לכל בשלן יש סיפור על היום ההוא, שבו הוא נשבה בקסמי המטבח, הרגע הזה שאמא הגישה עוגת שוקולד גבוהה ורכה או סבא הכין מרק עם ריח של בריאות. נקודת מפנה.
רק בשנים האחרונות, כשהאוכל הפך למקצוע, ובעיקר בשנה האחרונה, שבה פתחתי את הבלוג, התחלתי לחקור קצת את עצמי על הרגעים האלה. אלה שבזכותם התאהבתי בסירים ובתנור.
חפרתי פנימה כדי להזכר, להבין מאיפה הכל הגיע. ניסיתי להתחקות אחרי המנה שגרמה לכל זה לקרות.
ואז הבנתי שלא הייתה מנה אחת כזאת. היו פשוט המון רגעים קסומים שלוו בריחות של אוכל שאמא הכינה בבית.
הייתה עוגת רכבת שאמא אפתה ליום הולדת בגן ותפוחי אדמה בתנור שהדיפו ריח של מסעדה. והיה מרק עוף שעד היום אני לא מצליחה להכין כמו שצריך, כי יש דברים שרק אמא וסבתא יודעות להכין.
וגולאש, רקוט קרומפלי (פשטידת תפוחי אדמה) וטולטוט קפוסטה (כרוב ממולא) ועוד המון מאכלים עם שמות הונגריים מוזרים וטעם שאי אפשר לשחזר.
כשקצת גדלתי, בזמן שעוד גרתי אצל ההורים, התחלתי לבשל והכנסתי הביתה המון דברים שאמא לא ממש הכירה. פתאום היו בבית המון עשבי תיבול טריים ונודלס, רטבים אסיאתיים וכמויות של שוקולד ושמרים.
זה כמובן השפיע על כל הבישולים והאפייה בבית ובשנים האחרונות, גם אחרי שעזבתי את הבית, אמא מקבלת את פנינו בשבת עם אוכל שפעם בכלל לא ידענו שקיים.
וזה תמיד טעים. באמת. תמיד תמיד יוצא לה מושלם. כאילו מישהו פיזר אבקת קסמים בידיים שלה.
אבל הקסם האמיתי, זה שגורם לכולנו להתמכר, קורה כשהיא מכינה משהו מפעם. משהו מהמחברת החומה שהיא התחילה לכתוב אחרי הצבא. אינספור מתכונים בכתב יד מסודר וקטן, עם טיפים ועצות שהגיעו במהלך הדרך.
המתכונים משם תמיד גורמים לכולנו לחייך. תמיד מייצרים חשק לעוד.
כשלפני שבועיים העלתי תמונה של עוגיות הקצף שלה לפייסבוק לא חשבתי שהעוגיות האלה, מפעם, יגרמו לכל כך הרבה אנשים להתגעגע. כמות התגובות והבקשות למתכון היו באמת מדהימות. אז החלטתי לבקש מאמא לבוא אלי ולהכין אותן. לפזר אצלי בבית קצת מהקסם שיש לה בידיים.
וזה אכן קרה.
לא התכוונתי לצלם את השלבים בוידאו, רציתי בעיקר להסתכל וללמוד, אבל איכשהו, בין רידוד אחד לשני הצלחתי להגניב כמה קליקים שהפכו לסרטון – תוכלו לראות אותו ממש כאן בסיום הטקסט.
והנה גם סיפור קטן, שאמא סיפרה לי בזמן ההכנה – כשמגלגלים את הבצק עם הקצף לרולדה, וחותכים לפרוסות, תמיד נשארים עם 2 קצוות בצדדים. אמא מספרת שסבתא שלי, שהייתה די ענייה אי שם בהונגריה, סיפרה שהמשרתות תמיד מילאו את החלק הזה בהרבה מילוי כי אלה החלקים שהבעלים לא רצו ובעצם עברו אליהן.
מדהים בעיני שהיום אותן קצוות הן החלק שאני הכי אוהבת.
אז רגע לפני שאני שולחת אתכם להכין את העוגיות הכי טעימות שיש, תרשו רק להגיד שוב תודה לאמא על שרביט הקסמים ועל התמיכה התמידית. ועל הגנים – בכל זאת, לולא הם בטח הייתי היום עורכת דין או פוליטיקאית כמו שחשבתי שאהיה כשמלאו לי 18 ושאלו אותי מה אעשה כשאהיה גדולה.
וגם: הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם.
עוגיות קצף וניל
מצרכים לבצק (כ-35 עוגיות):
200 גרם חמאה רכה – אפשר להמיס במיקרו במשך 20 שניות
3 חלמונים (הצהוב) – את הלבן שומרים למילוי
500 גרם קמח תופח או 500 גרם קמח לבן + כפית גדושה אבקת אפייה
1/2 כוס מיץ תפוזים
1 גביע שמנת חמוצה
למילוי:
3 חלבונים (הלבן)
3/4 כוס סוכר לבן
1 שקית פודינג אינסטנט וניל
1 כפית תמצית וניל איכותית
אופן הכנה:
– בקערה מיקסר עם וו גיטרה שמים את כל מצרכים הבצק. מערבלים עד שנוצר בצק רך ומעט דביק. עם הידיים מגלגלים לכדור גדול, מקמחים ומעבירים למקרר עד שמכינים את הקצף. חשוב לכסות את הקערה כדי שהבצק לא יתייבש.
– שוטפים היטב היטב את קערת המיקסר ומקציפים את החלבונים במשך 2 דקות עם וו הקצפה. מוסיפים בזרם איטי את הסוכר וממשיכים להקציף עד שנוצר קצף יציב וחזק.
– מוסיפים וניל ופודינג ומקציפים על מהירות איטית במשך דקה גג ולא יותר כדי שהאווריריות של הקצף לא תעלם. אם נשאר מעט מאבקת הפודינג פשוט מקפלים אותה לתוך הקצף עם לקקן.
– מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים ומרדדים כל חלק למלבן דק (תציצו בסרטון).
– מורחים כל מלבן ב-1/3 מהקצף, בשכבה דקה, ומקפידים למרוח גם בקצוות.
– מגלגלים לצורת רולדה ארוכה וחותכים לפרוסות בעובי 3 ס”מ.
– מניחים על תבנית עם נייר אפייה, כשהחלק הפתוח כלפי מעלה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 30 דקות או עד שהבצק מתחיל להזהיב.
הערות ושדרוגים
– העוגיות מתייצבות אחרי כמה שעות ובעיני הן הכי טעימות דווקא כשהן מתקררות ולא חמות מהתנור.
– חשוב להקציף את החלבונים בקערה נקייה ממש. אם יש שאריות של שומן בקערה החלבונים לא יקציפו לכם.
נראה מדהים
תודה רבה רבה!
גם אצלנו הכינו את העוגיות האלה! כשאין זמן אני מכינה אותם עם בצק עלים (מוכן ומרודד)
בצק עלים עם המילוי של הקצף ?
רחלי יקרה ומקסימה,
העוגיות האלה בהחלט מחזירות אותי לבית סבתא שלי היקרה שהלכה לה לעולמה לפניי מספר חודשים.
בשיבה טובה, אך לצערי כבר לא צלולה.
מה שמביא אותי לעניין עוגת השמרים קצף ביצים קקאו ואגוזים שלה !!!!
בשנים האחרונות ניסיתי לדובב אותה למצוא לי אותה במחברות והפתקים חלקם בעברית חלקם בפולנית.. ללא הצלחה.
אז במסגרת הפרויקט המבורך “זכרונות במטבח” אולי תוכלי לעזור לי? מכירה עוגה דומה אצלכן?
ובכלל אני מאוד אוהבת את הבלוג !! ישנם כמה דברים שכבר נחקקו אצלי במטבח באופן קבוע בהשראתך!
הזדמנות לומר תודה רבה !!
היי
נראה נהדר ובהחלט מעלה ניחוחות של בית מפעם…
כעצלן – ניתן להקפיא?
לפני האפייה נראה לי שבטוח השאלה אם ניסית להקפיא את העוגיות לאחר האפייה?
היי, האם יש תחליף לאינסטנט פודינג?
באמת נראה מושלם …שאלה לא צריך לקרר מעט את נרולדות לפני החיתוך?
פוסט מרגש ומחמם לב !
מאחלת לכן עוד שנים ארוכות מבורכות בבריאות וביצירה משותפת.
תודה על השיתוף.
תודה גדולה!
איפה כדאי לשמור את העוגיות ?
בכל זאת קצף ביצים…..במקרר???
היי, האם יש דרך לפרוות את הבצק ללא שימוש במרגרינה??
היי
לעוגיות פרווה מה ניתן להחליף את השמנת?
העוגיות האהובות עלי וגם לי יש אינספור זכרונות מאמא שלי שמכינה אותם באירועים מיוחדים, ותמיד בהזמנה מיוחדת ליום הולדת שלי. (הם אף תפסו מקום משעשע גם כשילדתי את ביתי) . בשנה האחרונה נגמלתי ממוצרי חלב, יש לך רעיון איך להחליף את השמנת והחמאה בעוגיות ועדיין שישארו נימוחות וטעימות?
אשמח להזמין אותך להעביר אצלנו סדנא, האם זה משהו שאת עושה ??
לצערי לא, בעיקר כי אין לי זמן, אבל תודה רבה!
כמה ימים הם נשארות טובות בקופסא/ מקפיא?
עד שבוע בקופסה בחוץ (לא ניסיתי להקפיא)
אין שום בעיה להקפיא, (אני שומרת אותן בעיקר במקפיא)
לגבי כמה זמן-… אין לי תשובה כי העוגיות לא מצריכות הפשרה, אפשר לאכול אותן ישירות מהמקפיא ולכן לא שורדות אצלינו הרבה זמן…
החזרת אותי אחורה בזמן … הפעם האחרונה שאכלתי את העוגיות האלה של אמא שלי זה היה לפני 5 שנים קצת יותר אולי אמא שלחה לי מהארץ לארהב עם אחי …. אלף איזה געגועים אני ינסה להכין את זה בעצמי ואולי העלה תמונה
ממש שמחה שזה מעלה זכרונות <3 ואם יוצא לך להכין אשמח לשמוע איך יצא
אפשר גבינה לבנה במקום שמנת חמוצה?
מצטרפת לשאלה שנשאלה:
איך אפשר להפוך לפרווה? מה במקום החמאה והשמנת?
תודה על המתכון! עוגיות שושנים האהובות של סבתא רחל. היתה גם גירסה עם קקאו ואז המילוי היה בטעם שוקולד.
היי רחלי, תודה על המתכון! המגש האחרון עדיין בתנור, והעוגיות שכבר התקררו קצת וטעמתי מאוד טעימות 🙂
הערה אחת, לא יודעת אם זה רק התנור שלי אבל על 170 מעלות העוגיות היו שחומות מאוד אחרי 15 דקות בערך… והבצק בפנים ממש קצת לא אפוי עד הסוף. עכשיו הורדתי ל-150 ואני מקווה שהאפייה תהיה טובה יותר.
הכנתי, יצא טעים בטירוף!!!
בצק ממש נוח וכיפי לעבודה
שאלה- אם הייתי רוצה למלא את הבצק במילוי אחר (לא מתוק כמו מרנג..)
כמה אבקת סוכר את ממליצה להוסיף לו?
ודרך אגב- הסרטון של אמא שלך ממש עזר להבין איך להכין את העוגיות
איזה ידיים טובות יש לה…
אז תודה על ההשקעה!!!
ועוד דרך אגב- אצלי בתנור הספיק בערך 17 דק’ על 160-170 מעלות
במה ניתן להחליף אינסטנט פודינג ?
היי רחלי, קודם כל המתכונים שלך הורסים! דבר שני הכנתי את המוקצפות שלך וכשיצאו מהתנור טעמתי והן בכלל לא מתוקות למעט המתיקות של הקציפה. וישר חשבתי ששכתי להוסיף אבל כשנכנסתי למתכון ראיתי שבכלל לא רשמת סוכר. אז השאלה אם זה בסדר או ששכחת לציין? תודה
חבל שאת לא עונה נשאל כמ. פעמים
האם אפשר מתכון פרווה???
אני עונה ל-400 תגובות ביום. קורה שמתפספס.
לשאלתך – אפשר להמיר את החמאה במרגרינה או נטורלה או שמן קוקוס ואת השמנת החמוצה בחלב פרווה כמו שקדים/אגוזי לוז/סויה/אורז וכו. ואפשר גם להמיר בקרם קוקוס. האותה כמות כמו השמנת (200 מ”ל).
אפשר להקפיא את העוגיות לאחר האפיה? לא יאבדו מטעמן?
אשמח לדעת איך להמיר את העוגיות לפרווה
הכנתי כבר פעמיים,
פשוט מאוד להכנה,
בצק מעולה, נעם ונוח לעבודה,
יצא מושלם!!!!!
שלום, המתכון נראה נפלא ואני רוצה להכין.
כתבת 500 ג קמח תופח או 500 ג קמח רגיל + כפית גדושה אבקת אפיה. בד”כ מוסיפים כפית אבקת אפיה לכל כוס קמח אם אין קמח תופח. האם כפית אחת גדושה מספיקה לכמות הזו של הקמח? תודה
אוף, הקפדתי על כל השלבים! כל העוגיות התפרקו ונפתחו, זה נראה כמו פיגוע שושני קצף.
מה לא עשיתי בסדר?
העוגיות יצאו מעולה..וטעימים..אבל אחרי מספר שעות.
הקצף התכווץ ונעלם כמעט ..כאילו נספג.
עדיין היו טעימות אבל הרבה פחות יפות.
מה הסיבה להתכווצות והעילמות של הקצף?
האם אפשר להחליף את השמנת חמוצה ביוגורט או גבינה?
הי, האם ניתן להקפיא לפני אפייה?
אשמח לדעת, איך ניתן להמיר למתכון פרווה?
היי, לא מגיבה בדר”כ, אבל תמיד נהנית מהבלוג שלך. הכנתי בסופ”ש האחרון את העוגיות הקצף, והן פשוט נ-פ-ל-א-ו-ת. הרבה זמן חיפשתי מתכון לעוגיות האלה שנקראת אצלנו בבית – עוגיות שושנים – ובסוף מצאתי. אנא העבירי את תודתי לאימך. פשוט תענוג אחד גדול לעבוד עם הבצק והן טעימות לעילא ולעילא.
הי, איך אפשר להכין בפרווה?
ניתן להחליף את השמנת בכוס מים לדוגמא?
אפשר להכין את המתכון פרווה? איך?
לא הספיק רק חצי קילו קמח..הוספתי מלא..בצק דביק מאדד שלא מתאפשר לעשות בו כלום
במה ניתן להחליף את שמנת לעוגיות פרווה?
היי רחלי, נראות מדהים!
שאלה: כמה כוסות זה 500 גרם קמח? אשמח לתשובתך.
3 וחצי
לא מצויין מתי נכנסת תמצית הוניל… הוספתי בזמן ההקצפה לפני הפודינג ואעדכן באינסטוש איך יצא?
אפשר להחליף לקמח ללא גלוטן?
הכנתי היום, יצא יעולה!
מכינה שנים עוגיות “שושנים” והפעם ניסיתי את המתכון שלך , אליפות ! המתכון המנצח! כבר שבוע שני שמכינה ,
תודה רבה , מתכון מעולה !
מתכון מעולה! תודה
מאוהבת בבלוג שלך ??
תודה רבה רבה!!!
נוסטלגיה מתוקה כל כך של סבתא שלי היקרה ז”ל
והסרטון ממש לעניין, בזכותו לא חששתי להתעסק עם הבצק..
שבת שלום!!
בא להכין… 🙂 אבל אין לי מיקסר עם וו לישה . יש לי רק מעבד מזון או מיקסר ידני פשוט … האם ניתן להכין את הבצק במעבד מזון ? כמו בצק פריך?
יווואאאווווווווו טעים ברמות את אלופה חיפשתי את המתכון מלא וזה יצא מושלם!!!!!!!!!!!!!
ממש ממש שמחה לשמוע!
עשיתי ויצא פצצה. תודה לך ורק שמחה וכיף בחיים. תמשיכי לחייך.
הי הכנתי את העוגיות אבל רציתי לדעת הבצק לא אמור לצאת פריך? העוגיות יוצאות רכות אבל לא פריכות
היי, ממש בא לי להכין, האם אפשר להחליף את המיץ תפוזים במשהו אחר?
נראה מדהים מחכה כבר לנסות לאפות כאלה!
במה ניתן להמיר את המיץ תפוזים?
תודה🙏🏼
הכנתי היום יצאו נדירות!!!! ממש יפיפיות וטעימות. בעזרת המיץ תפוזים גם הבצק קצת מתקתק.
אני עבדתי לפי כמות של 420 גרם קמח.. וכמעט שקית שלמה של אבקת אפייה. 8 גרם. פיזרתי אבקת סוכר מלמעלה והן מושלמות !!
היי! נראה מדהים!
אפשר להכין את הגלילים ולשמור במקרר, ויום אחרי לאפות?
שלום רחלי,
אני מאוד אוהבת את המכונים שלך ולא נוהגת להגיב. המתכון נפלא! משחזר בדיוק את העוגיות שאמא שלי נהגה להכין ואהבתי.
תודה רבה לך על כך.
הטעם נפלא, אבל העוגיות השחימו תוך 15 דקות ולאחר כמה שעות הקצף התרכך והתכווץ.
במה טעיתי?
תודה !!!
המתכון מככב אצלינו !! ועכשיו לקראת החג הכנתי שוב ! אליפות תודה רחלי-קרוטית אין עלייך ! חג שמח לך ולמשפחתך 💕
ממש תודה. חג שמח ושמחה מאוד שאהבת!
מבקשת לדעת על אופציה ללא סוכר
הכנתי עכשיו עם הבת שלי. חבל שלא צילמתי את ההבעה שלה כשטעמה את העוגיות 🙂 אמרה שאלה הכי טעימות שאכלה.
צריך לשמור במקרר?
מתכון מעולה רק שלבצק אין טעם בכלל. חסרה מתיקות בבצק. הוא תפל לחלוטין. במיוחד כשלמלית אין טעם שולט. פעם הבאה אוסיף אבקת סוכר ישדרג פלאים
במה אפשר להמיר את השמנת שבבצק אם לא רוצים חלבי?
הייי
כמה אחוזי שומן צריך בשמנת חמוצה?