עד לפני שנתיים בכלל לא אהבתי בורקס גבינה. בשבילי רק בורקס תפוחי אדמה, אפשר גם עם פטריות, ועדיף גרסה ביתית עם ביצה ליד וסלט.
כן, קצת כמו אלה שמבקשים קפה בכוס זכוכית עם קצף וחלב קר בצד, ככה אני עם בורקס. בעייתית.
ואז, ממש במקרה, טעמתי בורקס גבינה במאפייה טורקית-יוונית ליד שוק הכרמל ופתאום הבנתי מה פספסתי.
מאז אני מגוונת. מכינה פעם עם תפוחי אדמה ופעם עם גבינות שיש בבית, עדיף כאלה שיש בהן מליחות והן יודעת להתרכך באפייה אבל עדיין להשאר יציבות כמו גבינת חמד למשל שאני באמת חושבת שהיא אחת הגבינות הכי טובות שיש.
ואגב, מי שהכירה לי אותה הייתה סבתא שלי שנהגה לקנות אותה כשרצתה להתפנק ושנים ארוכות חשבתי שמדובר בכלל בסוג של מוצרלה בגלל התכונה המדהימה שלה להנמס (מה זה, איך כותבים את זה?) באפייה אבל להשאר יציבה שלא כמו גבינות צהובות למינהן.
טוב, זהו, תמו מילותיי להיום. שולחת אתכם להפשיר את הבצק ומבטיחה שעד שתבשלו את הביצים הבורקס כבר יהיו בתנור. רק אל תשכחו קצת זיתים וירקות, בכל זאת יוון.
שבלולי בורקס במילוי גבינות וזעתר טרי
מצרכים:
150 גרם גבינת מוצרלה מגורדת (או כל צהובה שאוהבים)
150 גרם (1/2 חבילה) גבינת חמד – אם אין אפשר לוותר
150 גרם (1/2 חבילה) גבינה בולגרית או פטה
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
1 ביצה L
2-3 כפות שמן זית – אפשר גם פחות
1 כפית עלי זעתר טריים – לא חובה
בצק פילאס מוכן (או בצק עלים) – מופשר על פי הוראות היצרן
לעיטור:
מעט שמן זית להברשה
שומשום ו/או פרג שלם
אופן הכנה:
– בקערה גדולה שמים גבינת מוצרלה מגורדת ומפוררים מעל את הגבינה הבולגרית וגבינת חמד.
– מוסיפים פלפל שחור, ביצה ושמן ומערבבים היטב תוך כדי מעיכה עם מזלג.
– מוסיפים עלי זעתר ומערבבים.
– פותחים את הבצק וחותכים למלבן בערך ברוחב של 20 ס”מ. מניחים בתחתית הבצק מהמילוי, בפס, ומגלגלים בצורה הדורה רק עד שהבצק נסגר. חותכים ליצירת רולדה (ראו סרטון).
– מגלגלים את הרולדה שנוצרה לשבלול הדוק כאשר את סוף הבצק מכניסים מתחת כדי שלא יפתח.
– חוזרים על הפעולה עם שאר הבצק והמילוי ומניחים את השבלולי בתבנית עם נייר אפייה.
– מברישים בשמן זית, מפזרים שומשום או פרג (או שניהם) ואופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך 30 דקות בחום עליון ותחתון ועוד 10 דקות על חום תחתון בלבד כדי לקבל תחתית זהובה. חשוב לבדוק את הבורקס כבר אחרי 20 דקות לוודא שהתנור שלכם לא חזק מדי שלא ישרוף אותם.
הערות ושדרוגים
– במקום עלי זעתר אפשר להשתמש בעלי תרד, מנגולד, עגבניות מיובשות, חצילים קלויים או כל תוספת אחרת שאתם אוהבים.
– במקום בצק פילאס אפשר להשתמש בבצק עלים.
– לא חסר כאן מלח, זה בכוונה, יש מספיק מליחות מהגבינות.
מהממם!!!!! על איזה בצק פילאס את ממליצה במיוחד? ילךגם פילו פה?
מהמם,
אם עושה עם תרד, לבשל אותו קודם?
ואם אני רוצה שזה יהיה לשבת בבוקר וזה 5ומר חימום על הפלטה, לקצר קצת את האפייה בחום תחתון?
מניסיון חימום על פלטה כמה שיותר קצר שלא יהרוג את הבורקס ולהניח לא ישירות על הפלטה אלא על הגבהה כזו כך שלא ישרף…אפשר על תחתית מתכת של סירים כזו שמניחים על השיש , בהצלחה!
נראה מעולה. אפשר להכין את השבלולים בערב ולאפות בבוקר?
מה עם מתכון למילוי תפו״א??
יש לי אותה הפרעה כמו שלך כשזה נוגע לבורקסים!
אבל אני מוכנה לנסות את המתכון הזה כי הוא נראה סוף!
היי, נראה מדהים. רוצה להחליף למנגולד. בלי החלק הלבן, נכון?
נכון <3 אפשר לטגן אותו קודם כדי שיתרכך ואז להוסיף גם אותו
תודה!
מה אפשר לשים במקום גבינת חמד? צפתית?
כן. ואפשר כל גבינה חצה קשה כמו פטה או בולגרית.
נראה מעולה, אשמח לדעת כמה שבלולים יוצאים?
אפשר לשים גבינת שמנת 16 אחוז במקום חמד?
יש לי רק גבנצ וגבינת שמנת
האם אפשר להכין בערב ולאפות בבוקר ? (ז”א לשמור לילה במקרר את השבלולים מלאים בגבינה) תודה
אפשר להכין את השבלולים עם בצק אחר? עם בצק עלים?
פעם ראשונה שאנחנו מכינים בורקס מבצק פילאס, וזה באמת מעולה. איזו עדינות! תודה על המתכון.
הכנתי עם בצק עלים ויצא טעים טעים ( חבל שאי אפשר להעלות כאן תמונה..), אבל- הוצאתי מהתנור אחרי 40 דק’ ועדיין הבצק מבפנים לא היה אפוי עד הסוף,אולי הייתי צריכה לדקק את העלה לפני? בכל אופן אחלה ארוחת שבת בבוקר…