צלי בקר ברוטב שזיפים – רך רך וטעים להתעלף

Posted on
צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין

אם עד היום חששתם להכין צלי או שיש לכם כבר מתכון קבוע – אני ממש ממש מפצירה בכם להכין את התכון הזה. עזבו שקל בטירוף להכין ואת הרוב המוחלט של העבודה עושה התנור או הגז – זה יוצא טעים בצורה בלתי רגילה. מלא ברוטב משגע שהוא קצת מתקתק והרכות של הבשר? וואו וואו.

צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין
כל כך רך שזה לא יאמן. צילום: טל סיון צפורין

רק ממש חשוב להקפיד פה על מינימום זמן בישול/צלייה של 3 שעות. אפשר גם 5 אבל לא פחות מ-3 אחרת הבשר לא יצא רך רך.

צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין
את הרוטב שנשאר בסיר מגישים חם מעל הצלי. צילום: טל סיון צפורין

צלי בקר ברוטב שזיפים וכרשה

מצרכים:
3 כפות שמן זית
1 ו-1/2 עד 2 קילו נתח כתף שלם (מספר 5) חתוך לקוביות גדולות או פרוסות
2 בצלים לבנים או סגולים, קלופים
1 שורש פטרוזיליה, קלוף
1 שורש סלרי, קלוף
15 שיני שום, קלופות
1/2 פלפל צ’ילי אדום
2 גזרים בינוניים או 6 גזרים מיני
1/2 כוס סילאן או דבש
2 כוסות יין אדום
4 עלי דפנה – לא חובה
2 ענפי טימין
מלח ופלפל שחור גרוס
10 שזיפים מיובשים
2 כרשות, שטופות היטב – לא חובה

אופן הכנה:
– בסיר רחב מאוד, עדיף כזה מברזל כבד, צורבים את הבשר בשמן זית מכל הצדדים עד הזהבה יפה. מוציאים החוצה לצלחת גדולה.
– בינתיים חותכים את הבצלים לרבעים ואת שורש הסלרי והפטרוזיליה חותכים לקוביות בגודל 1-2 ס”מ. קוצצים דק את הצ’ילי ופורסים את הגזר לפרוסות עבות במידה והוא בגודל רגיל או משאירים שלם אם הוא מיני.
– באותו הסיר שהבשר טוגן בו (לא שוטפים אחרי הטיגון כי הטעם נשאר בסיר) מטגנים את הבצל, שורש פטרוזיליה וסלרי, שיני שום שלמות, צ’ילי וגזר במשך 5 דקות. מערבבים מדי פעם כדי שהירקות לא ידבקו לתחתית הסיר.
– מחזירים את הבשר מעל הירקות, מוסיפים יין, סילאן, עלי דפנה, שזיפים, טימין, מלח ופלפל בנדיבות ומכסים במים עד לכיסוי הנתח.
– חוצים את הכרשות ל-2 לאורכן ומניחים מעל, מקפידים להרטיב את החלק העליון שלהן בנוזלים.
– מניחים את הסיר על הגז ומביאים את הנוזלים לרתיחה.
– כשהנוזלים רתחו, מכסים את הסיר עם מכסה שמתאים לתנור או בנייר אפייה ומעל רדיד אלומיניום ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-130 מעלות במשך 3-4 שעות. למי שרוצה, אפשר גם לבשל על הגז, על אש נמוכה, במשך 3-4 שעות.
– בחצי שעה האחרונה מומלץ לפתוח את המכסה ולאפות בתנור או על הגז ללא מכסה כדי שהרוטב יצטמצם והבשר והירקות יצרבו מעט.
– איך יודעים שזה מוכן? פשוט מנסים להכניס מזלג ואם הוא נכנס בקלות והבשר מתפרק לרצועות סימן שזה מוכן. אם לא, אל תחששו לבשל גם עוד שעה. הבשר לא יתייבש אלא רק יתרכך יותר.

צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין
מושלם עם פירה, אורז ואפילו ככה לבד עם סלט חסה מרענן בצד. צילום: טל סיון צפורין

הערות ושדרוגים
– ניתן לוותר על הכרשות.
– הכנתי את הצלי הזה גם עם יין לבן וזה מעולה. מה שכן, מומלץ שהיין יהיה קצת מתקתק ולא מהחמוצים.
– אל תפחיתו בכמות של הסילאן/דבש, הם מייצרים רוטב עם טעמים מתקתקים עדינים ובעיקר מקרמלים את הרוטב.
– ואם אין שזיפים מיובשים? אפשר גם משמשים מיובשים ואפשר גם לוותר על שניהם.
– אפשר להוסיף לסיר גם כמה נתחי אסאדו או עצמות מח.

40 תגובות

  1. אירית says:

    תודה על המתכון.האם אפשר לוותר על היין?מה אפשר לשים במקום היין?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר לוותר. יצא מעולה גם בלי.

    2. נורה says:

      אפשר לעשות את שלב הבישול על הגז יום קודם ואז ביום עצמו לשים ל4 שעות בתנור?

  2. לימור says:

    את מתכוונת. לפלפל צ’ילי חריף?

  3. יוכבד says:

    נשמע טעים מאוד. כל צלי בכל מתכון ייצא רך מאוד אחרי שלוש שעות על אש קטנה. פשוט צריך סבלנות..
    היין מוסיף כי גם הוא מרכך את הבשר, לא צריך לחשוש מהאלכוהול, כולו מתאדה אחרי חצי שעה. גם אין בעיה עם יין יבש, לא ירגישו חמיצות.
    הסילאן והשזיפים מכהים את הרוטב, אבל ממש לא הכרחיים.
    אני מעדיפה לשים נוזלים רק עד חצי גובה הבשר, אבל אז צריך להפוך את הבשר כל חצי שעה. זה לא באמת מטרד כי אני ממילא בבית. זה לא שצריך לשמור על הסיר.
    אפשר להוסיף גם חציל חתוך לקוביות קטנות, הוא יתמוסס לגמרי ברוטב ויסמיך אותו.
    חג שמח!

  4. מירי יחיאל says:

    הכנתי ובישלתי עלה הגז כשעה וחצי, האם אפשר לשים על הפלטה במקום בתנור?

  5. שירן says:

    באיזה שלב להוסיף את האסאדו?

    1. שילי says:

      היי קוגם רוצה להגיד לך שאני מאוד אוהבת את המתכונים שלך
      האם אפשר להקפיא?

  6. ניצה אליקים says:

    בתחילת המתכון היה כתוב לחתוך את הנתח לקוביות או פרוסות אבל לפרוסות זה אומר רק כשהנתח מןכן או לפני ההכנה??

  7. Lola Shenyansky says:

    יצא פשוט מושלם !!!!!
    הפחתנו בכמות הסילאן (פחות מחצי כוס) ועדיין הרוטב מתקתק והבשר יצא רך רך 🙂

    הוספתי גם כמה נתחים של אסאדו בשביל השומן וזה מאוד מוסיף)

    תודה רבה על המתכון !!!

  8. מורן says:

    היי, האם אפשר להכין גם עם נתח מספר 4? תודה!

  9. אלינור says:

    אשמח לדעת עם אפשר עם בשר מספר 4 וגם לחתוך את הבשר לפני הטיגון?

  10. אוסי says:

    היוש! לכמה מנות הכמות מספיקה?

    1. רחלי קרוט says:

      המממ מאוד תלוי מה גודל המנה. אבל בעיני בערך 8

  11. חן says:

    האם אפשר להכין יום לפני? איך לחמם לפני הגשה?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר לגמרי. לחמם על הגז או קצת בתנור.

    2. שני says:

      מתכון מעולה וטעים מאוד! התענגנו על ביס! בישלתי על הגז 4 שעות. תודה💗🙏

  12. יפעת says:

    האם לבשל בתנור על טורבו?

