ספגטי ברוטב עגבניות עם כדורי כמו בשר (טבעוני)

Posted on

לי ולטבעונות יש רומן ארוך. בעבר כבר ניסיתי אתגר 22 (חפשו בפייסבוק) שמאפשר לאנשים לקבל תמיכה וליווי במעבר לאורח חיים טבעוני ולרוב, בבית, אני כמעט ולא נוגעת במוצרים מן החי. זה לא שאני לא אוהבת גבינות, ביצים ובשר, אבל אתם יודעים איך זה, השנים עוברות ואיתן המודעות והרצון לעשות טוב יותר. אבל אני מודה שזה לא תמיד קל, בטח למישהי כמוני שחיה במטבח ומתרגשת מכל חומר גלם חדש או עוגה שיצאה מהתנור. וגם מתפרנסת מהתחום.

בשלב כלשהו הבנתי שבינתיים, עד שאמצא את השביל שנכון לי, קודם כדאי שאפחית. ואני מאוד משתדלת לבחור אחרת. והיום, כשבאמת יש הכל, וכל כך בשפע, מסביב, זה הרבה יותר פשוט. יש גבינות טבעוניות ותחליפי בשר (למי שמתגעגע), יש תחליפים מעולים לביצים גם בתחום ארוחות הבוקר אבל גם בעוגות ובטח שיש אופציות נהדרות שמחליפות חמאה.

ולי אישית יש אתגר שלקחתי על עצמי לפני כמה שנים – לבשל למשפחה אוכל טבעוני מעולה כדי להוכיח להם שטבעונות היא לא ברירת מחדל קולינרית אלא פשוט עוד דרך לבשל ולאפות. בכל פעם כשאני מכינה משהו שהם מתעלפים ממנו, אני רק מחכה לחייך ולהגיד להם “אתם רואים, זה טבעוני”.

אז הפעם, רגע אחרי יום הטבעונות הבינלאומי (וברוח אתגר הניקוי שאני נמצאת בו כרגע שהוא לגמרי טבעוני), בחרתי להביא מתכון שישמח את הלב והבטן – ספגטי מיטבולס עם רוטב עגבניות שכבר כשעלה באינסטגרם שלי עשה טירוף ואף אחד לא האמין שמדובר בקציצות ללא בשר (בהשראת מתכון ממגזין PlantBased).

ומילה לגבי 2 המצרכים שאולי חלקכם לא מכירים – שבבי סויה ופתיתי שמרי בירה. אז ככה, את שניהם אפשר למצוא כמעט בכל סופר במחלקת הבריאות או האורגני. הם תמיד היו שם רק לא לגמרי ראיתם או ידעתם מה לעשות איתם.

שבבי הסויה הם חומר גלם שזקוק להשרייה קצרה כדי לחזור למרקם רך אבל יציב ובגלל טעמם המאוד נייטרלי הם סופגים כל טעם שתוסיפו להם. קצת כמו טופו. פתיתי שמרי בירה לעומת זאת לא ממש חייבים להוסיף אבל יש להם טעם של אוממי שמאוד מזכיר פרמזן. אני משתמשת בהם כבר שנה ממש כמו גבינת פרמזן מעל כל פסטה או תבשיל והם סופר נהדרים ובעקרון הם סוג של תוסף מזון ונחשבים מזון על בגלל הויטמינים והמינרלים שיש בהם. בקיצור, אתם רק תרוויחו מכל הצדדים.

מאחלת לכם, וגם לי, לבחור נכון ותמיד להשתדל לעשות טוב יותר. גם אם זה פעם בשבוע או פעם ביום.

ארוחת צהריים נהדרת שכולם יאהבו

ספגטי ברוטב עגבניות עם כדורי כמו בשר

מצרכים (10-15 קציצות תלוי בגודל):
1 כוס ציר ירקות או מים עם 1 כף אבקת מרק ללא חומרים משמרים (ויש גם אורגנית נהדרת)
1 כוס (100 גרם) שבבי סויה יבשים
1 כפית שטוחה בזיליקום מיובש או תערובת עשבי תבלין איטלקית
1/2 כפית אבקת שום
1 כפית שטוחה פפריקה מעושנת
2 כפות רוטב סויה איכותי
4 כפות שטוחות (40 גרם) קמח לבן
2 כפות גדושות רסק עגבניות
3 כפות פתיתי שמרי בירה
3 כפות שמן זית

לרוטב ולהגשה:
3 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קלוף
3 שיני שום, קלופות
5-6 עלי בזיליקום טריים או 1/2 כפית בזיליקום מיובש
1 ו-1/2 כוסות עגבניות מרוסקות דק של חברה איכותית
2 כפות רסק עגבניות
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
1/2 כפית סוכר או מייפל
3/4 כוס מים רותחים
1/2 כפית מלח
1/2 חבילה ספגטי דק (רגיל או מקמח כוסמין)

אופן הכנה:
– קציצות: מביאים לרתיחה את ציר הירקות (או המים עם אבקת המרק) ומעבירים לקערה בינונית. מוסיפים את שאר המצרכים פרט לקמח ומערבבים היטב. מכסים ומאפשרים לסויה להתרכך במשך 5 דקות.
– מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב. מכסים ומעבירים למקרר לשעה או למשך הלילה.
– רוטב: קוצצים את הבצל והשום לקוביות קטנות מאוד.
– יוצרים קציצות מהתערובת, בעזרת ידיים רטובות, ומטגנים בשמן זית, בסיר רחב ונמוך, מכל הצדדים עד הזהבה. השלב הזה ממש חשוב כדי לקבל טעם מקורמל וסגירה טובה של הקציצות וגם כדי שהמרקם יהיה מוצלח והן לא תתפרקנה אחר כך ברוטב. המטרה היא להגיע לצריבה טובה וצבע שחום מכל הצדדים.
– מוציאים את הקציצות מהסיר לקערה, לאחר הטיגון, ומוסיפים לסיר שיש בו קצת שמן את הבצל והשום. מטגנים במשך 5 דקות עד שהבצל מתרכך.
– מוסיפים את שאר המצרכים ומבשלים ביחד במשך 15-20 דקות. מדי פעם טועמים ומתקנים תיבול אם צריך.
– פסטה: בינתיים מבשלים 1/2 חבילת ספגטי דק בסיר עם הרבה מים מומלחים לפי הוראות היצרן.
– מרכיבים: כשהרוטב מוכן מכניסים פנימה את הקציצות, מבשלים במשך 2 דקות ומוסיפים את הפסטה המסוננת. מערבבים במשך 2-3 דקות ומגישים עם פתיתי שמרי בירה ועלי בזיליקום.

חשוב מאוד לצרוב היטב את הקציצות לפני שמוסיפים לרוטב

הערות ושדרוגים
– אפשר גם להכין רוטב עגבניות לפי המתכון המטורף הזה של עומר מילר.
– אל תוותרו על הפפריקה המעושנת, היא זאת שמאוד משדרגת את טעם הקציצות.
– במקום קמח לבן אפשר קמח כוסמין או קמח עדשים לגרסה נטולת גלוטן או שיבולת שועל טחונה דק (יש קוואקר ללא גלוטן למי שמעדיף).
– מומלץ מאוד להשתמש בסויה כי היא גם ממליחה וגם מוסיפה עומק טעמים שחשוב פה.

14 תגובות

  1. איילת says:

    יש הבדל בין שבבי סויה לפתיתי סויה? אפשר להשתמש בפתיתי סויה פה?
    וכיף שיש מתכונים טבעונים בבלוג!

    1. רחלי קרוט says:

      שמחה שאת אוהבת! אני באמת צריכה להכין ולעלות יותר טבעוני.
      ולא, זה אותו דבר.

  2. טל says:

    היי רחלי, תודה רבה! נראה נהדר. מה בעצם מדביק את הקציצות?

    1. רחלי קרוט says:

      שבבי הסויה שמתנפחים וגם הקמח

  3. עודד says:

    תודה רבה. מה אפשרי בתור תחליף לשבבי סויה לאילו שאסור להם סויה?

    1. רחלי קרוט says:

      סייטן אבל אני לא מספיק מנוסה איתו. כשאנסה אעדכן אם זה עובד כמו שצריך.

  4. אורנה says:

    שאלה לגבי המחבת היפיפה : האם ניתן להכין בו שקשוקה ישירות על הגז , או רק להגיש בו ?

  5. הודיה says:

    וואו וואוו וואו ברגע שראיתי את זה ידעתי שהכין!!!
    כל כך קרא לי מתכון טבעוני עם שביבי סויה בדיוק מה שחיפשתי…
    אז… הכנתי היום וזה יצא היסטריי ברמות!!!!! נזללל!!!!
    רק הקציצות התפרקו לי שעירבבתי יחד עם הספגטי אז עררבתי הכל יחד וזה יצא מעדןןן!!
    למה לדעתך התפרקו הקציצות?

  6. סילביה :) says:

    נראה מעולה! עלו לי כמה שאלות:
    1. האם ניתן להשתמש בעשן נוזלי במקום הפפריקה המעושנת? אם כן בכמה להשתמש?
    2. ה3 כפות שמן זית במרכיבים של הכדורים הנם לכדורים או עבור הטיגון?
    3. כמה קופסאות שימורים של עגבניות מרוסקות דק צריך?
    תודה 🙂

  7. בר says:

    האם חובה לשים שמרי בירה?

    1. רחלי קרוט says:

      לא

  8. מלכה חוזק שיר says:

    תודה על המתכון. יש מצב שאת עונה לשאלות של סילביה ושל עודד כי גם אני מבקשת תשובה תודה.

  9. סביון says:

    הי
    אפשר להשתמש באוקרה שנשארה לי כשהכנתי טופו בבית, במקום השביבי סויה?
    אולי בעצם זה אותו דבר? באוקרה הביתית יותר רטובה, אבל אני סומכת עליה קצת יותר מבחינת ערך תזונתי

  10. אמונה says:

    היי אפשר להשתמד בטופו מגורד נגיד במקום השבבי סויה?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend