במשך שנים סיר קציצות תמיד התקשר אצלי לסבתות. אלה שיש להן מלא ניסיון במטבח והן מכינות סירים עם ריח של בית. מסוג האוכל שקשה לשחזר.
בפעם הראשונה שהכנתי בעצמי קציצות ברוטב הרגשתי סיפוק כל כך גדול שלא עבר יום והכנתי שוב. ושוב. ואז שידרגתי והוספתי גזר ותפוחי אדמה, אורז ואפונה. כל יום נולד סיר חדש.
בשלב הרבה יותר מאוחר החלטתי לנסות גם ממולאים, בהתחלה פלפלים ואחר כך בצלים ולבסוף הגיע הארטישוק – הלב של הלב. קשה להסביר במילים כמה הוא טעים ובשילוב עם רוטב לימוני שמקבל מתיקות עדינה מסילאן וקציצות דגים נפלאות מתקבל סיר שאין כדוגמתו. מסוג המנות שתגישו לשולחן וכולם יהיו בהלם שאתם הכנתם.
כן, יש פה יותר שלבים ממה שיש בדרך כלל ברוב המתכונים שלי אבל אני מבטיחה לכם שאם תקראו שלב שלב תגלו שזה פשוט וחוץ מזה? אני מבטיחה שהתוצאה שווה את זה.
ויש גם סרטון הכנה!
View this post on Instagram
- לעמוד הטיק טוק שלי כבר הצטרפתם? בואו בואו טעים שם ויש מלא סרטוני אוכל.
- רוצים לקבל עדכון ראשונים כשעולה מתכון חדש? הרשמו ממש כאן לבלוג (ההרשמה בחינם וניתן לבטל בכל עת).
- הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי בעמוד האינסטגרם כדי שאוכל לראות ולהתמוגג.
תחתיות ארטישוק במילוי קציצות דגים ברוטב לימוני
מצרכים למילוי ולאטישוק:
400 גרם פילה דג ים טחון או קצוץ דק (ללא עור ועצמות)
1/2 בצל סגול, קלוף
1/2 צרור עלי כוסברה
3/4 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור טחון
3 כפות שמן זית
קליפה מגורדת דק מלימון אחד
2 ביצים טרופות
2 שקיות תחתיות ארטישוק סנפרוסט – מופשר לילה במקרר
לרוטב:
1 בצל גדול או 2 קטנים, קלופים
6 שיני שום, קלופות
3 ענפי סלרי כולל העלים
1/2 לימון (זה שגירדתם את הקליפה שלו)
2 כפות סילאן
1 כפית מלח
1 כפית כורכום
1/2 כפית בהרט
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
2 כפות קורנפלור
מים רותחים
אופן הכנה:
– מכינים את תערובת הקציצות: קוצצים את הבצל לקוביות קטנות מאוד וקוצצים דק את עלי הכוסברה.
– בקערה גדולה מערבבים היטב את כל מצרכי הקציצות פרט לביצים ולתחתיות הארטישוק עצמן. מקפידים ללוש מעט את התערובת כדי שתתאחד.
– יוצרים קציצות עגולות מהתערובת וממלאים כל תחתית ארטישוק בנדיבות. חוזרים על הפעולה עם כל הארטישוק והמילוי.
– מחממים שמן זית בנדיבות בסיר רחב ונמוך (סוטאז’) ומצפים כל ארטישוק ממולא בביצה כך שהביצה תצפה את כל הצדדים.
– מטגנים את הארטישוק הממולא והמצופה בסיר עם השמן עד הזהבה עדינה מהחלק של הקציצה ומהחלק שבצד השני. מוציאים החוצה את הארטישוקים ומכינים את הרוטב.
– קוצצים דק את הבצל, השום והסלרי.
– חותכים את קליפת הלימון החוצה (לא משתמשים בה) כך שנשארים רק עם החלק הפנימי של שקיקי הלימון. את פילה הלימון שנשאר חותכים לקוביות.
– באותו סיר שבו טוגנו הארטישוקים (במידה וצריך מוסיפים עוד קצת שמן זית) מטגנים בצל, שום וסלרי עד הזהבה עדינה.
– מוסיפים קוביות לימון, סילאן, מלח, כורכום, בהרט ופלפל ומערבבים דקה.
– מוסיפים מים רותחים עד לגובה הארטישוקים (פחות או יותר כן?) ומבשלים יחד במשך 15 דקות.
– מערבבים בכוס את הקורנפלור ומים עד ל-3/4 גובה הכוס ורק כשאין גושים יותר מוסיפים לסיר. מערבבים.
– מוסיפים לסיר, בעדינות, את הארטישוקים הממולאים, מנערים מעט את הסיר כך שגם חלקם העליון יקבל מהרוטב וסוגרים עם מכסה. מבשלים על אש נמוכה במשך 35 דקות.
– פותחים את הסיר, מרטיבים את החלק העליון של הארטישוקים עם הרוטב וממשיכים לבשל על אש נמוכה עוד 20 דקות. מדי פעם מומלץ להרטיב את הארטישוקים עם הרוטב.
– מפזרים מעל כוסברה קצוצה ומגישים חם חם.
הערות ושדרוגים
– ניתן להוסיף לרוטב, בזמן הוספת הארטישוקים, אפונה קפואה או אפונה וגזר קפואים או טריים. רק לא מקופסת שימורים.
– אם אתם אוהבים טעמים פיקנטיים תוסיפו לרוטב חצי פלפל צ’ילי קצוץ דק.
– במקום כוסברה אפשר להשתמש בפטרוזיליה.
– את הדג אתם לא צריכים לטחון או לקצוץ כן? מבקשים מהמוכר דגים.
– במקום דג טחון אפשר פרגיות טחונות או חזה עוף טחון.
– אם יש לכם אבקת מרק בבית אפשר להוסיף כפית לרוטב.
– המתכון בשיתוף סנפרוסט.
את אותו דבר אפשר להכין גם בלי הארטישוק ? ובמקרה כזה עדיין צריך לטגן לפני כן את הקציצות ?
היי, רשמת מוסיפים מים רותחים עד לגובה הארטישוקים ומבשלים יחד 15 דקות ואז כתבת על הקורנפלור ואז בנקודה הבאה כתבת “מוסיפים בעדינות את הארטישוקים הממולאים לסיר”.
לא הבנתי מתי מוסיפים את הארטישוקים? כתבת פעמיים בשתי נקודות שונות. יש כאן סתירה.
האם ניתן לוותר על הבהרט?
לכמה אנשים מתאים המתכון?
תלוי כמה ארטישוק ממולא אוכל כל אחד. אם זאת המנה העיקרית בשולחן או לא. יוצאים פה 16 ארטישוקים ממולאים, משערת שכל אחד אוכל בין 1-2 בטח אם יש עוד עיקריות בארוחה.
איזה דג הכוונה ?
יש לו שם?
מה אני מבקשת בחנות?
כל דג לבן יעבוד. ממוסר ודניס ועד בר ים, אינטיאס וכדומה.
תודה רבה – יצא יופי
באיזה דג השתמשת?
מוסר. אבל כל דג לבן יעבוד נהדר.
אפשר ללא קונפלור? לפסח…
צהריים טובים,
האם ניתן להכין מהיום לליל סדר מבחינת טריות ועמידות?
תודה וחג שמח
היום זה מוקדם מדי. ממחר אפשרי.
תודה
הי! הכנתי את המתכון עם בס והיה פשוט מעולה, כולם ליקקו את האצבעות. האם אפשר להכין את אותו המתכון בדיוק עם בשר בקר? אמא שלי יוצאת מצריים ואמרה שהטעם של הרוטב הוא בדיוק כמו של אמא שלה וחשבתי להפתיע אותה לחג.
היי, נראה משגע. יש אפשרות להחליף את הביצים בתחליף אחר? (אני מבינה שהם מהווים את הדבק, אבל אנחנו כמעט לא עושים שימוש בביצים בבית).
אפשר לוותר עליהם. פשוט לדאוג במהלך הבישול לא להזיז יותר מדי את הארטישוק שהקציצות לא ישתחררו החוצה.
מקסימום מחזירים אותם פנימה לתוך הארטישוק 🙂
היי האם אפשר להפשיר את התחתיות ארטישוק במיקרו להפשרה יותר מהירה ? או שלא מומלץ ?
הי
לגבי שלב הביצה והטיגון צריך לטבול הכל בביצה כמו בשניצל ולטגן מכל הצדדים?
הי רחלי מה שלומך? הכנתי בעבר את המתכון עם דגים והיה מצויין, יעבוד לדעתך גם עם בשר טחון?
לגמרי לגמרי