לפני שנה החלטתי לקחת פסק זמן מהטירוף של העבודה וטסתי לחופשה מדהימה בכרתים. רוב היום הסתכלתי על השמש, שחיתי בבריכה וזללת אוכל יווני מדהים שבבסיסו מאוד דומה לזה הישראלי. גבינות מלוחות, המון ירקות, דגים ובצק. בעיקר פילו.
עד היום אני לא שוכחת את מאפה הגבינה המטורף, עטוף בצק פילו, עם זילופים של דבש ושומשום. במסעדת גרקו התל אביבית הוא נקרא מאפה האלים ולא בכדי.
באחת המסעדות ששכנו בצמוד לחוף הזמנתי מאפה פילו עם כמויות אדירות של תרד וגבינת ופטה כשמעליו ומתחתיו נחו דפי פילו. מה שמדהים בשכבות האלה, שהבצק בתחתית מתרכך בזכות המילוי ומזכיר קצת לזניה ואילו השכבות הדקות של הבצק למעלה הופכות לקריספיות וזהובות בטירוף.
כשחזרתי הביתה החלטתי לשחזר את המאפה הזה. פעם עפ תרד ופעם עם חצילים וצנוברים, פעם עם בטטות ופעם עם קישואים. ובסוף? בסוף הכי טעים היה מילוי הפטריות. כזה שמזכיר פשטידת פטריות טובה עם בצק עדין עדין שמוסיף מרקם כיפי בפה.
ויש גם בונוס קטן שמשדרג מאוד את המאפה – במקום להבריש את הבצק רק בשמן מברישים אותו גם עם חמאה ואבקת שום. וחכו שתטעמו את השילוב עם הפטריות והגבינה.
- הכנתם? אל תשכחו לשתף אותי בתמונות בעמוד האינסטגרם או בקבוצת הפייסבוק.
- רוצים לקבל כל בוקר מתכון ישירות לנייד שלכם? הרשמו לערוץ הטלגרם ובכל יום תשלח אליכם המלצה אחת על מתכון ששווה להכין.
ספנקופיטה – מאפה פילו עם גבינות ופטריות
מצרכים:
1 חבילה עלי פילו, מופשרים על פי הוראות היצרן
80 גרם חמאה
1/4 כוס שמן זית
1/2 כפית אבקת שום – תבליני מימון
1 ביצה L – להברשה
2-3 כפות פירורי לחם – לפיזור מעל הבצק
למילוי:
3 כפות שמן זית
2 בצלים לבנים, קלופים
6 שיני שום, קלופות
3 סלסלות פטריות שמפניון
200 גרם גבינת פטה או חמד או בולגרית
100 גרם גבינה צהובה, מגורדת דק
2 ביצים L
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1/4 כפית צ’ילי גרוס – תבליני מימון
אופן הכנה:
– מכינים את המילוי: קוצצים את הבצל והשום לקוביות ופורסים את הפטריות לפרוסות די עבות.
– בסיר רחב ונמוך מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל והשום עד ריכוך מלא. בערך 10 דקות.
– מוסיפים את הפטריות, המלח, הפלפל והצ’ילי וממשיכים לטגן עד שהפטריות רכות. בערך 10 דקות. מצננים כדי שהגבינות שיכנסו לא ימסו. אם נוצרו נוזלים בתחתית הסיר מוציאים אותם.
– מפוררים לתוך הסיר עם הפטריות (כשהגז סגור כן?) את גבינת הפטה ומוסיפים גבינה צהובה וביצים. מערבבים.
– בקערה שמתאימה למיקרו שמים חמאה, שמן זית ואבקת שום וממיסים עד שהחמאה נמסה לגמרי. מערבבים.
– מניחים עלה פילו בתחתית תבנית מלבנית או עגולה בקוטר 24-26 ואת שאריות הבצק בצדדים מצמידים לדפנות.
– מברישים בחמאה עם השמן ומניחים מעל עלה פילו נוסף. חוזרים על הפעולה עם 4 עלים סך הכל.
– מפזרים מעל העלה האחרון פירורי לחם ומעל מניחים את כל המילוי, בשכבה אחידה.
– מניחים מעל המילוי שוב עלה פילו ושוב מברישים בחמאה ושמן. חוזרים על הפעולה עם 4 עלים. שימו לב שאת כל קצוות הבצק משאירים בצדדים ומברישים גם אותם.
– אם נשארו לכם שאריות בצק בצדדים מקפלים אותם מעל המאפה.
– מברישים את העלה האחרון בביצה טרופה ומפזרים מעט מלח גס. אפשר גם לפזר מעט פלפל שחור גרוס.
– חותכים את המאפה לקוביות אלכסוניות או שתי וערב רגיל (לפני האפייה) ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. אופים במשך 50 דקות או עד שהמאפה זהוב לגמרי.
