרי 35 דקות אם היא יציבה וזהובה.
– מאפשרים לה להצטנן לגמרי כדי שתתייצב. שימו לב שהיא נוחתת מעט וזה בסדר, ורק אז חותכים.
הערות ושדרוגים
– במקום קמח ואבקת אפייה אפשר להשתמש בקמח תופח.
– במקום קישוא אחד אפשר לשים גזר מגורד ואז תתקבל פשטידת קישואים וגזר.
– למי שאוהב, אפשר להוסיף מעט עלי פטרוזיליה או עירית קצוצים דק.
– עוד מתכוני פשטידות תוכלו למצוא כאן.
האומנם יש לי מכון טוב לפשטידת קישואים אך בהחלט אנסה גם את זו .. אין על המתכונים שעוברים במשפחה תמיד יש להם טעם מיוחד
אני אוהבת מאוד את הבלוג שלך
אנסה אותה היום? רק בלי א. מרק, זה בסדר מצידך, כן? תודה
הרגת אותי עם השם 🙂
ברור שבסדר. מחכה לשמוע איך יצא <3
היוש! מתה על המתכונים שלך ועל האינסטוש בכלל ? אם אני רוצה להחליף את הקמח בשיבולת שועל זנ בסדר? ובאיזה פרופרציה?
איזה כיף! <3 המממ שאלה טובה. לדעתי אם תמירי חצי כמות בשיבולת שועל דקה זה יהיה בסדר אבל לא ניסיתי. בכל מקרה חצי הייתי משאירה קמח.
נשמע מעולה! אפשר לשים גבינה אחרת במקום ריקוטה? גבינת שמנת למשל?
כן, כל עוד זאת לא גבינה מימית מדי. נגיד שמנת תעבוד.
שמנת חמוצה גם טוב?
הי
רציתי לשאול אם גבינת צהובה מגןרדתיכולה לבןא בחשבון?
מקווה שיצא טןב כי יש לי נסיון לא מוצלח עם פשטידת קישואים שלא נאפת בגלל כמות הנוזלים😪
נשמע מעניין ממש
אני יבדוק את זה לחג
תודה
שמחה שאהבת. אם אתה מכין ספר לי איך יצא 🙂
חג שמח!
שאלה.
1 כוס קמח לא כמות ענקית לפשטידה?
יש כאן 2 פשטידות, אז זה 1/2 כוס קמח לפשטידה 🙂
מה ניתן להמיר במקום הגבינה כדי לקבל גירסה לא חלבית?
בלי קשר אנסה את הפשטידה הזו כי היא נראית מצויין…
גם מעונינת לדעתם איזה מרכיב במקום גבינה על מנת שלא תהיה חלבית
אפשר לוותר עליה. בפעם הראשונה שהכנתי שכחתי לשים אותה ועדיין יצא נהדר. ואפשר גם להוסיף גזר אחד מגורד.
אפשר לוותר עליה 🙂
שאלה.
יש שימוש בפשטידה לנוזלי הקישואים הסחוטים?
הי,
אני באמצע ההכנה והעיסה ממש סמיכה,האם הגיוני?
בדקתי את כל הכמויות ונראה שלא טעיתי…
מקווה לתשובה מהירה:)
כן, הגיוני.
איך יצא בסוף?
הי,
יצאה טעימה 🙂
היא ממש קלה להכנה.
לדעתי אפשר וכדאי להוסיף בולגרית ועשבי תיבול (פעם הכנתי פשטידת קישואים עם אורגנו והיה שילוב מעניין), אנסה בהמשך.
תודה:)
שמחה ממש שאהבת. כן, היא לגמרי תקבל כמעט כל עשב תיבול בצורה נהדרת. גם בולגרית זה אחלה תוספת, שבטח תוסיף גם מליחות כייפית.
ספרי אם ניסית ואיך יצא 🙂
ניתן להוסיף קוואקר במקום קמח? לכמות של תבנית אחת
קודם כל האתר שלך נפלא ממש ממש!!! האם ניתן להקפיא את הפשטידה? יש לי מלאאא קישואים ורציתי להכין יותר ולהקפיא:)
ממש שמחה שאהבת <3 כן, אפשר. סגור היטב בניילון נצמד
היי רחלי, מילאתי את האינגליש קייק ל-3/4 גובה כמו שאמרת, ואחרי אפייה של כ-50 דקות הצבע הזהיב והפשטידה נראית מוכנה (עדיין לא טעמתי – היא מתקררת כרגע) אבל היא נשארה באותו גובה ולא עלתה כמו שציפיתי. זה אמור להיות ככה?
האם אפשר להחליף לקמח כוסמין בהיר?
האם אפשר להמיר לקמח כוסמין / מלא?
האים אפשר להמיר לקמח חומוס ובלי אבקת אפיה תודה
הי, פשטידת הקישואים שלי לא מצליחה… ואני סוחטת… יוצאת לי מאוד רטובה ורכה בפנים… גם אחרי לילה במקרר. למה?
לילה במקרר אחרי האפייה? איזה גבינה את שמה?
גם לי קרה אותו דבר. גם לאחר זמן אפייה נוסף של 20 דקות וגם לאחר לילה במקרר
השתמשתי בגבינת ריקוטה שכתוב עליה ריקוטה לאפיה. האורחים שלי אמרו שזה לא אכיל
מה משקל הקישואים?
משתמשת בתבנית פיירקס אחת ולא איגליש,קייק האם המינונים משתנים ובגבינות אפשר להשתמש בגבינה לבנה או קוטג או שמנת במקום?
היי! מה אפשר לשים במקום גבינה לרגישים לחלב?
נשמע מעולה. עובד רק עם קישואים או שאפשר להחליף לירק אחר?
רחלי, את חושבת שיעבוד עם יוגורט יווני?
האם אפשר להכין ולהקפיא לפני ההכנסה לתנור? ואז להפשיר ולחמם? יצא טוב?
[…] כבר פרסמתי את המתכון שלה לפשטידת קישואים שהפך לאחד הפופולריים בבלוג והיה לי ברור שגם הפעם הוא […]
היי, אוהבת את הבלוג שלך!
במתכון הזה עשיתי הכל לפי ההוראות אבל את הקמח החלפתי בכוסמין מלא, הפשטידה יצאה רטובה מבפנים גם אחרי שעה פלוס פלוס בתנור כשבחוץ כבר התחילה להשרף. האם זה בגלל הכוסמין? אם כן אשמח להסבר מתי מתאים להחליף לכוסמין ומתי לא, כי יש מתכונים שההחלפה עובדת לי מצויין
הכנתי ולצערי לא יצא מוצלח. התקבלה פשטידה צמיגית עם מרקם בצקי.
אפשר להשתמש בגבינת עיזים?