ספרינג רול במילוי ירקות וטופו עם רוטב חמאת בוטנים

Posted on

קבלו את האוכל שאני הכי אוהבת ביקום. זה שתמיד אעדיף על פני כל ארוחה אחרת (להוציא צ’יפס) וזה שהכי הכי כיף להכין עם חברים או משפחה. פשוט מכינים מלא צלחות עם ירקות חתוכים ותוספות חמות שאוהבים – מטופו מוקפץ ועד נתחי עוף, חביתה, בשר טחון /ואו אטריות ולצידן קערה ענקית עם מים ודפי אורז.

משם הדרך לספרינג רול משגעים קצרה וכייפית – טובלים את דף האורז במים למשך 10 שניות (ולא יותר), מניחים על משטח העבודה וממלאים במה שאוהבים. מגלגלים לצורת אגרול וזה מוכן! אתם לא מאמינים כמה משביע, בריא, חסכוני בקלוריות וטעים זה יוצא. וכשמכינים את הספרינג רול ביחד זה גם נורא מגבש, מצחיק ומסקרן (הכי מגניב לראות איך יצא לאחרים ואיזה ירקות צצים דרך השקיפות של דפי האורז).

מצרכים לספרינג רול
מניחים על השולחן את כל הירקות והתוספות וכל אחד מרכיב לעצמו את הספרינג רול שלו

בקיצור, קבלו מתכון שהוא הכי ורסטילי בעולם ואפשר לעוף איתו למיליון טעמים כל עוד מקפידים על כמה כללים חשובים (חשובים בעיני כן?):

  • 60% ירק טרי ו-40% תוספת חמה או מבושלת. מניסיון שלי אם שמים רק ירקות זה יוצא תפל וסלטי מדי ואם שמים יותר מדי מהתוספות החמות זה מרכך וקורע את עלי האורז וגם חסר את הקראנצ’יות של הירקות. בקיצור, שחקו עם הירקות והתוספות העיקר שתשמרו על היחס פחות או יותר. אה, והרבה כוסברה! מלא מלא כוסברה. ואם לא אוהבים כוסברה? אז עשבי תיבול אחרים כמו נענע, בצל ירוק, עירית, בזיליקום תאילנדי או רגיל.
  • טובלים את דפי האורז במים במשך 10 שניות גג, כשמניחים את דף האורז על הצלחת או על קרש החיתוך הוא עדיין מעט קשה וזה בסדר. יותר מזה ויצא לכם סמרטוט שאי אפשר לגלגל.
  • מומלץ לגלגל אחד ולטעום, שילוב הטעמים והכמויות מכל ירק שונים ומשתנים בהתאם לטעם שלכם. אני למשל אוהבת הרבה רצועות גזר דקיקות והרבה כוסברה אבל יש כאלה שאוהבים לשים יותר מהכרוב.
ספרינג רול בהכנה
מלא מלא כוסברה

יאללה מתחילים!

אה, רגע, שימו לב שמתחת למתכון של הספרינג רול תמצאו גם מתכון לרוטב חמאת בוטנים למי שמעדיף רוטב סמיך ועשיר יותר (במתכון הרגיל יש רוטב שמבוסס על סויה וצ’ילי).

וגם: למקרה שנשאר לכם מהירקות ו/או האטריות, למטה תוכלו לראות מה להכין עם כל השאריות האלה. לא תאמינו כמה טעים זה יוצא. הכי 2 מנות במחיר 1!

ספרינג רול
כל אחד והספרינג רול שלו

ספרינג רול

מצרכים (אלה שהשתמשתי בהם הפעם, עוד רעיונות למטה בהערות):
1 חבילה טופו רך
2 גזרים קשים, לא קלופים (למה לא קלופים? כי זה יותר בריא ולא מורגש בטעם)
1/3 כרוב לבן או סגול
1 זוקיני ירוק
3-4 ענפי בצל ירוק – החלק הירוק
צרור עלי כוסברה
2 פלפל צ’ילי אדומים
2 אבוקדו – אל תגלו, אבל שכחתי לשים. אתם אל תשכחו
2 סלסלות פטריות מכל סוג שאוהבים – אני השתמשתי בשימאג’י הקטנטנות
1/2 חבילה אטריות שעועית – אפשר גם אטריות אורז אבל האטריות שעועית טעימות יותר
10-15 דפי אורז

לרוטב ולמשרה של הטופו:
4 כפות סויה
4-5 כפות רוטב צ’ילי מתוק – הנה מתכון מעולה לרוטב צ’ילי ביתי
1/2 כפית שמן שומשום
1 כפית חומץ 5% או מיץ לימון
1 ס”מ ג’ינג’ר קלוף
2-3 שיני שום, קלופות
1/2 צ’ילי אדום
1 כפית סוכר חום – לא חובה