הערות ושדרוגים
– במקום פטריות אפשר להשתמש בתרד טרי קצוץ דק, ומטוגן קלות, בכמות של חבילה אחת גדולה. חשוב להפטר מהנוזלים במידה ונוצרו אחרי הטיגון. אפשר גם להמיר בקוביות חצילים מטוגנות.
– ניתן לעטר את המאפה למעלה עם שומשום או פרג או עלי טימין.
– רוצים לחמם? פשוט מכניסים תנור ל-10 דקות והמאפה כמו חדש.
– אתם יכולים להגדיל את כמות הבצל במילוי, כמה שיותר – יותר טעים.
– לא אוהבים טעמים פיקנטיים? אתם יכולים לוותר על הצ’ילי.
– איך מחממים? פשוט. מכניסים לתנור ל-10 דקות על חום של 180 מעלות וזה טרי ופריך ממש כאילו הכנתם את זה עכשיו.
הי קרוטית,
המתכון נראה מדהים אבל השם של המאפה נראה לא מתאים. ספנקופיטה הוא מאפה תרד (ספנקו = תרד, פיטה=מאפה). על כן ספנקופיטה פטריות זה כמו לקרוא לבורקס תפו”א בורקס גבינה. השם המתאים צריך להיות מניטריפיטה… (מניטריה = פטריות).
מניטרופיטה
Μανιταρόπιτα
נראה מקסים פשוט וטעים! אנסה לשבועות הקרוב… שאלה לגבי שאריות הדפים. מקפלים מעל המילוי ואז גם מניחים 4 דפי פילו נוספים? זה נראה בתמונה כאילו שאריות הדפים נחתכו לפי התבנית. ומה לגבי שאריות דפי הפילו העליוניים?
רחלי,
האם לפני האפייה חותכים את המאפה עד למטה, או רק מסמנים מלמעלה את החתיכות?
וגם, איך את עובדת עם הבצק פילו כך שהילדים לא נקרעים לך?
המון תודה 😊
* כמובן שאין קשר לילדים 😃
(זה היה התיקון האוטומטי)
הכוונה היתה, איך את עובדת עם דפי הפילו כך שהדפים לא נקרעים לך?
האם ניתן ללא הגבינת פטה?
למה אין מענה לשאלות שנשאלו? והאם אפשר להכין בבוקר ולהכניס למקרר עד הערב ולחמם?
היי לא קשור למתכון, מהיכן התבנית הכחולה המשגעת???
חח היא באמת מהממת 🙂 מטולמנס
היי אפשר להכין את המילוי ערב לפני ?
ולהחליף את הפירורי לחם בקמח?
תודה
האם אפשר להקפיא או להכין מראש ואז לאפות? אולי נקבל תשובה לשאלה שחזרה, תודה רבנ
היי רחלי אהובה ויקרה!!! המתכונים שלך הם הכי הכי.. לקראת ראש השנה רציתי להכין את המאפה להלן, רק בגרסת פרווה. איך את ממליצה? בינתיים הקפצתי בצל ופטריות והוספתי קצת פירה תפוחי אדמה שיתפוס לי את התערובת. האם להמשיך כפי שתיארת או להוסיף מרכיב אחר?
תודה רבה ושנה טובה!!
ליאור
הכנתי היום (עם מספר שינויים שאפרט מיד) – יצא מטורף!!!
אני רציתי גרסא דלת לקטוז, אז במילוי החלפתי את הגבינה ב-300 גרם טופו.
מבחינת הירקות, עשיתי שילוב – שתי סלסלות פטריות, שתי סלסלות תרד טרי, והרבה עשבי תיבול – קורנית, אזוב, פטרוזיליה ועירית.
היי
האם אפשר להכין את כל שלבי המתכון ולאפות יום למחרת?
היי נראה מעולה
הכמות גדולה יחסית,איזה גודל התבנית ?
האם אפשר להקפיא אחרי ההכנה?
אני רואה שכבר העירו לך על השם , את יכולה לכתוב את השם המתאים או לוותר על השימוש בשם יווני למאכל שממש לא נכון…. טירופיתה- מאפה גבינות (טירי-גבינה, פיתה-לחם) ספנקופיטה- ספינצ- תרד, פיתה-מאפה. שמת פטריות אז תמצאי את השם המתאים.. בשילוב טירופיתה ואז תוכלי להעלות. ככה את סתם מבלבלת עם מאפה יווני ידוע.
לקחתי לתשומת ליבי ויטופל יותר מאוחר. תודה על ההערה, החכמתי ♥
יצא מושלם!!!
שלום רב,
נראה מדהים.
האם ניתן לאפות ולהקפיא? אם כן, אים לחמם (להפשיר? להכניס קפוא לתנור?) –
האם לא פוגע במירקם ?
בתודה מראש על תשובה ובשורות טובות,
נאוה