לפני שנה וחצי נולדה לי אחיינית. אני יודעת שכולם חושבים ככה על האחיינים שלהם, אבל שלי באמת מושלמת 🙂
אני עוד אספר עליה בפוסטים הבאים (למורת רוחו של אח שלי) אבל הזכרתי אותה הפעם כי הקציצות האלה אהובות עליה במיוחד.
הרעיון למתכון הזה עלה כשהבנתי שאחיינית שלי מאוד אוהבת בטטה ורציתי להכין לה ארוחה שמתבססת על הירק המתקתק והאהוב. ארוחה שהיא תוכל להחזיק ביד, כזאת שיהיה בה גם ירק וגם פחמימה. כזאת שנוח וטעים לאכול גם ביום שאחרי, גם לבד וגם לצד סלט, גם עם יוגורט וגם עם טחינה. בקיצור, קציצות!
אחת הבעיות הגדולות של קציצות בטטה, פרט למתיקות הגבוהה מדי, זה הרכות שלהן והעובדה שהן סופגות המון המון שמן בטיגון כי התערובת נורא רכה. כדי לפתור את זה, הוספתי קוסקוס שגם מעבה את התערובת ומייצב אותה (בדומה לפירורי לחם שמוסיפים יציבות אבל לא מוסיפים מרקם או טעם) וגם הופך אותן למשביעות יותר.
בזכות הקוסקוס אגב, נוצר ציפוי פריך מבחוץ בלי להשתמש בפירורי לחם והוא גם זה שמעדן את הטעמים המתוקים של הבטטה.
מבחינת תיבול, אני בעד תיבול די מינימלי שנותן לחומרי הגלם לבלוט, אבל כמובן שאתם יכולים להתפרע ולהוסיף 1/2 כפית צ’ילי גרוס, 1/2 כפית כמון, מעט קינמון, 1/2 כפית אורגנו מיובש ואפילו עירית או כוסברה קצוצה.
ומילה לגבי ריכוך הבטטה – אפשר לרכך אותה בשלל דרכים. אין דרך אחת טובה יותר ולכל אחת יתרון אחר. לבשל הכי מהיר יחסית, בעיקר אם חותכים את הבטטה לקוביות קטנות, אבל הטעם פחות מודגש והבטטה סופגת נוזלים. לאפות מעצים את הטעמים ומוסיף קרמל עדין למעלה, אבל צריך להדליק תנור ובמיקרו הכי מהיר אבל אתם יודעים… מיקרו. בקיצור, בחרו את הדרך הנוחה לכם, אני תמיד מעדיפה לאפות כי אז אני לא צריכה לקלוף את הבטטות קודם ורק לשחרר את הקליפה בשנייה אחרי האפייה (ראו סרטון).
מאחלת לכם שבוע מקסים ומחכה לשמוע איך יצאו הקציצות.
צפו: איך מכינים קציצות בטטה וקוסקוס
קציצות בטטה וקוסקוס
מצרכים (בין 15-20 קציצות):
3 בטטות גדולות או 5 קטנות (+ 2 כפות שמן זית אם אופים את הבטטות)
1/2 שקית קוסקוס – השתמשתי בקוסקוס זה משפחה חמה מהסוג הרגיל (אפשר גם מלא)
כוס מים רותחים להכנת הקוסקוס
1 ביצה
1 כפית שטוחה מלח
1/2 כפית פלפל שחור
כפית פפריקה מתוקה (או 1/2 כפית פפריקה מתוקה + 1/2 כפית פפריקה חריפה/צ’ילי גרוס)
וגם:
שמן צמחי לטיגון או ספריי שמן אם רוצים לאפות
אופן הכנה:
– מניחים את הקוסקוס בקערה ושופכים מים רותחים. מכסים וממתינים 5-7 דקות עד שהוא מתרכך.
– בינתיים מרככים את הבטטות: אפשר לרכך אותן ב-3 אופציות:
1. חותכים את הבטטות לחצי, מזרזפים מעל 2 כפות מים, מניחים על צלחת ומעבירים למיקרו ל-5 דקות או עד שהן רכות. מוציאים את פנים הבטטה לקערה.
2. קולפים את הבטטות, חותכים לקוביות ומבשלים במים עד ריכוך. מסננים היטב מנוזלים ומעבירים לקערה.
3. חותכים את הבטטות לחצי, מניחים על תבנית עם נייר אפייה, מזלפים מעט שמן זית ומלח ואופים במשך 20-30 דקות או עד שהבטטות רכות. מוציאים את פנים הבטטות לקערה.
– מועכים את הבטטות בקערה ומוסיפים ביצה ותבלינים. מערבבים היטב.
