אז ככה, במקור, כדי להכין קציצות כרישה, רוב האנשים מבשלים את הכרשה במים ואחר כך טוחנים אותה במטחנה (המקפידים יטחנו אפילו פעמיים) כדי להפטר מהסיבים של הכרשה ולהפוך אותה לרכה במיוחד. אחת הסיבות לכך, פרט לעניין הסיבים, זה כדי להוסיף מרקם רך לעוף/בקר, כמו שמוסיפים לחם רטוב לתערובת קציצות.
בגלל שהפעם וויתרתי על הבשר, ובגלל שתפוחי האדמה גם ככה מוסיפים מרקם מאוד רך, החלטתי לצרוב את הכרשות והבצל במחבת, להעניק להן טעמים מקורמלים יותר, פריכים יותר וגם בואו נודה על האמת, מדובר בשיטה מהירה יותר שלא מלכלכת את מטחנת הבשר שאני פשוט שונאת לשטוף.
רק שני דברים חשובים לפני שאני שולחת אתכם להכין את הקציצות הנהדרות האלה.
– אני אמנם טיגנתי, כי מה לעשות, הצבע שיוצא מהטיגון זה צבע של גן עדן, אבל אפשר לגמרי לאפות. בגלל שתערובת הקציצות רכה, קחו בחשבון שהן סופגות בשמחה לא מעט שמן. קצת כמו חצילים. ובדיוק כמו אצל החציל, גם כאן זה אומר שזה סופר טעים, אבל אני לא לוקחת אחריות על הקלוריות.
– גרסה טבעונית: אני מודה שלא ניסיתי, אבל אני כמעט בטוחה שאפשר להשמיט את הביצה. גם ככה יש כאן תפוח אדמה וקמח מצה שמדביקים הכל. במקרה הזה הייתי מוסיפה עוד 1/2 תפוח אדמה מעוך.
– סודה לשתייה: ניסיתי לבדוק קצת באינטרנט אם אפשר להשתמש בה בפסח, לא לגמרי הצלחתי למצוא תשובה חד משמעית. בכל מקרה, אם יש ספק, אפשר להשמיט את הסודה.
קציצות כרישה בלי בשר
מצרכים:
1 תפוח אדמה גדול (או 2 בינוניים), קלוף
כפית שמן זית
3 כרשות, כולל החלק הלבן (נפטרים מ-2-3 השכבות החיצוניות)
1 בצל לבן, קלוף
1 ענף סלרי, ללא העלים (שטוף היטב)
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור טחון או גרוס
1 ביצה
3 כפות קמח מצה (בפסח) או פירורי לחם (בשאר השנה)
1/2 כפית סודה לשתייה (לא יותר מזה)
שמן לטיגון או ספריי שמן לאפייה
אופן הכנה:
– בסיר קטן מרתיחים מים ומבשלים את תפוחי האדמה עד ריכוך. מעבירים לקערה ומועכים לפירה.
– חותכים את הכרשות לטבעות דקות, את הבצל לקוביות או רצועות דקות ואת הסלרי לקוביות קטנות (אבל קטנות, כן?).
– במחבת, עם כפית שמן אחת בלבד (בעיקר אם אתם מטגנים את הקציצות אחר כך, אם אתם בוחרים לאפות, אפשר גם כף) מניחים את הבצל, הכרשות והסלרי. מערבבים וסוגרים עם מכסה, מדי כמה דקות פותחים ומערבבים. למה לא לטגן בלי המכסה? כי המכסה מאיץ את הבישול ומבשל את הכל באדים שנכלאים בפנים ובגלל שאין שמן יקרו כאן 2 דברים: הבצלים יתרככו ועל הדרך גם יקבלו צריבה קלה בתחתית. אם תנסו לטגן עם כל כך מעט שמן תגלו שהכל מזהיב ומתחיל להשרף והכרשה/סלרי עדיין קשים באמצע. בקיצור, מטגנים, עם מכסה סגור, עד שהכל מתרכך וזהוב ורוב הנוזלים נעלמו. מעבירים לקערה עם תפוחי האדמה.
– מוסיפים את שאר המצרכים ומערבבים. מניחים לתערובת לעמוד כמה דקות כדי שהקמח יספוג את הנוזלים והתערובת טיפה תתייצב.
– מחממים מחבת עם שמן צמחי, יוצרים קציצות עם ידיים רטובות ומטגנים אותן מ-2 הצדדים עד הזהבה. למי שרוצה לאפות, מחממים תנור ל-190 מעלות, מניחים את הקציצות על תבנית עם נייר אפייה משומן בספריי שמן ומתיזים גם מעל ספריי שמן. אופים עד שהקציצות זהובות ויציבות למטה (עדיף להפוך אותן פעם אחת במהלך האפייה).
בטוח שיככבו על שולחן החג שלי. נראות מדהימות ובטוח שעוד יותר טעימות
אגב המפה יפה ממש…
איזה כיף ששמת לב למפה, הבאתי אותה במיוחד מחנות סופר אהובה מלונדון 🙂
ותודה!
אפשר לדעת באיזו חנות והיכן
בלונדון? תודה.
אנחנו לא משתמשים בקמחים בפסח,אבל אני לוקחת את האופציה לאחרי בשתי ידי.כרישה תמיד מאכל נפלא.תודה וחג שמח לך.
בשמחה רבה. וחג שמח!
אבקת סודה לשתיה, ממש כמו אבקת אפיה, כשרה לפסח. (אפשר לקנות כזאת שכתוב עליה)
מעולה, תודה על ההבהרה 🙂
אפשר להשתמש בבטטה?
כן, יופי של רעיון.
ספרי איך יצא 🙂
שמים רק את האבקה בלי להתסיס במים?(סודה לשתיה)
כן, היא מתחילה לעבוד ברגע שהיא נכנסת לתערובת. אבל לא חובה להוסיף אם לא רוצים. זה פשוט מאוורר אותה קצת.
נראה מעולה!!
אפשר לשים אבקת אפיה במקום סודה לשתייה?
כן
מתכון מעולה! הכנתי fמות משולשת והקציצות פשוט נחטפו! הילדים זללו 🙂
אין ספק מתכון מנצח! גזור ושמור! 🙂
חג שמח!
ממש משמח לשמוע. תודה שחזרת לשתף <3
חג שמח!
רחלי, הקציצות יצאו פשוט מעולות ונחטפו. תודה על המתכון. 3>
איזה כיף! תודה מקסימה
היי
גיליתי לא מזמן את המתכוניםמשלך ומתחילה להכין אחד אחד 🙂 הכל מאוד טעים ומעניין..
בדיוק מעינה את הקציצות האלו.. האם ניתן להקפיא אותן?
תודה!
אוי, מתנצלת על האיחור בתשובה. כן, אפשר להקפיא.
מקווה שיצא מוצלח 🙂
היי
האתר שלך מיוחד במינו! עם תמהיל מדויק בין יופי מוקפד למתכונים שוים לכל נפש 🙂
שאלה מעצבנת: במה אפשר אם בכלל להחליף את הסלרי- לא מתחברת לטעם שלו כשהוא מבושל או אפוי.
תודה!
שירה
וואו, ממש תודה. הכי שימחת אותי.
אפשר להשמיט אותו, אבל בתור אחת שגם לא חובבת סלרי, אני ממליצה לנסות הוא די נחבא אל הכלים במתכון הזה ובעיקר מוסיף טעם של מרק עוף 🙂 אבל באמת שאפשר להשמיט ועדיין יצא מצוין.
יש בזב תפוח אדמה. ההקפאה לא תזיק?!
אשמח להקפיא לחג
היי רחלי,
ראשית אציין שמתכונייך אהובים עליי במיוחד.
כמה קציצות יוצאות מהכמות הזו?
שמחה ממש לשמוע! בסביבות 15-20
חג שמח!
רחלי, כל מתכון שלך פיצוץ! את עושה חשק גדול לבשל,
בני משפחתי נהנים מדי יום מהמתכון שלך לרוטב הצ’ילי!
היי רחלי. תודה על המתכון ועל המתכונים המעולים שלך. אני מארחת טבעונית וחשבתי לעשות עבורה את הקציצות. יש משהו שיכול להחליף את הביצה ? תודה רבה ושנה נהדרת שתהיה לך.
היי רחלי, מאוד אוהבת את המתכונים שלך :), יש לך רעיון מה אפשר לשים במקום פירורי לחם לגירסה נטולת גלוטן?
הכנתי.. עקבתי באדיקות אחר המצרכים. ביצה אחת (ענקית גודל L פלוס) ממש לא הספיקה…
הרוב התפרק… הלהבה לא היתה גבוהה מדי. 🙁
אוי מוזר, אולי היו נוזלים שהגיעו מהכרשה או תפוח האדמה?
תערובת הכרישה היתה יבשה לגמרי. והפירה נמעך ללא כל תוספת.
בכל מקרה – מזל. היתה עוד כרישה במקרר. הורדתי את כמות התפו”א לחצי (אחד קטן) והכפלתי לשתי ביצים ויצא מצויין
מה הכמות שיוצאת מהמתכון?
מה הכמות הקציצות שיוצאת מהמתכון?
יש גרסא ללא גלוטן? תודה!
הכנתי כל מיני מתכונים עד כה שהיו טעימים, אבל זה היה מעולה ! תודה 🙂
מתכונים של קציצות כרישה אם לא היה מובן 😉
תודה רבה מקרב לב על מתכון מנצח! הכנתי בתנור בדיוק לפי המתכון. קיבלתי מחמאות גם מהאמא הפולניה שלי (87).
הכי שימחת! וחיבוק גדול לאמא <3
כמה קציצות אמורות לצאת בערך?
האם ניתן להקפיא?
תודה
היי רחלי
יודעת להעריך כמה גרם כרישה יש במתכון?
פשוט קניתי בשוק בדיוק כרישה והיא גדולה, לא כמו בסופר…
נראה מעולה! חושבת שאיזו גבינה קשה בסגנון פרמזן יכולה להוסיף כאן?
רחלי חג שמח, הערב, ליל הסדר הכי מוזר שלנו אי פעם במספר חסר פחות חייל ופחות כל האהובים שלנו שהיו איתנו בזום, אכלנו מהלביבות שלך שהיו מאוד מנחמות. בזכות הסלרי וטיגון/אידוי הכרישה והבצל (עד היום בישלתי קודם את הכרישה) הן היו כל כך טעימות!!! אגב, לא היה לי סודה לשתיה אז שמתי מעט אבקת אפיה. מחכה לנסות בפעם הבאה בלי ביצה, אולי קמח חומוס במקום?
אפיתי אותן בתנור והן יצאו פשוט מושלמות. אגב, אני נתקלתי היום בפעם הראשונה בבלוג שלך. תודה!!
היי! יש לי כרישות בגדלים שונים ומשונים. תוכלי לומר מה בערך משקל הכרישה שאמור להיכנס לבלילה?
תודה וחג שמח!
משתמשים בכל הכרישה? החלק הירוק והלבן? זו פעם ראשונה שאני מכינה משהו עם כרישה 🙂
היי
יש מצב לוותר על הביצה? או להחליף…
תודה