מנה מרשימה, חגיגית וטעימה להפליא שמאוד קל להכין. תוספת הגזר במתכון, שלימדה אותי להוסיף עידית נרקיס כ”ץ המוכשרת, מעדנת את הצבע המעט אפרפר של הכבד וגם מוסיפה מתיקות עדינה.
למי שפחות מכיר, הפטה הוא בעצם ממרח כבד (יש גם גרסאות צמחונית כמו פטה פטריות או שעועית) שאליו מתווסף שומן שמתקשה בקירור והופך את הממרח לסוג של מוס יציב. במסעדות נהוג להגיש אותו עם ריבת בצל (תמצאו פה למטה מתכון מעולה) או פירות צרובים שמוסיפים מתיקות עדינה לביס.
כאן הבאתי לכם את הגרסה הכשרה, והכל כך טעימה, לפטה כבדי עוף עם פיסטוקים קלויים ותאנים מזוגגות שמעבר לטעם המושלם יש לו גם בונוס נהדר – אפשר וכדאי להכין את הפטה יום ויומיים קודם. מה שיאפשר לכם להתפנות להכין מנות אחרות במטבח בערב החג.
- רוצים לקבל עדכון ראשונים כשעולה מתכון חדש? הרשמו ממש כאן לבלוג (ההרשמה בחינם וניתן לבטל בכל עת).
- הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי בעמוד האינסטגרם כדי שאוכל לראות ולהתמוגג.
פטה כבד עוף עם תאנים מזוגגות במייפל ופלפל שחור
מצרכים (2 תבניות אינגליש קייק בינוניות):
700 גרם כבדי עוף, מנוקים היטב
2 בצלים לבנים גדולים, קלופים
2 גזרים, קלופים
250 גרם נטורינה, חתוכה לקוביות
5 כפות שמן זית
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
להגשה:
חופן פיסטוקים קלויים
6-7 תאנים
3 כפות מייפל
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
אופן הכנה:
– מגרדים את הגזר על החלק העבה בפומפייה ופורסים את הבצל לרצועות דקות.
– במחבת רחבה מטגנים את הגזרים והבצל עד ריכוך. מאוד חשוב לרכך את הבצלים והגזר ולא לטגן לפריכות כדי שבזמן הטחינה לא נרגיש אותם והם יתמזגו היטב בפטה.
– כשהבצלים והגזר רכים מעבירים אותם למעבד מזון.
– מוסיפים מעט שמן למחבת ומטגנים את הכבדים משני הצדדים עד הזהבה קלה. כדי לבדוק אם הכבדים מוכנים חוצים אחד מהם ובודקים בפנים שהוא מוכן. חשוב לא לייבש את הכבדים (הערת כשרות: אני לא מספיק מבינה בענייני הכשרת כבדים לכן בבקשה הסתמכו על הכללים שאתם מכירים בהכשרת כבדים מבחינת הצלייה).
– מעבירים את כבדי העוף למעבד מזון ומוסיפים קוביות נטורינה, מלח ופלפל.
– טוחנים עד למרקם חלק לגמרי.
– בינתיים מניחים רצועת נייר אפייה בתוך תבנית אינגליש קייק, גם לאורך וגם לרוחב – לחילוץ נוח וחלק, ומעבירים את הפטה הטחון לתבנית. מי שרוצה, אפשר גם למלא בתבניות עגולות קטנות כמו של סופלה ולהגיש את הפטה כמנה אישית בתוך הכלי.
– מכניסים בניילון נצמד או נייר אפייה ומעבירים למקרר למשך הלילה. חשוב מאוד לכסות את הפטה כדי שלא יתחמצן למעלה.
– תאנים מקורמלות: חותכים את התאנים לרבעים ומערבבים בקערה עם מייפל ופלפל שחור.
– צורבים את התאנים במחבת במשך 2 דקות ולא יותר. רק עד שהתאנים טיפה מתרככות. מצננים בחוץ או במקרר עד להגשה.
– כשהפטה יציב הופכים אותו לצלחת הגשה, מפזרים פיסטוקים קצוצים ומניחים מעל את התאנים המקורמלות.
ריבת בצל
מצרכים:
5 בצלים לבנים, קלופים
3 כפות שמן
3/4 כוס סוכר חום
5 כפות חומץ בלסמי
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
אופן הכנה:
– חותכים את הבצלים לרצועות דקות.
– מטגנים את הבצלים במחבת רחבה, עם שמן זית, במשך 10 דקות עד שהבצלים מתחילים להפריש נוזלים. חשוב לטגן על אש נמוכה-בינונית כדי לא לקבל בצל מטוגן אלא בצל רך.
– מוסיפים סוכר, חומץ בלסמי, מלח ופלפל ומבשלים ביחד, על אש נמוכה, במשך 30-45 דקות או עד שרוב הנוזלים מתאדים והבצלים רכים לגמרי.
– מעבירים לצנצנת מעוקרת ושומרים במקרר עד להגשה.
הי.
נראה מעולה.
האם אפשר להשתמש בחמאה במקום נטורינה?
Amen to that!
מה זה נטורינה? מרגרינה,?
תחליף יותר מוצלח בעיני
חחח…זה רק לא כשר בעליל
למה לא כשר? נטורינה היא פרווה כמובן.
אפשר. חג שמח!
אסור לאכול חמאה עם כבד
עם חמאה הרבה יותר טעים אבל לא לשומרי כשרות
קרטית יקרה, לידיעתך, כבד מוכשר בצליה בלבד.
טוב לדעת. אני אכן לא מכירה את ההלכות בקשר להכשרת כבד. תודה על ההערה ♥ חג שמח
אלופה
נה זה נטורינה ??
תחליף למרגרינה
הי רחלי, נראה לך שאפשר להחליף את הנטורינה בשמן קוקוס ללא טעם? אני לא גרה בארץ ולא בא לי חמאה מטעמי בריאות:) תודה וחג שמח!!
המממ שאלה טובה. בגדול שמן קוקוס אכן מתקשה בקירור אז אפשר. אבל יש לו טעם דומיננטי.
תודה על המתכון הכשר
סופסוף גם אני יכולה להכין!!!
נראה מ-ע-ו-ל-ההה
באהבה רבה! חג שמח ושנה טובה
האם ניתן לוותר על נטורינה/חמאה?
עם תחליף לה/ללא תחליף?
לצערי לא ניתן. חייבים פה שומן שמתקשה בקירור אחרת אין מה שייצב את הממרח כבד. אפשר נטורינה, חמאה או מרגרינה.
מה הגודל של תבניות אינגליש קייק בינונית?
שאלה מעולה 🙂 תיכף הולכת למדוד
תגידו יש אולי מישהו/י שקרוטית עונה לו/ה?
היי, נעים להכיר. אני כרגע בתגובה ה-500 שלי בערך היום 🙂 תחשבי שיש בבלוג מעל 100,000 כניסות ביום ואלפי תגובות ביום. ואני בן אדם אחד.
אם לא עניתי לך אפשר לשלוח לי הודעה באינסטגרם אני מאוד משתדלת להגיב שם. וגם בפייסבוק בעמוד. וגם בפייסבוק בקבוצה. וגם במייל.
אבל שוב, אני בן אדם אחד ועושה ככל יכולתי ♥ חג שמח!
את מדהימה . אי אפשר לכעוס עלייך בכלל !! שתהיה לך שנה נהדרת, טובה, מוצלחת ותמשיכי להפיץ את הכשרון שלך !!
כמה זמן ניתן לשמור במקרר לאחר ההכנה?
מה המרקם של הכבד אחרי שטוחנים אותו? יצא לי יחסית נוזלי, זה צפוי להתקשות במקרר ?
הכבד מתקשה בזכות מרגרינה או חמאה. אם לא משתמשים בהם אז צריך יותר כבד על כמות הבצל והגזר.
אם שמת שומן שמתקשה כמו מרגרינה או נטורינה או חמאה זה יתקשה
אפשר חומץ רגיל במקום בלסמי בריבת הבצל? או משהו אחר?..
היי רחלי אהובה
הכנתי את הפטה בגרסה הכשרה (מחמאה)
והוא לא הצליח להתייצב במקרר (היה יותר מ 24 שעות) וגם קיבל עוד שעה במקפיא
מה הסיבה?
הי שירן, אני לא רחל כמובן… אבל אנסה לתרום לך משהו.
יכולות להיות המון סיבות לכך שזה לא התייצב לך. הסיבות מתחלקות לשניים:
1. יותר מידי נוזלים בתערובת (יחסי כמויות לא נכונים על פי המתכון. יותר מידי גזר/בצל, או במקרה שהם הפרישו נוזלים במחבת, ולא הקפדת לאדות את כל הנוזלים של הבצל והגזר, אולי לא ייבשת את הכבדים היטב במגבת נייר לפני הטיגון, והם עצמם הפרישו נוזלים)
2. לא הצלחת ליצור ״אמולסיה״ (תחליב – תערובת של שומן ומים) מספיק עדינה כדי שזה יתמצק יחד. זה יכול לקרות אם: שמת פחות מידי מהשומן – במתכון כזה אי אפשר דיאטה ואי אפשר לחפף – בלי כמות השומן הנדרשת, זה לא יתייצב. או – שלא טחנת מספיק זמן. צריך לטחון בבלנדר עד שזה חלק לחלוטין. זה לא בשביל הטעם, ולא בשביל המרקם בפה – אלא בשביל שתיווצר אמולסיה. יכול להיו ת גם ששמת שמן במקום שומן-מוקשה (מרגרינה, נטורינה, חמאה וכו׳)
אם תקפידי על אלה – זה יתייצב לך סבבה – כמו לכל מי שהכין פאטה אי פעם. לא סיפור גדול, באמת.
המלצה כללית כשמכינים מתכון בפעם הראשונה, להיצמד בדייקנות ובקפדנות לכל הכתוב – ואם יצא טוב – אפשר להתחיל לנסות בפעמים הבאות שינויים קלים לכאן ולשם.
היי האם אפשר להקפיא אחרי יומיים במקרר?
כמובן, אתה יכול לשים במקפיא מה שבא לך…
אבל הקפאה תהרוס לחלוטין את המרקם.
בהקפאה, מולקולות המים מתגבשות לכלל רסיסי קרח, שנפרדים מה״אמולסיה״ מהתחליב שהוא הפאטה. אח״כ בהפשרה, או שזה יוצר מרקם גרגרי בפאטה, עם טיפות מים קטנות בתוכו, או – אם זה לא הפשיר עד הסוף, תלעס גרגרי קרח…
לא. פאטה לא מקפיאים.
עושים מעט, אוכלים, ואם נשאר – מזמינים חבר/שכן/חבר-של-הילד ואם כלו כל הקיצין – את הכלב של השכנה היפה, למנת פאטה.
הכנתי כבר מספר פעמים, מתכון מצוין לפטה וריבת הבצל נטרפת, לא משנה פי כמה מכפילים את הכמויות.
תודה רבה
היי קרוטית, יש לך אולי מתכון לריבה אחרת שהיא לא ריבת בצל? למשל ריבת גזר? אני שונאת בצל ואוהבת פטה.. תודה!
היי, האם אפשר להכין מראש ולהקפיא את הפטה?
לצערי לא. הפטה לא עובר טוב הקפאה ובעיקר הפשרה כי אז זה משחרר נוזלים. אבל אפשר להכין גם יומיים קודם.
היי רחלי,
נראה מעולה!
האם אפשר להכין חצי מהכמות ולהוריד חצי מהכמות של כל אחד מהמרכיבים? או שיש חשיבות למרכיב והכמות המלאה שלו?
בנוסף, אם אני משתמשת בשמן קוקוס במקום נוטרינה כמה לשים לכמות המלאה או לחצי הכמות?
תודה רבה!
הי,
רעיון מה לשלב במקום התאנים?
להניח מעל ריבת בצל
תודה רחלי.
מועדים לשצחה!
אחד המתכונים הטעימים ופשוטים להכנה.
תודה רבה על המתכון המושלם התענגנו מכל ביס….
היי , תודה על המתכון. שאלה- למה נועד הגזר?
הכנתי עם מחמאה ויצא עם טעם מודגש של מרגרינה. לא ברור לי איפה טעיתי…
שמת גזר? מספיק כבדים?
הי רחלי
כמה ימים הפטה יכול להחזיק במקרר?
3 ימים פחות או יותר
לכול שומרי הכשרות אפשר לצלות את הכבדים על רשת ותבנית חד פעמית בתנור,
ומי שמחמיר אפשר על גריל פחמים, ואז להעביר למעבד מזון עם הבצל המטוגן בנטורינה או מרגרינה והתבלינים.
המתכון נראה מושלם ומאוד מפורט, רוצה להכין לארוחת שישי הקרובה 🙂
שאלה
1- יש לי ריבת עגבניות שרי, יכול להתאים לדעתך?
2-במתכונים אחרים ראיתי שיש תוספת ברנדי, מה זה נותן לתערובת? מתלבטת אם להוסיף…
תודה רבה על האתר המקסים ומתכונים שתמיד מצליחים !
האם ניתן להמיר את הנוטרינה בג’לטין דגים?
הי
האם ניצן לשים שמן זית גם הוא מתקשה בקירור ואם כן כמה
היי רחלי
כבר הכנתי בעבר את הפטה והיה טעים מאוד
שאלה לגבי הריבת בצל….
אחרי שהוספנו את שאר המצרכים לבצל מבשלים עם או בלי מכסה?