אתם מכירים את המתכונים שנולדים מטעות? אז במתכון הזה קרו 2 טעויות שהפכו אותו לאחד הסירים הכי טעימים שיצאו מהמטבח שלי. לאחד הביסים שגרמו לי לצעוק משמחה. אמיתי, צעקתי כאילו אין שכנים מסביב.
“שיווווו, זה טעים ברמות”, צווחתי בזמן שזללתי עוד כדור.
המתכון הזה נולד ממפגש שלי ושל גיל (מי שעוקב אחרי בטח מכיר את גיל גוטקין, הוא עובד איתי ביחד והוא בעיקר חבר). גיל רצה שנפגש ונכין עוגות אבל אני רציתי אוכל. משהו בריא ומשביע.
אז עשינו דיל – נכין גם עוגות שמרים וגם כדורי עוף ברוטב.
בזמן שאני רידדתי בצק שמרים ומילאתי בתפוחים מקורמלים, גיל הכין את התערובת לקציצות מתוך מתכון שכבר עלה לבלוג ונקרא – קציצות עוף אפויות שמשנות עולמות.
הבעיה התחילה כשלא היה לי בבית קישוא ונאלצנו להמיר אותו לגזר (בנוסף לגזר שכבר היה קיים במתכון), אילוץ שבדיעבד הסתבר כאחד המוצלחים כי הגזר המתקתק מאוד החמיא לעוף. אבל עזבו זה – לא היה לי לחם, שהוא אחד המרכיבים החשובים בקציצות כי הוא מרכך אותן.
ואני מקדימה תשובה לשאלה – היה גשם זלעפות בחוץ אז לא היה שום סיכוי שנרד לקנות.
“פירורי לחם! קראתי באופטימיות, כנראה מוקדמת מדי, בזמן שניסיתי לחשוב מה לעשות עם העדר הלחם.
2 דקות אחר כך, כשהבנתי שגם פירורי לחם אין בבית – דחוף ללכת לקניות, כבר הייתי פחות אופטימית. אבל אז עלה לי רעיון – להשתמש באורז שגם מוסיף נקודות רכות בתוך הקציצות וגם הופך את התבשיל לארוחה של ממש שיש בה גם ירק, גם עוף וגם אורז.
החלטה שבדיעבד גרמה לצווחות של אושר ושמחה כי הקציצות יצאו כל כך רכות וטעימות שזה לא יאמן.
כדורי עוף ואורז עם אפונה וגזר – טעם של ילדות
מצרכים:
400 גרם עוף טחון
3 גזרים קטנים או 2 בינוניים-גדולים (אין צורך לקלוף)
3 שיני שום, כתושות
1 ביצה L
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
3/4 כוס אורז עגול
1/2 כפית מלח
2 כפות שמן זית
לתבשיל אפונה וגזר:
2 כפות שמן זית
1/2 שקית (400 גרם) אפונה וגזר, לקט קפוא – הסבר בהערות למטה
2 בצלים לבנים, קלופים
2 ענפי סלרי, עם או בלי העלים
1/2 צרור עלי פטרוזיליה או כוסברה
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית מלח
1 כפית אבקת מרק עוף – לא חובה
מים רותחים – כמות בשלבי הכנה
אופן הכנה:
– מכינים את תערובת הקציצות: מגרדים את הגזרים על החלק הדק של הפומפייה. ובבקשה, החלק הדק בלבד. אם אתם רוצים להבין למה יש הסבר למטה בהערות.
– מערבבים בקערה את כל מצרכי הקציצות, מכסים בניילון ומעבירים למקרר לחצי שעה. אפשר גם לכמה שעות.
– מכינים את התבשיל: חותכים את הבצל והסלרי לקוביות קטנות וקוצצים דק את הפטרוזיליה או הכוסברה.
– בסיר רחב ונמוך מטגנים בשמן זית את הבצל והסלרי עד שהם מתרככים. לא לשכוח לערבב תוך כדי טיגון.
– מוסיפים פטרוזיליה וממשיכים לטגן במשך 5 דקות.
– מוסיפים אפונה וגזר, תבלינים ומים עד לגובה של כדורי העוף. אני יודעת שכדורי העוף עוד לא בפנים אבל המטרה היא שהתבשיל יכסה את כדורי העוף. לרוב זה בדרך כלל חצי גובה סיר כמו סוטאז.
– מוציאים את תערובת הקציצות מהמקרר ובעזרת ידיים רטובות מכדררים כדורים בגודל שאוהבים. אני מעדיפה כדי קטנים, בערך בגודל מטבע של 5 שקלים. מעבירים לתוך הסיר עם תבשיל האפונה והגזר.
– ממלאים את כל הסיר בצפיפות ומוודאים שהמים מגיעים עד לגובה הקציצות. אם חסר אפשר להוסיף עוד קצת מים רותחים.
– מנענעים מעט את הסיר ומבשלים, עם מכסה סגור ועל אש נמוכה, עד שהאורז בפנים מוכן. זה לוקח בערך 30 דקות אבל מאוד מאוד תלוי בגודל הכדורים שכדררתם. פשוט תראו שהאורז מסביב לכדורי העוף שקוף ולא לבן או או הכי פשוט – תטעמו.
הערות ושדרוגים
– במקום שקית אפונה וגזר אפשר לשים בתבשיל 3 גזרים חתוכים לקוביות קטנות + 1 כוס אפונה מהקפואים (השימורים לא יעבדו פה). את שניהם מוסיפים בדיוק באותו שלב של הוספת הלקט רק קחו בחשבון שיקח לגזר יותר זמן להתבשל אז תטעמו לוודא שהוא רך.
– במקום גזרים בתערובת הקציצות של העוף אפשר להשתמש בקישואים/זוקיני או לשלב בינהם.
– אני ממש ממש ממליצה לכם להשתמש באורז עגול ולא בסמטי או פרסי. העגול משתלב תוך יותר בתוך הקציצה והוא לא בוטל החוצה או משתלט כמו שאר האורזים. האורז הזה גם נקרא אורז לסושי בכל מיני מקומות.
– ואם לא רוצים אורז? אפשר להמיר ב-2 פרוסות לחם מושרות במים למשך 5 דקות וסחוטות היטב.
– ממש חשוב ליצור את כדורי העוף עם ידיים רטובות מעט אחרת הכדורים לא יצאו לכם עגולים והתערובת תדבק לידיים.
– ללקט האפונה והגזר הקפוא יש טעם מעט מתקתק שמאוד מחמיא לתבשיל הזה, הוא גם מזרז את ההכנה כי האפונה והגזר די מבושלים כבר. אני באמת מאוד ממליצה לכם להשתמש בזה אבל כמובן שאפשר לשים גם גזר ואפונה כמו שכתבתי בסעיף הראשון פה.
– אוהבים קצת פיקנטי? אפשר להוסיף 1/2 כפית פפריקה חריפה בזמן הוספת התבלינים.
– אין לי בעיה שתוותרו על אבקת המרק אבל אז אל תוותרו גם על הסלרי.
אפשר אורז מלא? כמה לשנות כמויות מים?
משהו אחר?
קינואה וכד’
אפשר במקום אפונה לשים כרובית? או כרובית בנוסף? תודה!
לגמרי אפשרי <3 רק לחתוך לפרחים קטנים יחסית שתתבשל מהר
ועוד שאלה… אפשר במקום האורז לשים 3 כפות של שיבולת שועל?
לא ניסיתי אבל מרגיש לי שאפשר. עדיף את הדקה
היי רחלי, מה אפשר לשים במקום שום, בצל ואפונה? בדר״כ במקום בצל אנחנו משתמשים בחלק הירוק של בצל ירוק או החלק הירוק של כרישה.
לאחרונה גיליתי יותר את הבלוג המקסים שלך, פשוט מתכונים נפלאים!
והמתכון הזה יככב עוד הרבה אצלי בבית, הילדות הבררניות שלי טרפו את הכל, ובעלי התענג על שאר הקציצות.
תודה רבה! תמשיכי כך
מתכון מעולה! החלפתי את האורז בפתיתים ויצא מושלם! רך וטעים
מתכון מושלם! במקום אורז שמתי פתיתים ויצא מעולה, רך וטעים! תודה לך
ממש ממש שמחה לשמוע
אין על המתכונים שלך ! נראה טעים ! האורז בתוך תערובת הרציחות הכוונה ללא מבושל? מניחה שכן אבל חייבת לשאול(;
תבשיל מושלם!!!הבנות שלי טרפו!!!
כל מתכון שלך יוצא אליפות…תודה רבה
אין על המתכונים שלך, ממליצה לכולם! אני רואה שבאחת בתמונות יש עוד רוטב (עם ת״א), איפה המתכון לרוטב הזה? תודה מראש וחד שמח!
היי,
האם יש משהו אחר שניתן לשים במקום ביצה? (ללא שומן)
היי
האם האורז בתערובת מבושל או לא?
תודה! האורז בתערובת מבושל?
האם אפשר להשתמש באורז רגיל (פרסי /יסמין)?אם כן, האם באותן כמויות?
יעבוד גם עם פרגית?
היי! ניתן להכין מבקר במקום עוף או שהגזמתי עם החריגה? מחפשת להכין קציצות בקר ברוטב שאינו עגבניות