לחם טחינה משוגע בלי קמח בכלל

Posted on
לחם טחינה

תקשיבו רגע, לעיתים ממש רחוקות אני מתרגשת ממתכון. זה לא שאני לא מתרגשת מאוכל, להיפך, אני הכי, אבל ממתכון? זה קורה ממש לעיתים נדירות.

והנה הגיע רגע נדיר כזה.

כחלק ממחקר טרנדים ברשת, בנוגע למתכונים, חיפשתי מה היה הטרנד של 2016 בעולם. המילה הראשונה שעלתה הייתה לחם טחינה. לחם טחינה? מה זה לחם טחינה ואיך הטרנד הזה לא הגיע אלי?!

בקיצור, לא התאפקתי וחיפשתי ברשת, בעיקר בבלוגים בארה”ב, על מה מדובר.

הפלא ופלא, מסתבר שמישהו גאון, הגה מתכון ללחם שיש בו, שימו לב, ועדיף שתשבו קודם – טחינה, קצת מייפל (ממש לא חובה), ביצים ואבקת אפייה. הממ זהו. בלי קמח, בלי מוצרי חלב, בלי מצרכים מוזרים.

כמובן שהייתי סקפטית, והאמת שגם ראיתי תמונות של הלחם שנראו לא מוצלחות – במקור הוא מגיע ללא תוספות ולכן המרקם שלו יוצא מאוד ספוגי, ובכל זאת החלטתי לתת לו צ’אנס. כי סקרנית אנוכי.

אני אקצר לכם את הסיפור, שכלל 5 ניסיונות להכין את הלחם, כולם אגב יצאו אחלה אבל זה שלפניכם יצא הכי מוצלח ואת הגרסה שלו אני מביאה לכם כדי שלא רק אני אתלהב.

אני אומרת מראש, הלחם הזה מעולה כלחם שמורחים עליו משהו והוא עוד יותר מעולה בטוסטר, עם פסים של צריבה וריח של קלייה.

והוא גם בריא! תחשבו שתכלס אתם אוכלים כאן טחינה עם ביצה. זהו. ועוד רק 6 כפות טחינה לכל הכיכר לחם. יא. מה זה הדבר המוזר הזה.

רגע רגע, לא לרוץ למתכון, 2 דברים חשובים:

  1. אל תוותרו בשום אופן על הגרעינים. נכון, הם לא חלק מהמתכון המקורי, וגם קצת שוברים את הקטע של לחם מ-3 מצרכים, אבל אם אתם רוצים לחם שמזכיר באמת לחם ולא עוגה, הם הכרחיים כאן ומוסיפים מלא מרקם. ועדיין, קחו בחשבון שהעדר הגלוטן מפיק לחם שהוא קצת עוגתי, לא מאוד, אבל כן חייבים להגיד את זה. הגרעינים בפנים ובחוץ הם אלה שמשפרים מאוד את העניין הזה, אז תכינו את המתכון עם הציפיות הנכונות :).
  2. ענייני קרדיט – אני התבססתי על המתכון הזה https://www.naturedoc.co.uk/recipe/grain-free-tahini-bread/
לחם טחינה
לחם טחינה

לחם טחינה

מצרכים (לתבנית אינגליש קייק אחת):
6 כפות טחינה גולמית מלאה או רגילה
2 כפיות מייפל (ואפשר גם סילאן או דבש) – לא חובה
4 ביצים L
כפית שטוחה אבקת אבקת אפייה או אבקת סודה לשתייה

תוספות (אל תוותרו ואפשר לגוון):
1/2 כפית מלח (לגרסה מלוחה אפשר להוסיף עוד קצת או להמיר במלח גס)
2/3 כוס פרוסות שקדים/אגוזים קצוצים/צנוברים/גרעיני דלעת (או שילוב)
4 כפות שומשום ואפשר גם קצת יותר

אופן הכנה:
– מחממים תנור ל-180 מעלות. קריטי שהתנור יהיה חם כי ברגע שמוסיפים סודה לשתייה לבלילה היא חייבת להכנס לתנור.
– מניחים בקערה את כל המצרכים פרט לתוספות. טורפים עם מטרפה עד שנוצרת בלילה אחידה. שימו לב לשים כפית שטוחה של סודה לשתייה אחרת תרגישו בטעם שלה באפייה.
– מערבבים בקערה קטנה את כל התוספות ומוסיפים 3/4 מהן לתוך הבלילה ומערבבים.
– מעבירים את הבלילה לתבנית, משומנת היטב ועדיף עם נייר אפייה בתחתית, ומפזרים מעל את שאר התוספות.
– אופים במשך 30-40 דקות או עד שהלחם מזהיב ומתייצב. פורסים רק אחרי שהלחם מתקרר.

לחם טחינה
לחם טחינה

הערות ושדרוגים
– עופו על התוספות כאן. אפשר אגוזים קצוצים ואפשר עגבניות מיובשות, אפשר זיתים קצוצים ואפשר גרעיני דלעת. שחקו.
מומלץ מאוד להוציא את הלחם מהתבנית ולהעביר אותו לרשת לצינון כדי שהחום בפנים לא ייצור אדים וירטיב אותו למטה. עוד אופציה היא להוציא מהתבנית ולהחזיר לתנור לעוד 5 דקות, בלי התבנית, כדי לייבש את החלק התחתון במידה והוא קצת נרטב מהלחות.
– בבקשה אל תחכו עם הבלילה מחוץ לתנור הרבה זמן, אבקת אפייה/סודה לשתייה מתחילה לעבוד ברגע שהיא מתערבבת עם המצרכים ולא כדאי שהיא תאבד את הכח שלה לפני הכניסה לתנור.
– באופן די מפתיע, אין ללחם טעם מאוד מודגש של טחינה, אז גם אם אתם לא אוהבים טחינה תנו לו צ’אנס.
– שימו לב שגרעיני חמנייה נוטים להפוך לירוקים בגלל הראקציה עם הסודה לשתייה/אבקת אפייה. זה לא פוגע בטעם או בלחם עצמו אבל נראה טיפל’ה מוזר. אם זה מפריע לכם אפשר להחליף בפרוסות שקדים, אגוזים, צנוברים או גרעינים אחרים.

323 תגובות

  1. אריאלה פיקסלר אלון says:

    לחם טחינה רחוק מהדבר הכל כך מגרה הזה שכאן.
    אני מיד מדפיסה וממגנטת למקרר ומחר הולכת לחפש את סבא חביב, כי אם אמרת- אמרת.
    טנקס המון !!
    מופלאה כתמיד.
    ❤️❤️❤️

    1. רחלי קרוט says:

      אהובה ומקסימה שאת <3

      1. מרטין שריקי says:

        מקסימה !! שיתפת כל כך יפה ומדוייק שאין סיבה לא לנסות כפי שכתבת…. את נהדרת!

        1. רחלי קרוט says:

          תודה רבה רבה!

          1. Idit Orni says:

            מתכון אדיר!! אתה אלופה!! תודה גדולה 🌹❤️

          2. נתאלי says:

            האם אפשר להמיר סודה לשתיה באבקת אפיה ??

          3. אילנה says:

            את נפלאה
            שמחה שאת מפרסמת מתכונים בריאים וטעימים!
            כתוב בצורה מובנת שמונעת את כל הטעויות

            תודה ממש

          4. רחלי קרוט says:

            את מקסימה שכתבת. תודה רבה רבה.

          5. רינת says:

            שלום רחלי
            לחם נהדר..
            רציתי לדעת כאשר פורסים ומקפיאים את הלחם.. האם הפרוסות נדבקות אחת לשניה?
            או שצריך לעשות הפרדה בין פרוסה לפרוסה?

            תודה..

          6. דבי says:

            רחלי שלום
            תודה על המתכונים הנפלאים.
            למה החלק העליון והתחתון אפוי מאוד- חום כהה. החלק הפנימי בסדר.
            אני אופה בחום עליון תחתון 180 מעלות
            30-40 דקות.

        2. ליאור says:

          מושלם יצא!!! תודה

          1. נטע שוחט says:

            הי
            מדוע לי יוצא צבע אחר לגמרי
            איזה טחינה את משתמשת? אולי תוכלי ל צלם?

          2. חנה says:

            איך שומרים לחם טחינה

          3. מיר says:

            לא טעים לי

      2. ברכה says:

        הכנתי בדיוק אותו מתכון רק בלי מלח וכוס מיים
        עם חמאת בוטנים במקום טחינה יצא מדהים

        1. אושרית says:

          היי. האם אפשר לוותר על כל הגרעינים? בשביל ילדים..

        2. לירי says:

          הי , יכולה לפרט כמה חמאת בוטנים שמת בכוס מים? תודה

        3. רוני says:

          אולי תרשמי בדיוק מתכון עם ח את בוטנים

      3. מיכאל says:

        כיצד ניתן להפוך את הלחם לטבעוני?
        שונא ביצים.

        1. שרון says:

          חייבים להשתמש עם ביצים המשמשים לקשירת התערובת,
          רק כך לא יתפרק הלחם ללא הקמח.

      4. חגית says:

        הי רחלי,
        איך לשמור את הלחם?

      5. גלי says:

        הלחם טעים מאוד!!
        תוך כמה זמן לדעתך אמורים לסיים אותו? כלומר כמה ימים יחזיק (מקרר/ בחוץ בקופסא)?

      6. מיכל says:

        כמה קלוריות בפרוסה?

        1. טרן says:

          היי, אפשר להכין עם ממרח שקדים במקום טחינה?

          1. רחלי קרוט says:

            טרם ניסיתי אבל נשמע שיעבוד. אני אנסה ואעדכן.

        2. שרון says:

          100
          (קלוריות לפרוסה (עם כף אחת דבש בתערובת.)
          (לסופרי הפחמימות : 2 גרם פחמימות לפרוסה.)

        3. דלית says:

          הרבה😊

      7. מורן says:

        אשמח למשקל בגרמים של 6 כפות טחינה

        1. שרון says:

          משקל כף אחת טחינה= 15 גרם.
          משקל 6 כפות טחינה = 90 גרם.

      8. מירוש says:

        הי, האם אופים את הלחם בטורבו או בחום עליון תחתון?

        1. שרון says:

          המתקה:
          אני המתקתי את הטחינה בכפית דבש וארבע טיפות סוכרלוז,ערבבתי היטב וטעמתי קצת,
          עבורי זה בהחלט הספיק ויצא לחם ממש טעים.
          אהי אפיתי בתנור עם הטורבו.

      9. אילנית says:

        אני אפיתי את הלחם כמו בהוראות בדיוק ויצא מגעיל טעם של ביצים וטעם של טחינה. אבקת אפיה ללא אלומיניום קיצור יצא אפוי מושלם ויפה רק הטעם מ ג ע י ל.הגרעינים והשומשום והמייפל אורגנים גם אבקת אפיה ללא אלומיניום. טחינה אורגנית מלאה עם תכולת סידן גבוןהה . סתם הפסדתי

      10. שרה says:

        אשמח לדעת מה עשיתי לא נכון. הכנסתי אחרי שהתנור היה חם ופעלתי לפי ההוראות . אני מסתכלת בתנור והבלילה פשוט גבהה אבל התפרקה בצורה מוזרה , כל האמצע של הבלילה. מבאס ממש. זו פעם ראשונה . מתסכל !

    2. חן says:

      היי אני שוברת את הראש כמה זמן צריך לטרוף מצרכים. כל פעם שאני מכינה יוצא לי אחרת… אותו טעם אבל לא אותה נראות

      1. רחלי קרוט says:

        תאשימי את הסודה לשתייה 🙂 באמת, זה קטע, יש לו חיים משל עצמו והוא משתנה בהתאם למזג האויר, לכמה זמן הוא בילה עם המצרכים בחוץ, לזמן וסוג הטריפה. הכי מפונק.

        1. מרין says:

          היי רחלי, אפשר להחליף לסודה לשתיה במקום אבקת אפיה? למרות שבדרך כלל יש טעם לוואי לסודה לשתיה ולכן אני לא יודעת אם להחליף או לא, הבנתי שהסודה לשתיה מתפיחה יותר טוב. מה דעתך? תודה!

          1. רחלי קרוט says:

            אפשר. שניהם עובדים נהדר. אבקת האפייה מתפיחה קצת יותר לגובה

      2. אסתי says:

        ואו לא מאמינה שהעזתי להכין את זה!!
        יצא מושלם באמת!
        ריח מצוין. מרקם מעולה ורך. קראסט מבחוץ.
        אין דברים כאלה!
        המצאת המאה!!
        הולכת להפיץ לכל מי שאפשר….

        1. אילנית says:

          לי יצא מעולה רק הטעם מ ג ע י ל

    3. יהודית says:

      הוספתי זרעי צ’יה בעצמי , ובגלל שלא היו לי זדעי פשתן – הוספתי מעט קצח. יצא מעולה. תודה על המתכון המשודרג שהוא ממש יותר טוב מהמקורי.

      ושאלה, אם אפשר: האם אפשר בלי הדבש/מייפל/סילאן? האם אפשר ממתיק מלאכותי במקום?

      1. אורנה נריה יוגב says:

        גם אני אשמח לתשובה בעניין ההמתקה. תודה

      2. סו says:

        יצא ממש טעים. קל ופשוט. החלפתי ביצה אחת בצ’יה. כמו כן, במקום סודה לשתייה, שמתי אבקת אפיה.

        1. אירה says:

          כמה זרעי צ’יה מחליפים ביצה? כפית? כף?

    4. בסמה says:

      הלחם יצא מהםם תודה לך
      אני הוספתי 4 כפות שמן זית טחנתי זרעי פשתן והופתי קינמן
      המתכון מומלץ בחום ❤️

    5. שי says:

      יצא מוש!!!! תודה
      יודעת כמה קלוריות יש בלחם כזה?

      1. מרג says:

        איך לשמור את הלחם?

        1. רחלי קרוט says:

          בחום הזה עדיף במקרר. בימים רגילים אפשר בחוץ בשקית.

          1. דורון says:

            כמה זמן ניתן לשמור את הלחם? תודה.

      2. שרון says:

        קלוריות

        שומנים

        בדקתי עבור מי ששואל על הערך תזונתי של כל פרוסת לחם:
        100 גרם קלוריות בכול פרוסה.
        כולסטרול- 91.0 מ”ג
        סיבים תזונתיים 0.5 גרם.

    6. ג’ק says:

      נכון

    7. בסמה says:

      עשיתי היה מושלם טעים מאד
      תודה רבה❤️

      1. רחלי קרוט says:

        אהובה ♥

        1. קארין says:

          היי,
          האם ניתן למנוע את הצניחה שלו מייד עם ההוצאה מהתנור ? נראה כל כך יפה וברגע שהוצאתי צנח ..

          1. הילה says:

            גם לי זה קרה, ממש מבאס.
            אשמח גם לדעת מה אפשר לעשות בכדי למנוע מהלחם לצנוח.

    8. אורית says:

      לחם טחינה מטורף, אהבתי מאוד יוצא רך ואוורירי בניגוד למתכונים דומים.אליפות!! תודה רבה

    9. Zelig Rozenfeld says:

      יצא לי מדהים וטעים.
      מזה חודש ימים אני עופרה רק לחם טחינה.
      תודה רבה על המתכון.

    10. מטילדה says:

      היי אריאלה תודה על המתכון אפיתי אותו פעמיים . לחם מושלם ועוד בלי קמח
      מאמצת אותו במיוחד לפסח …
      כולם אהבו בבית, אין לזה טעם של טחינה כמעט . מעולה מעולה

    11. חנה says:

      יקרה
      קוראים לי חנה שושי אני במסע לנצח את סרטן הלבלב וכרגע התזונה שלי מורכבת
      היום עשיתי את לחם הטחינה שלך
      יצאה פשוט אליפות, מיד ארזתי 2 פרוסות שיהיה לי בכל מקרה בדרכים בין טיפולים
      תודה מעומק הלב !

  2. תמר לייסט says:

    וואו. אלופה. ניראה יאמי וגם בריא.
    שבת שלום ואוטוטו… שבוע נפלא.

    1. רחלי קרוט says:

      תודה רבה!
      שבוע מקסים <3

  3. נטע says:

    את עושה אותי רעבה!

    1. רחלי קרוט says:

      נטע, תעשי שגם אני אהיה רעבה מתישהו! 🙂

      1. שושנה says:

        לא ראיתי גירסת הדפסב
        תודה

        1. רוני says:

          תודה על המתכון! במה אפשר להחליף את הביצים?

  4. גל says:

    game changer

    1. רחלי קרוט says:

      יו גל, ממש. בוא נעשה סשן על הבסיס הזה ונעוף עם זה למלא מקומות. יש לי כבר מחשבות בראש.

  5. אילנית says:

    תודה רבה עבור המתכון, אין באפשרותי להשיג טחינה עם ציה, יש לי טחינה מלאה, האם כדאי להוסיף ציה ? במידה וכן האם לטחון אותה וכמה כדאי להוסיף ? מה מידת התבנית?
    תודה מראש?

    1. רחלי קרוט says:

      טחינה מלאה זה נהדר גם. אם יש לך צ’יה בבית (איזה כיף שיש אנשים שיש להם צ’יה בבית!) תוסיפי כפית. אפשר טחון ואפשר לא טחון, ספציפית כאן זה לא מאוד משנה.

    2. רחלי קרוט says:

      ותבנית אינגליש קייק 🙂

      1. איריס says:

        היי רחלי הלחם נראה טעים , אסור לי סוכר וכמובן גם לא סילאן ודבש, אם לא אשים ממתיק זה יפגע בטעם?

    3. סמאח says:

      יצא לי על הפנים, בלילה נוזלית, לא תפח באפיה ונשרף!
      האם צריך לטרוף את הביצים עד שהם תופחים?

      1. רחלי קרוט says:

        זה מתכון שמאות אלפים הכינו כך שבטוח אין בעיה במתכון. שמת סודה לשתייה? היא זאת שגורמת לזה לתפוח

        1. שרון says:

          אלופה היום עשיתי בדיוק כמו שכתבת אפיה 20 דקות בנינג׳ה 180 מעלות יצא מושלם

  6. שימי says:

    ואוו, נראה שונה לגמרי מהגירסאות שמופצות באינטרנט.
    איך הכל יוצא אצלך כזה מושלם? ?..

    איפה אפשר לקנות את הטחינה המדוברת?
    ויש לך מושג כמה זמן הוא נשמר טוב וטרי?

    1. רחלי קרוט says:

      זאת המצלמה 🙂 סתם, זאת באמת הטחינה והגרעינים שמרימים את זה למקום קצת אחר.
      אני ספציפית קניתי, אם אני לא טועה, בטיב טעם אבל בטח יש בעוד סופרים. מבטיחה לבדוק. וגם עלה ממש זול יחסית, משהו כמו 15 או 16 שקלים.

      לגבי השמירה, בואי נגיד ככה, הכנתי את זה בבוקר ובינתיים זה מעולה. משערת שכמו עוגה בחושה, יחזיק 3-4 ימים. ובכל מקרה עדיף לחמם בטוסטר או במכונת צנימים (יש לזה שם אחר נכון?) אחרי יום שזה בחוץ.

      1. מממ says:

        מצנם 🙂

        1. רחלי קרוט says:

          טוב, עשיתי את הבושות שלי 🙂 הכי מצנם!

          1. רוני says:

            מקסימה

          2. מורן says:

            אצלנו בבית המצאנו לזה שם חדש, רץ אצלנו כבר שנים: צנימר

      2. יעל says:

        אני קניתי היום בלגעת באוכל בקניון רחובות בעקבות הרצון להכין את המתכון המהולל
        מקווה שיצא מוצלח:)
        רחלי עדיף אנגליש קייק חד פעמי או תבנית אלומיניום לכיכר רגילה?

        1. ענבל says:

          הייש ;)..צריך לקלות את הגרעינים והתוספות לפני?

      3. ענת says:

        מדהים! כמה טעים קל ונשמר 3 ימים כמו טרי

  7. אודליה בנאי says:

    נראה מצויין וגם פשוט וקל. אנסה בהקדם.

  8. טלי לוי says:

    היי, נראה מעולה. מנסיון קודם שלי עם לחם מהיר, נוצרת איזושהי תגובה כימית בין גרעיני החמניה לסודה לשתיה, שצובעת אותן בירוק.. לא קרה לך בשום נסיון?

    1. רחלי קרוט says:

      באמת? איזה הזוי, זה עוד לא קרה לי 🙂 אבל עם העין שפתחתי לעצמי כרגע בטח יקרה בפעם הבאה.

    2. סיוון says:

      עכשיו אני מבינה מה קרה! הכנתי את הלחם יצא מצוין אבל מלא נקודות ירוקות של גרעיני החמניה! ?

      1. רחלי קרוט says:

        כן, קטע הזוי העניין עם הגרעיני חמניה. הצבע לא משפיע אגב על הטעם או משהו, אבל אם זה מפריע אפשר להמיר בגרעיני דלעת, שקדים פרוסים או אגוזים

    3. לבנת says:

      איזה קטע.. הכנתי את הלחם ויצא ממש טעים ופתאום אני קולטת שכל הגרעינים הפכו להיות ירוקים וממש נבהלתי.. חשבתי שעשיתי משהו שקילקל את זה.

      1. רחלי קרוט says:

        לא לא, זה תגובה מוזרה של גרעיני החמנייה. זה לא עושה משהו לא טוב ללחם אבל בהחלט נראה מוזר. לי אגב זה לא קורה תמיד, קטע הזוי.
        אם זה מפריע לך אפשר להמיר בשקדים פרוסים, גרעיני חמניה, פקאנים טבעיים או כל אגוז אחר שאוהבים.

    4. ענת says:

      גם אצלנו קורה 🙁 טוב לדעת שזה מהגרעינים
      לא פוגע בטעם אבל

  9. טלי לוי says:

    *אותם

  10. עדי says:

    האם הוא יוצא מתקתק?

    1. רחלי קרוט says:

      לא ממש, בעיקר אם תמליחי טיפה מעל לפני הכניסה לתנור. אם את לא אוהבת טעמים טיפל’ה מתקתקים תפחיתי לכף אחת.

  11. חופית שווץ יעקבי says:

    בתנור כרגע….מתרגשת מהתוצאה כבר!:)

  12. שוהם says:

    נשמע מתכון מעולה, ינוסה בפסח הקרוב.
    לאיזה גודל תבנית המתכון מתאים?

    1. רחלי קרוט says:

      אינגליש קייק אחת. עכשיו כשהבלוג עלה חזרה אני יכולה גם להוסיף את זה למתכון 🙂

  13. מירב says:

    מתכון מעניין.. תודה! מה אפשר לשים במקום זרעי פשתן?

    1. רחלי קרוט says:

      עוד שומשום או פרג (לא טחון) או שקדים פרוסים או גרעיני דלעת.
      ובשמחה 🙂

    2. רינת-יה says:

      היי, הכנתי רק עם סומסום מכל הגרעינים ויצא שכל הלחם ירקרק… תקין?

  14. הגר says:

    שלום,
    אפשר להוריד את 2 הכפות של הדבש/סילאן/מייפל? או לשים רק כף אחת? או לשים במקום סוכר חום?
    אני מעדיפה לחם לא מתוק. אפשר אולי במקום להוסיף עוד טחינה?
    תודה.

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר כף אחת. היא לא תהפוך את הלחם למתוק, רק אל תשכחי מלח 🙂

      1. אריאל says:

        קטע מוזר, אני מאוד אוהב טחינה – מקבל צמרמורת מחלבה. האם יש תחליף להמתקה ? או שאלה אחרת, האם ההמתקה נחוצה לאיכות הבצק או רק משפרת את טעמו ?

    2. תמר says:

      אני עושה בלי ממתיק בכלל ויוצא סוף.
      לפעמים אני מוסיפה זעתר.
      מתכון גאוני!

  15. טלי says:

    מדובר בטחינה גולמית או שטחינה שכבר “מוכנה” למריחה?

    חוץ מזה נראה מעולה! תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      תודה רבה! וגולמית 🙂

  16. מירב says:

    כיצד נוצר כזה גוף ללא קמח כלל?

    1. רחלי קרוט says:

      קראתי וקראתי לגבי זה וככל הנראה זאת הסיבה:
      טחינה היא בעצם שומשום קלוי (שהוא סוג של קמח משומשום – כמו שמכינים קמח עדשים למשל) + שומן שנוצר בתהליך הטחינה. אז בעקרון יש לך כאן סוג של קמח, שומן טבעי של השומשום, ביצים (שהם גם חומר מתפיח וגם נוזלים) וסודה לשתייה שמייצרת תפיחה ואווריריות.
      מקורות שניסו מדווחים שזה יוצאת מצוין גם עם חמאת בוטנים וחמאת שקדים, בדיוק מאותן סיבות. את המידע לגבי זה לקחתי מכאן: http://bit.ly/2nipp9s

      1. דורין says:

        ניסיתי ויצא ממש טעים! שאלה אחת שיש לי היא לגבי הגובה של הלחם. הוא יצא נמוך יותר בקצוות ועם בליטה גבוהה במרכז. יש לך מושג מדוע?

  17. רותי says:

    רחלי, במקום ביצים ניתן להשתמש בחומר שקונים בחנויות טבע שמתאים לטבעונים ולאלרגים לביצים. על השקית כתוב ההוראות.
    זה מידע כללי לא משימוש ,לכן איני יודעת את השם המדויק.

  18. יוסי says:

    אם מוסיפים ציה בנפרד, כמה ציה להוסיף לטחינה?

    1. רחלי קרוט says:

      בין 1/2 כפית לכפית

      1. גל says:

        היי רחלי,
        רציתי לדעת מה הסיבה שהבצק לא יצא לי אוורירי והמעטפת יצאה ממש יבשה ?

  19. יוני says:

    אני מקווה שאת זרעי הפשתן טוחנים לפני שמכניסים לבלילה

    1. לילך ליפל says:

      לאפייה משתמשים בזרעי פשתן שלמים בלבד.
      זרעי פשתן טחונים אסור לחמם – מאבדים בחימום כל מה שטוב בהם…. צריך לאכל אותם מיד לאחר שנטחנו או לפחות להחזיק במקפיא עד לשימוש.

    2. טובה says:

      זרעי פשתן טחונים יכולים בהחלט להחליף את הביצים! הם עושים את ההדבקה כמו ביצים. לי זה יותר מידי – 4 ביצים בלחם.

      1. רחלי קרוט says:

        הבעיה שלהם שהם לא מנפחים ומאווררים כמו ביצים. אפשר לנסות להחליף ביצה אחת אבל לא בטוחה שהחלפה של כל הביצים תעבוד

  20. אורית says:

    נראה מעולה וכבר שמרתי אצלי 🙂
    מה את חושבת על להקפיא את הלחם?

    1. רחלי קרוט says:

      אין בעיה להקפיא, רק עדיף מאוד שזה יהיה אחרי החיתוך לפרוסות.
      בדיוק הרגע חיממתי במצנם פרוסה קפואה ויצא נהדר.

  21. נטשה חיימוביץ’ says:

    יצא מושלם! פשוט מושלם? הכנתי עם טחינה אורגנית מלאה של מלוא הטנא ליד כרמי יוסף. הוספתי גם גרעיני דלעת. עדכון המרקם יותר אורירי מלחם נלסון של לחמנינה שהוא דחוס מאוד. אבל אותו טעם ממש. אכלנו ככה טרי אחרי שהתקרר קצת, עם דבש, ריבה, חמאה ומלח, אבוקדו. וואו איזה טעים.

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיףףףףף כמה שימחת!

  22. דנה says:

    הי, הכנתי בעבר לחמניות (בתבנית שקעים) עם מתכון דומה, והבצק תפח פי 3 בערך. הפעם הבצק תפח הרבה פחות, למרות שהוספתי את הסודה ממש ברגע האחרון. איפה יכולה להיות הטעות?
    תודה

    1. רחלי קרוט says:

      הבצק אמור לתפוח בערך פי 3 באמת, יכול להיות שהסודה ישנה ופחות חזקה או ששמת קצת פחות. קשה לי לדעת.

  23. נאור says:

    החומרים מתאימים לתבנית אינגליש חד פעמית? נראה לך שאפשר להכפיל כמויות ולאפות בתבנית לחם?

  24. רותם says:

    הכנתי עכשיו, זה בתנור. מה שיפה, זה שבקופסה של הטחינה הגולמית שלי (היונה) היו *רק* 6 כפות טחינה. תחושה של גורל. שמתי בפנים גרעיני דלעת, זרעי צ’יה וקצת פקאנים ושקדים קצוצים, פשוט כי זה מה שהיה בבית.

    1. רחלי קרוט says:

      באמת? איזה קטעים. הכי מן אללה 🙂
      מחכה בקוצר רוח לשמוע איך יצא, תבדקי כבר אחרי 20 דקות אם זה מוכן.

  25. hadare says:

    שלום קרוטית
    תודה רבה על המתכון ועל השמחה (:
    האם ניתן להשתמש בטחינה גולמית *לא* מלאה?

    תודות!

    1. אילנית חזן says:

      טיפ מומלץ, לפעמים אני ממירה את חלק מכמות הטחינה בממרח שקים (חצי חצי) ויוצא גם מעולה.

      1. רחלי קרוט says:

        רעיון מקסים, אני אנסה. תודה 🙂

    2. רחלי קרוט says:

      כיף שהשמחה עוברת 🙂

      אפשר, בעיני קצת פחות טעים כי הטעם יותר שטוח כזה, אבל לגמרי אפשרי.

      1. hadare says:

        תודה רבה!
        בהחלט עוברת (:

  26. עדנה says:

    זרעי הפשתן – טחונים או שלמים?

    1. רחלי קרוט says:

      שלמים

  27. שולמית says:

    הי, נראה מעולה.
    למי שלא אוכל קטניות בפסח, אפשר להחליף את הטחינה בממרח שקדים לדעתך?
    תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      כן, כמה גולשים הכינו ואמרו שיצא מצוין.

    2. בת אל says:

      היי,

      בן הזוג שלי מפחית בפחמימות אז זה הפך להיות לחם הבית שלנו! תודה על מתכון נהדר!!

      את חושבת שאפשר להוסיף חמוציות?

      תודה

  28. אורית ולד says:

    אפשר לוותר על הסודה לשתיה? אם כבר בריאות…

    1. רחלי קרוט says:

      לצערי לו, היא זאת שמתפיחה את המצרכים והופכת אותם ללחם 🙂

  29. שי says:

    נראה מושלם!
    נראה לך יעבוד עם תוספת חמוציות? תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      לגמרי יעבוד (אבל לא במקום הגרעינים, בנוסף)

    2. שי says:

      נראה מושלם!
      נראה לך יעבוד עם תוספת חמוציות? תודה!

  30. הילה says:

    הי רחלי, תודה על המתכון!

    שאלה לגבי התוצר הסופי: הכנתי את הלחם והייתי רוצה לדעת אם יש דרך ליצור את הגבעה במרכז (כמו בתמונה), או שזה נוצר באופן טבעי.
    אני יודעת שלעיתים חורצים עם קלף משומן במרכז הלחם לאורך התבנית.

    תודה מראש

    1. רחלי קרוט says:

      זה נוצר באופן טבעי 🙂

  31. ליאורה שטיינר says:

    מה לגבי טבעונים….יש תחליף לביצים?

    1. רחלי קרוט says:

      מקווה מאוד שבקרוב אצליח למצוא את הנוסחה שעובדת הכי טוב 🙂

  32. אלינה says:

    אוף טחנתי את זרעי הפשתן לפני שקראתי תגובות…
    אפשר להשתמש בטחונים באופן חד פעמי או שזה ממש משמעותי?

    1. רחלי קרוט says:

      כן, אפשר

  33. אלינור says:

    היי!
    קודם כל תודה על שיתוף המתכון.
    הכנתי את הלחם ורציתי לעדכן אותך לגבי התוצאות(:
    אציין שבטיב טעם (בשאר הסופרים בכלל לא היה) היתה רק הטחינה של סבא חביב עם קצח ופשתן, אז קניתי את זו עם הקצח כי היא באמת כהה מאוד. מעבר לכך כל המצרכים זהים לשלך.
    אז בגדול התוצאה הסופית ממש אחלה, יש מצב שהוא היה לי טעים יותר למחרת.
    קראתי באחת התגובות כאן שלמישהי גרעיני החמניה הפכו ירוקים כנראה מריאקציה עם הסודה, ובאמת כעבור כמה זמן מחוץ לתנור הגרעינים (שבפנים הלחם) הפכו ירוקים. מגיגול קצר הבנתי שבגרעיני חמניה יש חומצה כלורוגנית שבריאקציה עם א. אפיה/סודה לשתייה וחום הם אכן הופכים ירוקים, ואין בעיה לאכול את זה כך.

    מצרפת לך כאן קישורים לתמונה של התוצאה הסופית, ועוד תמונה עם הגרעינים הירוקים..
    ואם יורשה לי, הערה אחת בקשר למתכון – לדעתי המלח צריך להיות רשום תחת מצרכי הבלילה כי בקערה של התוספות הוא פשוט שוקע למטה ובסוף קורה מצב שהוא נשאר רק לפיזור מלמעלה ולא מצטרף לבלילה עצמה.