– מוסיפים כוס קוסקוס מוכן (למטה בהערות כתבתי לכם מה אפשר לעשות עם הקוסקוס שנשאר כי הכנתם הרי 1/2 שקית) ומערבבים. אגב, אני כבר מכינה את כל השקית ופשוט שומרת את הקוסקוס בקופסה במקרר ומכינה ממנו שלל דברים במשך השבוע.
– מחממים שמן במחבת, יוצרים קציצות עם ידיים רטובות ומטגנים משני הצדדים עד הזהבה.
– רוצים לאפות? מחממים תנור ל-190 מעלות ומניחים נייר אפייה על תבנית. מרססים את הנייר בספריי שמן.
– יוצרים קציצות, מניחים על התבנית עם נייר האפייה ומרססים מעל בספריי שמן. אופים במשך 20-30 דקות או עד שהקציצות זהובות ויציבות (מומלץ להפוך אותן פעם אחת במהלך האפייה).
הערות ושדרוגים
– אם אופים את הבטטות, מומלץ לפזר מעל עלי טימין קטנטנים או עלי רוזמרין קצוצים.
– אם מבשלים את הבטטות חשוב להפטר מכל הנוזלים אחרת תצא לכם תערובת רטובה מדי. אפשר אגב לייצב אותה עם 1-2 כפות קמח.
– נשאר לכם קוסקוס? אפשר להכין איתו סלט (פשוט מוסיפים לו את כל הירקות שאוהבים), אפשר להכין טאבולה קוסקוס עם מלא עשבי תיבול ושקדים קלויים ואפשר כמובן לאכול לצד כל מנה עיקרית עם רוטב.
יווווו זה נראה פשוט מושלם בשביל ארוחת טייק אווי לילדים.
אין עלייך, המתכונים הכי פשוטים והכי טעימים!
<3 חייבות כבר לבשל ביחד!
מושלם!!!!
מתכוונת להכין.
שכחת לציין באיזה חום לאפות את הבטטות.
צודקת 🙂 190 מעלות
במה ניתן להחליף את הביצה?
לא ניסיתי אבל כמעט בטוחה ש-2 כפות טחינה יעשו את העבודה
היי רחלי,
התערובת יצאה לי רכה ומתפרקת בטירוף..
אפית את הבטטות כמו שאמרת, אך משום מה התערובת מאודדד רטובה…
תודה מראש!
שמת ביצה אחת ומספיק קוסקוס? הוא זה שמעבה ומייצב את התערובת. ובכל מקרה, אם זה קורה, ממליצה פשוט להעביר למקרר לחצי שעה ושם זה בטוח יתייצב אפילו יותר כי הקוסקוס יספוג את הנוזלים.
אולי אגב הכנסת נוזלים יחד עם הבישול של הקוסקוס במים?
אכן, שמתי ביצה אחת, ושמתי כוס קוסקוס ללא נוזלים כלל, וכל פעם הוספתי עוד ועוד קוסקוס, בפעם הבאה באמת אשים להתקרר.
בכל מקרה הטעם יצא נפלאאאא!!!
הכנתי גם את הסלט קיסר הנהדר, ואשמח לשלוח לך תמונות אם תרצי !
תודה רבה !!
היי,
יש תחליף לקוסקוס?
תודה 🙂
בורגול או קינואה
היי!
נראה מעולה, כמה גרם בטטות בערך?
תודה
היי, נראה נהדר! אפשר להשהות את התערובת במקרר ליום המחרת? או שעדיף להוסיף את הקוסקוס והתבלינים רק מחר?
תודהה
סליחה על האיחור בתשובה.
כן, אפשר לשמור את התערובת במקרר, מכוסה היטב, ולהכין רק למחרת.
נראה מצוין!
אם אני משתמשת בבורגול/קינואה במקום הקוסקוס, כמה לשים?
אותה כמות 🙂
אין לי מושג מהי הכמות בשקית של קוסקוס, לכן שאלתי 🙂
הי
הכנתי עכשיו את הקציצות והם יצאו לא משהו, בעיקר התפרקו ולא החזיקו… היה צריך להוסיף עוד ביצה או משהו?
התפרקו בטיגון? לרוב זה קורה כי הבטטה מימית מדי. איך ריככת אותה?
הי, האם אפשר להכין עם דלעת?
האם אפשר להקפיא? ואם יש לי רק בטטה אחת. מה אפשר לשים במקום?
נראה מעולה! עשיתי עכשיו גם את הסופגניות אשל והקטנה זללה 🙂
אפשר להקפיא את הרציחות האלה? תודה רבה!
נראה מעולה! עשיתי עכשיו גם את הסופגניות אשל והקטנה זללה 🙂
אפשר להקפיא את הקציצות האלה? תודה רבה!
הי,
האם אפשר להחליף את הבטטות בדלורית? ואן כן, כמה צריך?
הי,
אפשר אולי להחליף את הקוסקוס באמרנט?