אופן הכנה:
– מניחים את אטריות השעועית בקערה ומכסים במים רותחים. ממתינים בסביבות 10 דקות ובודקים אם האטריות מוכנות. אם כן, מסננים ומניחים בצד לצינון.
– חותכים את כל הירקות (גזר, כרוב, זוקיני) לגפרורים דקים ומעבירים לקערות. כמה דקים? הכי דקים שאתם יכולים, זה משפיע מאוד על הטעם אז לאט לאט וזה ישתלם לכם – אחרת תרגישו רק טעם של גזר חי בספרינג רול. וכן, הזוקיני נשאר טרי.
– חותכים את הצ’ילי לפרוסות דקות, את הבצל הירוק לטבעות או רצועות ואת האבוקדו לפרוסות דקות או עבות. מניחים בקערות.
– חותכים את הטופו לאצבעות די עבות, בערך ברוחב ס”מ.
– מכינים משרה/רוטב: מגרדים את הג’ינג’ר על פומפייה ומעבירים לקערה.
– כותשים את השום וקוצצים דק את הצ’ילי ומוסיפים לקערה.
– מוסיפים את שאר מצרכי הרוטב ומערבבים היטב.
– מניחים את הטופו במשרה שנוצר ומערבבים. מניחים לטופו לספוג את הטעמים במשך כמה דקות (ואפשר גם כמה שעות במקרר).
– מוציאים את הטופו מהמשרה (שומרים את הנוזלים שנשארו) ומטגנים במחבת עם מעט שמן זית מכל הצדדים עד הזהבה קלה. מעבירים לקערה.
– באותה מחבת, עם עוד טיפה שמן, מטגנים את הפטריות. אם הן קטנות אפשר להשאיר אותן שלמות, אם לא, חותכים לרבעים או פרוסות ומטגנים עד הזהבה.
– מרכיבים! טובלים דף אורז במים, אין צורך במים חמים (פושרים או קרים) במשך 10 שניות ומעבירים למשטח עבודה – עדיף על צלחת גדולה או קרש חיתוך מפלסטיק. מניחים בתחתית הדף את הירקות שאוהבים, מעט מכל ירק, ומעל מניחים פרוסות צ’ילי, טופו מטוגן, פטריות מוקפצות, מלא כוסברה, בצל ירוק ואטריות שעועית. חשוב שהשוליים ישארו ריקים. אם רוצים, אפשר לזלף מעל ממש מעט סויה אבל ממש לא קריטי כי גם ככה טובלים ברוטב אחר כך.
– סוגרים את הצדדים כלפי פנים ומגלגלים לצורת אגרול כמה שיותר הדוק. וזהו, מוכן. רק לטבול ברוטב ולאכול.
– לגבי הרוטב, אפשר להגיש עם רוטב חמאת בוטנים (מתכון למטה) או לחמם קצת את המשרה של הטופו שנשאר, בסביבות דקה במחבת. ולהעביר לקערה קטנה לצינון. כשהמשרה הזה מתקרר הוא הופך לרוטב מושלם.

ספרינג רול

רוטב חמאת בוטנים – לא חובה

מצרכים:
2 כפות חמאת בוטנים
3 כפות סויה
4 כפות רוטב צ’ילי מתוק
1/2 צ’ילי אדום, קצוץ דק
3 כפות מיץ לימון
קרם קוקוס או מים לפי הסמיכות שאוהבים
מלח

אופן הכנה:
– מערבבים את כל המצרכים עד שנוצר רוטב חלק.

ומה עושים אם נשאר לכם אטריות וירקות? הכי פשוט! מקפיצים את כל הירקות החתוכים בווק או סיר עם מעט שמן. כשהירקות זהובים מוסיפים את האטריות והרוטב שנשאר (אפשר רוטב חמאת בוטנים או רוטב הסויה עם הצ’ילי שהטופו שחה בתוכו) ומקפיצים עוד דקה. מפזרים בוטנים ומגישים.

ספרינג רול
השאריות הופכות לנודלס מושלם

הערות ושדרוגים
– עוד רעיונות לירקות חיים: גמבה אדומה, נבטים, מלפפונים, צנוניות. הכל חתוך לגפרורים דקים.
– עוד רעיונות לתוספות חמות: במקום טופו שמים רצועות חזה עוף במשרה ואותן מטגנים במחבת ו/או מכינים חביתה וחותכים לרצועות ו/או מקפיצים בשר טחון עם 2-3 כפות מהמשרה שכתוב במתכון.
– מה עושים אם אתם לא אוהבים גזר חי? פשוט מניחים את רצועות הגזר בקערה עם מים רותחים ל-5 דקות ומסננים. רק חשוב לחלוט אותם אחרי החיתוך.

27 תגובות

  1. דינה says:

    במה אפשר להחליף את רוטב הצ’ילי במתכון של הרוטב בוטנים? רוצה להמנע מסוכר כמה שניתן (אולי שילוב של סרירצ’ה וחומץ ומעט דבש אם חייבים?)

    1. Gilad says:

      סרירצ’ה מפוצץ סוכר.לשים צ’ ילי גרוס במעט שמן (לא שמן זית) עד שמבעבע קלות להוסיף ג’ינג’ ר מגורד קצת שום מייפל וסויה, רצוי גם גוצ’וג’נג (מחית פלפל חריף וסויה מותססת – להשיג במכולות אסיאתיות) ואפילו עוד סוג של פלפל חריף +קצת מירין. לערבב לצמצם ואז יש אחלה רוטב חריף מתוק (אפשר גם סקוויז לימון לאיזון) ויחסית בריא, שניתן למנן לפי טעם אישי.

    2. רחלי קרוט says:

      אפשר לשים קצת מייפל/דבש ועוד מהצ’ילי החריף וזה יעבוד נהדר. גם ככה הקרם קוקוס נותן מתיקות ומרקם נוזלי

  2. אלינה says:

    הכנתי עם מלפפון, צנונית, אבוקדו, כרוב, בצל ירוק, אטריות אורז וחזה עוף. שפריץ סרריצ’ה על כל רול ורוטב חמאת בוטנים.
    יצא ממש טעים ומשביע. תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      אלופה ממש!

  3. אוסה says:

    תודה על מתכון נהדר! האם בלי רוטב יהיה יבש מידי? בנוסף, במידה ואני רוצה להכין כאלה מראש, איך אני מחממת בהגשה? או שרצוי בכלל להגיש קר?
    תודה מראש!

    1. רחלי קרוט says:

      רצוי מאוד להגיש עם רוטב ליד (אפילו רוטב צ’ילי מתוק מוכן יעבוד או סויה) כי בתוך הספרינג רול כמעט ואין טעמים. אין צורך לחמם, אוכלים את זה בטמפרטורת החדר.

  4. רחל says:

    האם יש דרך שדפי האורז הממולאים לא ידבקו לצלחת ואחד לשני לאחר ההכנה?

    1. רחלי קרוט says:

      טיפה לשמן אותם עם שמן זית אבל ממש מעט

    2. עדי says:

      לא עושים שימוש במגבת אחרי הטבילה?

  5. יערה says:

    כמה ספרינג רול המתכון?

  6. ליאור says:

    היי רחלי המהממת,
    צריך לבשל את הרוטב של החמאת בוטנים?

    תודה

  7. אבי says:

    אם רוצים להכין לאירוח, נאמר שעה מראש….איך שומרים על הטריות ומונעים הידבקות של הרולים לצלחת או לעצמם?

    1. רחלי קרוט says:

      שאלת השאלות 🙂 אני שמה על צלחת עם נייר אפייה (לא בשכבות) ומכסה בניילון רופף. לפני ההגשה פשוט משחררת קצת מהנייר וזה יוצא אחלה.

  8. גל says:

    היי! הכנתי השבוע ויצא ממש טעים וקליל.
    יש לך טיפים איך להכין אותם בצורה הכי אסתטית? איך לגלגל אותם הדוקים? יצאו לי עם הרבה אוויר בפנים מה שגרם להם להיות קצת מצ’וקמקים…

    1. גל says:

      היי רחלי! אשמח לתשובה לפני שאני מנסה שוב להכין?

  9. נטלי says:

    הי רחל,
    אפשר להכין יום לפני ולשים במקרר עד ההגשה?

    תודה!

  10. קשת says:

    הי רחלי, איזה משרה לעוף היית ממליצה לעשות אם רוצים להכין עם עוף במקום טופו?

  11. קרן says:

    תודה רבה על ההסברים, יצא טעים!
    השתמשנו במשרה של הטופו כרוטב.

    הערה קטנה – בגלל שהטופו ספוג ברוטב קשה לדעת מתי הוא מזהיב. אולי כדאי לכתוב כמה דקות הוא צריך להיות במחבת.

  12. שירי says:

    היי רחלי, אפשר להכין יום מראש ולשמור במקרר?

  13. רולא says:

    רחלי, את מתכוונת לטופו קשה? הטופו הרך התפרק לי לגמרי!

  14. אנה says:

    מתכון מושלם! הכנתי ויצא אדיר! תודה רבה!

  15. מירי says:

    תודה על המתכון
    פעם ראשונה שאני מנסה!!!
    טעים מאד מאד מאד!!!!

    גם מהיר וגם קייצי ומרענן!

    הכנתי בלי הטופו
    שלמות!!!

    1. רחלי קרוט says:

      ממש ממש שמחה לשמוע!

  16. מורן says:

    שניה לפני הכנה. הכל חתוך וקולטת שאין לי קרם קוקוס🤦🏻‍♀️. מה אפשר במקום? כתבת מים, האם הכוונה למי קוקוס או מים רגילים?

    1. עדי קרליבך says:

      קרה לי גם, עשיתי בלי ולא הרגשתי חוסר

  17. עדי קרליבך says:

    וואו! התגעגעתי לפרש ספרינג רולס הויאטנמים כבר מלא זמן, וחחשתי להכין שיצא גרוע ולא כמו שם.. חייבת להגיד שיצא מעולה ובוללל! במיוחד הרוטב, אחד לאחד- ובביס אחד כאילו אני שם.. תודה!

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend