מאז שהתחלתי לכתוב את המדור בידיעות אחרונות ואת הבלוג כאן אני מקבלת בכל שבוע בקשה שחוזרת על עצמה – לפרסם מתכונים ללא סוכר. כבת לאבא שמתמודד עם סכרת וסבא שנפטר מסיבוכי הסכרת, אני יודעת היטב כמה המחלה הזאת לא פשוטה וכמה היא מאתגרת.
רבים נוטים לחשוב שמדובר רק בסוכר אבל האמת היא שמדובר בהרבה יותר מזה. קודם כל כי לסוכר פנים רבות, וכל אחד מהם משפיע אחרת על אנשים. ושנית כי לא מעט מהסוכר שמתפרק בגוף נמצא בכלל בפחמימות.
אז מה הבעיה להמיר את הסוכר בתחליף אתם תוהים? קודם כל כי לסוכר יש לא מעט תפקידים בקינוח שהם לא רק להמתיק. למשל לקרמל ולהזהיב, לאפשר לשמרים לעבוד ואולי הכי חשוב – לייצב את המאפה/עוגה וגם להוסיף פריכות בעוגיות למשל. זאת הסיבה שבחלק גדול מהעוגות אי אפשר להשמיט את כל הסוכר ולשים במקומו פרי מתוק או תחליף סוכר נוזלי למשל כי אז לא יהיה מה שייצב את העוגה.
המתכון שהבאתי לכם הפעם נוצר אחרי הרבה מחשבה. ואני מסייגת מראש – הוא לא בהכרח מתאים לסכרתיים ומי מכם שמקפיד לא לאכול סוכר או פחמימות צריך להיוועץ עם איש מקצוע להבין מה מותר לו ומה אסור. מה שכן, יש בו מחשבה על הפחתה משמעותית של סוכר ובחירה טובה יותר של חומרי גלם. כולם גם טבעוניים, ללא גלוטן ואפילו לא צריך תנור כדי להכין את הקינוח המדהים הזה.
השתדלתי שרוב המתיקות תגיע מתמרים עם אופציה להמתקה עדינה גם של שוקולד ללא סוכר (יש כזה עם חותמת של האגודה) או שוקולד 85% למי שמותר לו. כך או כך, כמות השוקולד מאוד קטנה ונועדה לתת תחושה של קינוח מפנק.
ובסוף? אחרי המון ניסיונות יצא קינוח אדיר. מעין באונטי שוקולדי שכיף לשמור במקרר ולחתוך ממנו פרוסה קטנה בכל פעם כשמתחשק משהו מתוק. ואגב, העיגולים האלה היו אפילו גדולים לי ואני חובבת מתוקים מושבעת. אז תרגישו חופשי לחתוך אותם לחצי בהגשה או להכין קצת יותר קטנים בתבנית שקעים יותר קטנה.
והערה קטנה אחרונה – במקום מייפל או תחליף סוכר ניתן להשתמש בכל ממתיק שאוהבים ומותר לכם. מסילאן וטרוביה ועד סטיוויה, סירופ אגבה, אריתריטול וסוכרלוז. בקינוח כאן תפקיד הסוכר הוא נטו להמתקה ולכן אתם יכולים לשחק עם הכמות וגם להוריד במידה וזה מתוק לכם.
- רוצים לקבל עדכון ראשונים כשעולה מתכון חדש? הרשמו ממש כאן לבלוג (ההרשמה בחינם וניתן לבטל בכל עת).
- הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי בעמוד האינסטגרם כדי שאוכל לראות ולהתמוגג.
מדליוני באונטי ללא גלוטן וטבעוניים (וגם ללא אפייה)
מצרכים לתחתית (ל-14 עד 18 קינוחים תלוי בגודל):
12 תמרים מסוג מג’הול
1/2 כוס חמוציות ללא סוכר או אוכמניות מיובשות או 5 תמרים נוספים
1/3 כוס פקאנים או שקדים טבעיים
2 כפות שמן קוקוס
2 כפות גדושות קקאו
1-2 כפות מייפל או תחליף סוכר לבחירתכם
לשכבת קוקוס:
1 ו-1/4 כוסות קוקוס לבן
1/2 כוס קרם קוקוס
1 כפית תמצית וניל
2 כפות מייפל או תחליף סוכר לבחירתכם
3 כפות שמן קוקוס
לעיטור:
50 גרם שוקולד מריר ללא סוכר או שוקולד מריר 85% מוצקי קקאו
1 כף שמן קוקוס
מעט שבבי קוקוס או קוקוס לבן
אופן הכנה:
– מגלענים את התמרים ושמים במעבד מזון. מוסיפים חמוציות, שמן קוקוס ומייפל וטוחנים עד לקבלת מרקם משחתי אחיד. שימו לב: אם התמרים קצת יבשים משרים אותם במים רותחים ל-10 דקות ואז מסננים וטוחנים.
– מוסיפים את הפקאנים או השקדים ואת הקקאו וטוחנים בפולסים עד שהפקאנים קצוצים דק אבל עדיין נראים בתערובת. אנחנו רוצים פה נקודות קראנץ’ קטנטנות אז אל תחפשו מרקם חלק לגמרי.
– בתוך תבנית שקעים, עדיף מסיליקון, מניחים כדור בגודל כדור שוקולד בתוך השקע ודוחסים כלפי פנים לקבלת שכבה אחידה והדוקה. אם אין לכם תבנית סיליקון מניחים מנז’ט בתוך תבנית שקעים. השכבה התחתונה הזאת צריכה להיות בגובה 1 ס”מ בערך. קחו בחשבון שאם אתם מכינים את הקינוחים בשקעים מיני אפשר גם שכבה יותר דקה קצת.
– באותה קערה של מעבד מזון שמים את כל מצרכי שכבת הקוקוס וטוחנים בפולסים במשך חצי דקה.
– מחלקים את תערובת הקוקוס במידה שווה לכל שקע ומהדקים לשכבה הדוקה בגובה זהה לשכבת התמרים. בערך 1 ס”מ. מהדקים היטב ומעבירים למקרר.
– בינתיים ממיסים שוקולד ושמן קוקוס (אפשר גם שמן זית או כל שמן אחר) עד שנוצר רוטב שוקולד חלק ומבריק.
– מניחים כף מהשוקולד על שכבת הקוקוס ומקפידים שהשוקולד יכסה את הקוקוס לגמרי.
– קולים את שבבי הקוקוס או את הקוקוס הלבן עד הזהבה ומפזרים מעל. שומרים במקרר עד להגשה.
הערות ושדרוגים
– אתם יכולים לשחק פה עם כמות הסוכר והמתיקות לפי ההעדפה שלכם. אני פשוט טועמת כל שכבה ומחליטה אם להוסיף עוד סוכר או לא. רק קחו בחשבון שבביס יהיה לכם גם קצת שוקולד למעלה אז נסו שכל שכבה תהיה קצת פחות מתוקה ממה שאתם אוהבים בדרך כלל.
– אתם יכולים לקלות את הפקאנים או השקדים ואז לטחון ביחד עם התמרים כך שתקבלו נקודות יותר קראנצ’יות בפנים.
– ממליצה לכם להכין את הקינוח בתבנית שקעים מיני כך תקבלו הרבה קינוחים קטנים ומדודים.
– אם נשאר לכם מתערובת התמרים השוקולדית גלגלו לכדורים והרי לכם כדורי שוקולד מושלמים. כנ”ל לגבי תערובת הקוקוס שניתן לגלגל לכדורי באונטי (במקרה הזה ממליצה להוסיף קצת שוקולד לבן ללא סוכר מומס לתערובת כדי להמתיק אותה קצת ולייצב כי בקינוח התערובת הלבנה הכי פחות מתוקה והיא מתאזנת עם שאר השכבות וכשהיא לבד קצת לתת לה קצת מתיקות נוספת).
שאלוהים ישמור !!! תמרים לחולי סוכרת!! חס וחלילה, מה פתאום !!
בלי קשר לסוכרת המג׳נול מתוקים בטירוף ולדעתי גם לא טעימיח, אשמח לאופציה אחרת במקום תמרים
לא חייבים לאכול הכל בבת אחת,זה לא בריא לאף אחד (לא רק חולי סכרת).
אפשר לאכול אחד, זו כמות קטנה, ולהנות מהחיים 😀
אם לאבא שלך אסור סוכר – איך את לא יודעת שתמרים הם אסון לחולי סוכרת?
בפירות יש סוכר פירות, ובתמרים – הרבה ממנו
זה אחלה פינוק בריא לאנשים רגילים, המדליונים נראים פצצה ובא לי בטירוף
אבל לסכרתיים – ממש לא!!!
למה סתם להגיד שמדובר באסון ובטח לאבא שלי שאני יודעת מה מותר לו? לכל חולה סכרת יש תפריט אחר וכל סוכר משפיע אחר על כל אחד. תאמיני לי אף אחד לא יסכן את אבא שלי והוא בפיקוח המון שנים. המינימום זה לא לבקר משהו שאת לא יודעת לגביו.
וכמו שכתבתי שוב ושוב, כל אחד שיבחר מה נכון לו מבחינת סוכר. יש כאלה שקמח לבן מעלה להם את הסוכר בצורה מטורפת ויש כאלה שזה בקטנה. יש כאלה שמותר להם קצת אבטיח ויש כאלה שלא. שכל אחד יעשה את הבחירה המושכלת שלו ולא יבקר אחרים על הבחירות שלהם.
לא כתבתי בשום צורה שהמתכון מותאם ב-100% לסכרתיים כי אין דבר כזה. גם תחליפי סוכר עם סמל של האגודה לא מתאימים לכולם.
חג שמח.
רחלי, לא מכירה אותך. אבל אל תגיבי לכל אחד. יש אנשים שחיים ומתנהגים בחוסר רגישות\נימוס\תרבות. איך שלא יקראו לזה. תמחקי תגובות לא ראויות. יש דרך לנסח שזה לא מתאים לחולי סוכרת גם בלי להתייחס לאביך בצורה לא מנומסת כמו שחלק כאן עשו. בהצלחה נשמה. ואל תבזבזי את זמנך היקר להגיב להם. ממש חבל על הזמן. אי אפשר לחנך את כולם.
אין שום בעיה לאכול תמרים לחולי סכרת בתנאי שזה נעשה עם בקרה. וכדאי ורצוי לאכול פירות וכמובן תמרים על בטן ריקה, שזה בעצם בבוקר. סוכר הפרי הוא לא סוכר מעובד ולכן הפירוק שלו בגוף קל יותר לכולם. דווקא בגלל שהוא פחמימה לא מורכבת, בניגוד לפחמימות מורכבות שאותן הגוף מתאמץ לפרק. ע”ע המרכז לרפואת הרמב”ם/אילמה.
אפשר גם לשטח בתבנית מרובעת ולחתוך לריבועים קטנים, מה אומרת?
רעיון מושלם!
מה אפשר לשים בתחתית במקום תמרים וחמוציות?
זה המתכון 🙂
נשמע מעולה, נראה סוף, ננסה בקרוב…
לא אוהבים אצלי אגוזים, כמה נוראי אם נוותר?
לא נוראי אבל יהיה פחות קראנצ’יות. אולי קוקוס קלוי?
חבל סתם לתקוף אותה 🙂 תקראו את ההקדמה היטב היטב ותראו את ההסתייגויות שלה….
תצליחו כולם ובריאות!
אבל הכותרת מטעה ואף שגויה, אי-אפשר לכתוב משהו אחד בכותרת ואז בתוכן לתת דברים הפוכים. יש במתכון סוכר, גם אם הוא לא-מעובד.
התרגשתי ממש מהכותרת והתבאסתי- תמרים וחמוציות זה לא בהגדרה של ללא סוכר 🙂
כל קינוח מתוק יש בו סוכר. תחליף סוכר, מייפל, תמרים, תפוח, סילאן, סוכרלוז. אחרת הוא לא היה קינוח 🙂 הכותרת נועדה להסביר שמדובר במתכון שאין בו סוכר לבן ולא סוכר מוסף. אי אפשר לכתוב בכותרת את כל ההסתייגויות. בשביל זה יש טקסט בתוך המתכון שמסביר.
אחרת לא היה בעולם שום מתכון שקוראים לו ללא סוכר כי אין דבר כזה. ואז איך תסבירי במשפט של 5 מילים שמדובר במתכון שהוא לא הקלאסי עם כוס סוכר?
האם אפשר להשתמש בתמרים בוואקום במקום תמרים שלמים? אם כן באיזו כמות?
מצטרפת לשאלה
האם אפשר להקפיא?
נראה מעולה, כל התגובות פה על הסכרת לא לעניין, אם אתם מכינות למישהו סכרתי /אלרגי/אחר יש לבדוק את המתכון בכל מקרה ולוודא התאמה. חלאס להאשים את כל העולם, שכל אחד יהיה אחראי לעצמו
נראה מעולה, אני בשלבי הכנה ומצפה להנות מהתוצאה הסופית.
השקדים והאגוזים ממש סירבו להיטחן יחד עם משחת התמרים… רק אצלי זה היה ככה?
יצא פצצה והיה מאוד פשוט להכנה, באמת תודה על המתכון! אבל דבר אחד אני חייבת לומר: הזיגוג הספיק למעט מאוד חתיכות, היינו צריכים לשלש את הכמות כדי לכסות הכל (ויצא בסוף כמו בתמונה ממש)
השינויים שעשינו היו כאלה:
אני לא אוכלת סוכר בכלל פרט לפירות, אז הסתפקנו במתיקות של התמרים והחמוציות ללא סוכר, בלי מייפל והמתקות נוספות. במקום שוקולד ללא סוכר (שיש בו ממתיקים מלאכותיים) שמנו עיסת קקאו שזה בעצם 100% מוצקי קקאו. זה מריר וטעים מאוד בעיני.
שמן הקוקוס לזיגוג כבר לא הספיק אז שמנו במקומו חמאת קקאו שעבדה לא פחות טוב אם לא יותר (היא יותר מוצקה משמן קוקוס).
למי שאוהב להסתפק במעט מתיקות, זה לגמרי עובד, ובביס אחד כל המרקמים והטעמים נשברים ומתערבבים בפה וזה גן עדן.
אפשר להכין כעוגה? החתיכות לא יתפרקו?
מדהימים? מדהימים
אבל בהחלט עם סוכרררר
יש משהו שחשוב מאוד להבין.
ההגדרה היבשה ללא סוכר (והתקפה מבחינה חוקית) היא – ללא סוכר מוסף, לא מדובר כאן על סוכר המוכל בחומרי הגלם הטבעיים.
אתם יכולים להגיד שזוהי הגדרה מטעה, ואולי גם תצדקו, אבל בסוף הגדרה זוהי הגדרה ואין שום סיבה לבוא בטענות למי שבסופו של דבר מדייק.
יתרה מזאת, כתוב שחור על גבי לבן: “ואני מסייגת מראש – הוא לא בהכרח מתאים לסכרתיים ומי מכם שמקפיד לא לאכול סוכר או פחמימות צריך להיוועץ עם איש מקצוע להבין מה מותר לו ומה אסור…”
בקיצור,
תקראו היטב מה שכתוב ובאמת שאין שום סיבה להתלונן…
חג שמח והרבה בריאות לכולם
במה אפשר להשתמש במקום חלב קוקוס?
ניתן לקחת רק את שכבת הקוקוס ולשטח אותה מעל בראוניז? בכדי לעדות מעין עוגת בראוניז-קוקוס?
בהחלט אפשר
כדי לשמור על הצבע הלבן של הקוקוס הייתי שמה אגבה ולע מייפל או סילאן.
ומשום מה, שכבת הקוקוס נפרדה לי משכבת השוקולד, לאחר הקירור. אולי זה פחות מדי נוזל? ותודה רבה!
היי האם אפשר לשמור במקפיא ולהפשיר במקרר לפני ההגשה?
נראה מהמם!
אני רוצה להכין אבל אין לי קרם קוקוס- יש משהוא שיכול להחליף את זה?