  13. יפעת says:

    איזה תוכנית אפיה?

  14. נעמה says:

    היי
    רציתי לדעת אם אפשר להכין גם עם ירקות כמו בטטה ותפו”א , מה צורת הבישול?
    תודה רבה!! נראה מעולהה

  15. מעיין says:

    איפה להניח בתנור? על הפלטה למטה או על רשת?

  16. אורטל says:

    אשמח לדעת אם ניתן להקפיא, רוצה להכין לליל הסדר ורוצה להכין כבר כמה ימים מראש.
    ואם לא ניתן להקפיא כמה זמן מראש כדאי להכין
    תודה, אורטל

  17. ענבר says:

    הכנתי היום ויצא מעולה. בחיים לא טרפו אצלי ככה צלי בקר. הבשר יצא רך רך, הרוטב מעולה והכל נראה מדהים. תודה רבה

  18. רונית says:

    מאיזה עוד סוגי בשר אפשרי להכין מתכון זה , יש לי בשר אנטרויב מספר 2 נדמה לי….???

  19. גיא says:

    נראה מתכון מעולה, מה לגבי הכנה בסיר לחץ?

  20. מגי says:

    האם אפשר להוסיף גם תפ”א?
    באיזה שלב ואיזה כמות?

  21. שירה says:

    היי! כתבת שאפשר בלי יין- להוסיף נוזל אחר במקום? מים או משהו אחר?

  22. יוסף says:

    את יכולה להסביר מה התכוונת לעשות עם הכרשות?
    לחתוך חיתוך אחד ולכסות איתם את הסיר?

  23. איריס says:

    האם אפשר לשים שזיפים טריים?

  24. איב says:

    היי רחלי, האם אפשר להשתמש בבשר מספר 6?

  25. מרינה says:

    הכנו לערב ראש השנה
    יצא פשוט ואו!!! מרשים, טעים ולא קשה להכנה.
    קצת יותר מידי נוזלים, אחרי 4 שעות בתנור עוד החזקנו מלא זמן על הגז.

  26. יעל says:

    רחלי יקרה, אין לי שורשים, צ’ילי, כרישה ושזיפים.. הגזמתי שאני רוצה להכין את המתכון הזה בלי כל כך הרבה דברים? אפשרי? אולי להוסיף פטריות?
    תודה!

    1. תמר says:

      הכנתי את המתכון הזה היום בלי שורשים כרישה צילי ושזיפים
      יצא מעולה ! טעים ממש רך רך רך !
      לא הגזמת ויכולה להוסיף פטריות זה יצא טעים לדעתי

  27. אסנת says:

    אפשר לשים במקום שורש של פטרוזיליה וסלרי רק את העלים??
    תודה רבה!!

  28. אור says:

    היי
    אנחנו לא אוכלים שום מה אפשר לשים במקום?

  29. אור says:

    היי
    אנחנו לא אוכלים שום מה אפשר לשים במקום?
    תודה

  30. אורי says:

    היי
    שייך לוותר על השום? מה אפשר במקום למי שלא אוכל שום?

  31. כן says:

    היי
    שייך לוותר על השום? מה אפשר במקום למי שלא אוכל שום?

  32. בקי says:

    שלום לך, בישלתי אתמול צלי כתך עגל מס. 5 כשעתיים. פתחתי וריח הבשר היה נורא – מה גם שאני מאד רגישה לריחות כמו בצל, שום וכדומה. מה אפשר לעשות כדי להתגבר על הריח כי כמובן זרקתי הכל. אודה על תשובה וכיוון עשייה. . אבקש לשלוח לי תשובה על גבי דף זה כי המייל עדיין לא פעיל כי החלפתי מחשב תודה לך יקירה

  33. חנה says:

    שלום
    כמה ימים מראש ניתן להכין או לחילופין האם ניתן להקפיא?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend