שבוע שעבר כשהתחיל לרדת גשם מטורף בחוץ, שאלתי את עצמי שאלה אחת בלבד – איך לא הכנתי חמין. היה כל כך קר ובחדר מדרגות התפשט ריח של בישול ארוך שבשלב מסוים כמעט קמתי מהמיטה באמצע הלילה רק כדי להכין.
אז השבוע למדתי את הלקח ורצתי לירקן לקנות תפוחי אדמה כדי למלא סיר בדברים טובים ולאפשר לזמן לעשות את שלו. מי שעוקב אחרי יודע שאני משתדלת לאכול כמה שפחות בשר אז החלטתי לנסות להכין את חמין בגרסה צמחונית עם אופציה מאוד פשוטה לטבעונית (רק מוותרים על הביצים).
קשה להסביר כמה טעים יצא. בחיי שלא רק שהבשר לא חסר לאף אחד, הטעמים היו כל כך טובים ומקורמלים שנולד לו חמין חדש לגמרי שיכול לתפקד נהדר גם באמצע שבוע ולא רק בשבת בבוקר.
ויש גם בונוס נהדר בחמין הזה – לא צריך להשרות את השעועית כי היא מגיעה כבר מוכנה וגם לא לעשות הכנות מקדימות. מה כן חשוב? לא לוותר על תוספת של מתיקות מדבש או סוכר חום ולא להתקמצן על השמן. קחו בחשבון שמדובר בכמות אוכל מאוד גדולה ושאין פה שום שומן של בשר או עוף אז חשוב לשים שמן זית בנדיבות יחסית.
ועוד דבר – כדי להעשיר את החמין עוד יותר הוספתי לו כדורי קוקלות שהן בעצם קציצות סולת מפוצצות בטעם בזכות הבישול שלהן בתוך החמין. הקוקלות מגיעות מהמטבח הטריפולטאי/טוניסאי והן בעצם המקבילה לקישקע.
ממליצה לכם מאוד לקרוא את כל ההערות למטה לפני שאתם מתחילים, זה יעזור לכם עם שינויים והמרות.
- רוצים לקבל עדכון ראשונים כשעולה מתכון חדש? הרשמו ממש כאן לבלוג (ההרשמה בחינם וניתן לבטל בכל עת).
- הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי בעמוד האינסטגרם כדי שאוכל לראות ולהתמוגג.
חמין צמחוני עם קוקלות – חלום שאין לתאר
מצרכים (סיר שמתאים לתנור בנפח 6 ליטר ומעלה):
1/4 כוס שמן זית
3 בצלים לבנים גדולים, קלופים
2 ענפי סלרי, כולל העלים
2 גזרים, קלופים
2 כפות פפריקה מתוקה
3/4 כפית פלפל שחור גרוס
2 כפות מלח
4 כפות דבש – לגרסה טבעונית ממירים לסוכר חום או סילאן
1 שקית שעועית לבנה קפואה (אין צורך להפשיר)
1/2 שקית (250 גרם) גריסי פנינה
6-7 תפוחי אדמה, קלופים
1-2 בטטות קטנות, קלופות – לא חובה
6-7 ביצים קשות – לגרסה טבעונית מוותרים על הביצים
1 דלעת ערמונים – לא חובה
1-2 ראשי שום שלמים – לא חובה
לקוקלות:
4 כפות שמן זית
2 בצל לבן גדול, קלוף
1/4 כפית מלח
מעט פלפל שחור
1 כוס סולת
1 ביצה L
1/4 כוס מים קרים
1/2 צרור כוסברה או פטרוזיליה
3/4 כפית פפריקה מתוקה
אופן הכנה:
– חותכים את הבצל והגזר לקוביות לא קטנות מדי, בערך 1 ס”מ, וחותכים את הסלרי לפרוסות דקות.
– שוטפים את גריסי הפניה במים בתוך קערה או בתוך מסננת ומסננים את הנוזלים.
– בסיר גדול שיכול להכיל 5 ליטר ויותר, כזה שאפשר להכניס לתנור (שימו לב שלא יהיו ידיות מפלסטיק), שמים שמן זית ומטגנים את הבצל והסלרי במשך 10 דקות תוך כדי ערבוב. זה בסדר אם הבצל לא זהוב לגמרי.
– מוסיפים את הגזרים ומטגנים עוד 2-3 דקות.
– מוסיפים פפריקה, פלפל שחור, מלח ודבש ומערבבים.
– מוסיפים שעועית וגריסי פנינה ומערבבים במשך 2 דקות עד שהשעועית כבר לא קפואה לגמרי ומתפזרת בסיר כמו שצריך.
– מניחים מעל תפוחי אדמה, בטטה, דלעת ערמונים וביצים קשות.
– ממלאים את הסיר במים רותחים עד שהמים מכסים את כל המצרכים בסיר. לא מערבבים ממש אלא רק מכניסים כף לתחתית הסיר ומזיזים קצת ימינה ושמאלה כדי שכל המצרכים יסדרו בסיר בצורה טובה יותר והתבלינים שבתחתית יוכלו לעלות למעלה. אבל לא לערבב ממש חשוב שהגריסים והשעועית יהיו למטה ותפוחי האדמה והביצים למעלה.
– מביאים לרתיחה עדינה ובינתיים מחממים תנור ל-110 מעלות ומכינים את הקוקלות.
– קוצצים דק את הכוסברה או הפטרוזיליה וחותכים את הבצל לקוביות קטנות.
– מטגנים את הבצק בשמן זית, בנדיבות עם השמן הוא מרכך את הקציצות, עד הזהבה.
– בקערה בינונית שמים בצל מטוגן, מלח, פלפל, סולת, ביצה, מים, כוסברה ופפריקה ומערבבים היטב. התערובת צריכה להיות רכה אבל כזו שאפשר להכין איתה כדורים בעזרת ידיים רטובות.
– מניחים לתערובת של הקוקלות לנוח בחוץ חצי שעה בזמן שהחמים רותח לאיטו על הגז.
– אחרי חצי שעה יוצרים קציצות עגולות עם ידיים רטובות ומניחים מעל החמין. ממש חשוב שהמים יכסו לפחות 1/2 מגובה הקציצות. אם אין מספיק נוזלים אפשר להוסיף עוד מים רותחים לסיר. שימו לב לא להזיז יותר מדי את הקציצות כי הן עדינות בשלב הזה ועלולות להתפרק.
– מניחים מעל גם את ראשי השום.
– סוגרים את הסיר עם מכסה (או רדיד אלומיניום במידה ואין לסיר שלכם מכסה שמתאים לתנור) ואופים ב-110 מעלות במשך 8-12 שעות.
– שימו לב, אחרי שהחמין מוכן מערבבים מעט את החלק התחתון עם השעועית והגריסים והנוזלים שנותרו בסיר נספגים מהר מאוד כך שאל תבהלו אם נשארו נוזלים בסיר אם כי לא צריך להשאר הרבה נוזלים.
הערות ושדרוגים
– ניתן להוסיף, בשלב הוספת הגריסים והשעועית הלבנה, גם שעועית אדומה מבושלת (כמה שתרצו) ואפשר גם לשים גרגירי חומוס מבושלים (בכל כמות שתרצו).
– במקום קוקלות אפשר לשים מעל קישקע שקונים מוכן או ג’חנונים קפואים שסופגים את טעמי החמין ומתבשלים איתו ביחד. ואפשר גם לוותר עליהן לגמרי.
– למי שלא אוהב בטטה, גזר או דלעת ערמונים ניתן לוותר על כל אחת מהן. על הגזר לא הייתי ממהרת לוותר אגב אבל זה אפשרי.
– שימו לב להשתמש בגריסי פנינה ולא בגריסים.
– אוהבים טעם פיקנטי? אפשר להוסיף 1/2 כפית פפריקה חריפה בזמן הוספת התבלינים לסיר.
– שימו לב להשתמש כאן בסיר מספיק גדול שיכול להכנס לתנור. עדיף כזה שיש לו מכסה ואם אין לכם מכסה אפשר לכסות ברדיד אלומיניום.
– אפשר להשתמש גם בשעועית יבשה, פשוט משרים אותה בהרבה מים במשך 8-12 שעות לפני שמכניסים לסיר.
כתבת ״ מטגנים את הבצק בשמן זית, בנדיבות עם השמן הוא מרכך את הקציצות, עד הזהבה.״
אבל התכוונת בצל
תודה! זה באמת בלבל וכמעט ‘הוריד’ אותי מלנסות את כל המתכון.
נראה מעולה. אם רוצים לשים כל הלילה על הפלטה אז פשוט לוותר על שלב התנור?
אפשר שעועית יבשה שמשרים לילה?
מצטרפת לשאלה של תכלת – האם מי שרוצה להניח על הפלטה זה במקום תנור?
מנסיון עם חמין צמחוני,גרגרי כוסברה יבשים,כתושים,בערך כף ,להוסיף לבצל וסלרי מטוגן ,מוסיפים ארומה וטעם .
נכון!!!
האם אפשר להחליף את הסולת במשהו אחר כדי שיהיה ללא גלוטן?
אפשר לשים עדשים כתומות במקום הגריסים? או תחליף אחר ללא גלוטן ?
תחליפו את הסולת ב… את השומן בשמן זית, טטגנו בצל ובסוף תצא קציצה מזן אחר אבל זה לא קוקולה בוודאות!
אפשר להכין בסיר חשמלי?
נראה נפלא. ואם בכל זאת רוצים לשלב בשר בחמין? אפשרי במקום הקוקולות?
היי
מה יחליף את הביצה בקוקלות אם רוצה להכין חמין טבעוני ?
מקווה שאקבל תשובה , כי ראיתי שלא עונים , למה מומלץ גריסי פנינה ולא גריסים ? וגם .. אם משתמשים בשעועית רגילה , לא קפואה , אז השרייה ללילה ולסיר ?
אשמח אם תענו.
מה לשים בקוקלות במקום ביצה שתהינה טבעוניות?