    בכל מקרה המון תודה והמשך שבוע נעים(:

    ‏http://www.up2me.co.il/images/1731819.jpg

    ‏http://www.up2me.co.il/images/5882133.jpg

  34. מימי says:

    הי ‘נתקעתי’ בלי סודה לשתיייה. אפשר עם אבקת אפייה? כמה אם כן?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר, אותה כמות.

  35. רותי שמיר says:

    שבת שלום, חיפשתי וחיפשתי ומצאתי את מתכון הלחם הזה. אפיתי עכשיו לנסיון. יצא נפלא. תודה.
    אפשרי להפיץ את המתכון לחברותי ???

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף לשמוע. בוודאי, השכר שלי הוא ההצלחה של אחרים 🙂
      סופ”ש מקסים

  36. איתן says:

    היי, המתכון נראה מעולה!
    הכנתי בעבר לחם טחינה והוא יצא עם טעם חזק של ביצים.. האם הביצים מורגשות במתכון הזה? אני מת לנסות.

    1. רחלי קרוט says:

      המממ שאלה טובה, אני לא מרגישה טעם חזק של ביצים, אבל זה נורא אינדיבידואלי. אם זה מאוד מפריע לך נסה עם ביצה אחת פחות.

  37. אורית שפיר says:

    אין מילה מעבר ללחם מעולה. מחכה למתכון ללחם ללא ביצים.

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף שאהבת. ואני עדיין בטסטים על גרסה טבעונית. בסוף זה יצליח 🙂

      1. לילי says:

        כי,
        במתכון המקורי באנגלית,
        היא מדגישה שצריך חומץ תפוחים. לדעתי הוא יוצא תגובה עם הסודה לשתיה, שגורמת לתפיחה.
        במתכון שלך אין בכלל חומץ.
        האם לדעתך הוא מיותר?

  38. מורן says:

    היי, רציתי לשאול לגבי התבנית אינגלישקייק, האם מדובר בתבנית חד פעמית? או בתבנית האלומניום? יש הבדל בגודל..

  39. איריס says:

    היי הכנתי את הלחם, הוא טעים באמת כמו שהוא נראה, רק בעיה אחת מפריעה לי וזה הטעם של הביצים, אם אפחית ל 2 ביצים זה ישפיע על הנפח שלה?

    1. רחלי קרוט says:

      תפחיתי ביצה אחת, 2 זה ריסקי מדי.
      ואשמח לשמוע איך יצא 🙂

  40. עינת כהן says:

    נראה מדהים! נהנית מהבלוג שלך.
    יש פתרון לטבעונות?

    1. עינת כהן says:

      לטבעונים
      תחליף לביצים
      תודה!

  41. מתכונים | Pearltrees says:

    […] לחם טחינה משוגע בלי קמח בכלל – קרוטית – Krutit. תקשיבו רגע, לעיתים ממש רחוקות אני מתרגשת ממתכון. זה לא שאני לא מתרגשת מאוכל, להיפך, אני הכי, אבל ממתכון? זה קורה ממש לעיתים נדירות. והנה הגיע רגע נדיר כזה. כחלק ממחקר טרנדים ברשת, בנוגע למתכונים, חיפשתי מה היה הטרנד של 2016. המילה הראשונה שעלתה הייתה לחם טחינה. לחם טחינה? […]

    1. Shlomo says:

      יצא מדהים, לא האמינו שזה ללא קמח.
      חוסל תוך יום וחצי וכבר הוכן חדש.
      תודה על מתכון כל כך פשוט וכל כך טכים

  42. אפרת says:

    שלום. לא ענית לשאלה של איריס..מחכה לתשובה לפני הכנת הלחם..איזה גודל תבנית אינגליש קייק?

    1. רחלי קרוט says:

      או הרגילה (ארוכה וצרה) או אלה שטיפה יותר קצרות אבל גם יותר שמנמנות. מקסימום יצא לך קצת יותר נמוך אם התבנית גדולה יותר, אבל תבנית סטנדרטית של אינגליש קייק מתאימה למתכון בול.

      1. אריאלה says:

        תענוג!!
        יצא מעולה.
        קליתי את תערובת האגוזים לפני.
        בנגלה השנייהכבר הכנתי 4 לחמים, שיהיה גם לחלק למשפחה.
        שאלה
        יעבוד כמות כפולה בתבנית אינגליש גדולה?
        תודה

  43. אנה says:

    נראה מדהים!! האם יעבוד בתבנית אינגליש קייק חד פעמית? האם צריך שתיים?

    1. רחלי קרוט says:

      לגמרי יעבוד, תבנית אינגליש אחת.

  44. נעמי says:

    אוייייי כמה מקורי ונפלא, ומתאים לא רק לפסח אלא לגל נטול הגלוטן בעולם, בייחוד כאן בהולנד איפה שאני גרה כרגע, אופה ומצלמת….
    אז הכנתי את הלחם ויצא טעים מאוד, לצערי ללא סדק מקסים כמו שלך :(…
    אבל גרעיני החמניה הפכו לי לירוקים. אולי כבר שמעת על זה, האם יכול להיות שזה בגלל השילוב עם הסודה, או אבקת האפייה שהוספתי (כי לא היה לי מספיק סודה)?….
    מתה לפרסם בבלוג שלי (בהולנדית…), אציין את הבלוג המקסים שלך בפוסט, כמובן.

    חג שמח ותודה!

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף שאהבת! כן, יש ראקציה מוזרה מבחינת הצבע בין גרעיני חמנייה לסודה לשתייה, בדקתי וזה בסדר מבחינת אכילה אבל הצבע אכן מוזר.
      אם זה מפריע אפשר להמיר בשקדים פרוסים, גרעיני דלעת, פקאנים טבעיים וכל אגוז/גרעין אחר שאוהבים.

      <3 חג שמח מוכשרת

  45. שני says:

    הכנתי היום ויצא מדהים! משהו בין עוגה ללחם . אי אפשר להפסיק לאכול בייחוד עם הטעם הממכר של הפיצוחים. תודה רבה על המתכון!

    1. רחלי קרוט says:

      ממש שמחה לשמוע! תודה שחזרת לשתף וחג שמח

  46. מיכל says:

    הכנתי לסדר פסח (בדיוק לפי המתכון – כולל הטחינת צ’יה של סבא חביב) עם תוספת של אגוזים לבלילה וגרעיני דלעת לציפוי.
    נרשמה התרשמות 🙂 אף אחד לא האמין שזה בלי קמח, ממש מרגיש כמו לחם… וטעים בטירוף!
    לדעתי זה שוס! כל מי שהיה ביקש כמובן את המתכון…

    תודה 🙂

  47. חנה says:

    מתכון ממש ממש מעולה!
    כמה הערות ושידרוגים מנסיון שלי –
    – המרירות של הלחם תלויה בסוג הטחינה שמשתמשים. בפעם הראשונה השתמשתי בטחינה בארכה ויצא טעם דומיננטי של טחינה ומעט מריר. בפעמים האחרונות השתמשתי בטחינה היונה והטעם של הטחינה ממש לא מורגש ואין מרירות.
    – בעיני המתקה בדבש עדיפה על סילאן. מייפל לא ניסיתי.
    – תוספת של כ-2 כפות שקדים טחונים ממש משדרג ונותן תחושה ממש של לחם
    – במקום חצי כוס של תוספות שמתי כוס שלמה – יוצא עשיר יותר וממש מוצלח. שמתי כל פעם תערובת מגוונת של אגוזים ושקדים קצוצים, צ’יה, גרעינים שונים, סומסום והשוס ההיסטרי – חמוציות / אוכמניות מיובשות או צימוקים.
    – לא לאפות יותר מחצי שעה, זה ממש מייבש

    1. רחלי קרוט says:

      איזה הערות מעולות וחשובות. אני בהחלט אנסה גם להוסיף שקדים טחונים, זה אחלה רעיון.
      תודה וחג שמח!

  48. לורה says:

    הי רחלי,

    רק רציתי להגיד תודה רבה. הכנתי היום עם טחינה מלאה של בארכה ויצא טעים מאוד.

    חג שמח,
    לורה

  49. צמרת says:

    תודה! תודה! תודה! עשיתי עם טחינה שהיתה בבית (מלאה + היונה), עם אגוזי מלך וגרעיני חמניה, יצא אליפות העולם! מתה על הטיפים שלך!

  50. יובל says:

    יצא מושלםםםםםםםםםםםםם!

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף לשמוע!

  51. עירית says:

    היי
    גיליתי את האתר המקסים שלך ומאז כל פעם מנסה מתכון אחר.
    הפעם לחם טחינה 🙂 בדיוק יצא מהתנור אבל מאוד השחים אז נראה פחות מזמין משלך 🙂 חצי שעה לא הספיקה וראיתי את הטחינה מבעבעת. בנוסף צד אחד של הלחם יצא נמוך יותר, יש הסבר? ראה יותר כמו עוגה 🙂

    1. רחלי קרוט says:

      זה קורה לרוב בגלל ערבוב לא אחיד או סודה לשתייה שאולי איבדה קצת את כוחה. ממליצה לך בחום לנסות שוב 🙂

  52. ערן אונגר says:

    אני מעין את הלחם הזה שנים. אחרי נסיונות שונים, אני מעדיף את ה”מנה וחצי” –

    9 כפות טחינה (והכי טוב, 6 כפות טחינה ושלוש כפות קצח טחון מייצר לחם כהה עם ניחוח נפלא)
    6 ביצים
    2 כפות – מייפל/דבש/סילאן.
    כפית גדושה סודה לשתיה
    כפית שטוחה מלח
    מכאן – תבלינים זרעים וכד’ לפי הבנתכם.

    הכל לתבנית אינגליש קייק עם נייר אפיה ולתנור 180 – 25-30 דקות.

    1. רחלי קרוט says:

      נשמע נהדר, אנסה בהזדמנות

  53. רוחמה says:

    המתכון נהדר. היום ניסיתי ללכת על גרסה מתוקה והוספתי 3 תפוחים מגורדים ומיעטתי במלח. יצא נהדר! טעם עם הקפה 🙂

    1. רחלי קרוט says:

      רעיון מקסים. שמחה שיצא מוצלח <3

  54. אסנת says:

    הי, הכנתי כל כך הרבה פעמים את המתכון המוצלח הזה, תענוג! עשיתי גם ללא שום המתקה ויצא נהדר

    1. רחלי קרוט says:

      איזה יופי. שמחה לשמוע <3

  55. כוכי says:

    הכנתי ביום שישי מתכון מעולה!!!
    שכחתי לאחסן במקרר ואתמול עדיין היה טרי כמו שיצא מהתנור.

    תודה רבה!!!

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף לשמוע!

  56. אמ says:

    יצא טוב מאוד ונראה טוב כמו שלך אבל לא אהבתי את הטעם 🙁
    אני כרגע בנסיון של בדיקת רגישות לגלוטן וממש קיויתי לתחליף של הלחם האהוב עלי!
    יש עוד מרמים ללא גלוטן?

    1. רחלי קרוט says:

      מה בטעם לא אהבת? אולי אפשר לשנות לך קצת כדי שיהיה לטעמך ואז גם תמצאי חולפה שהיא בריאה ולא רק נטולת גלוטן

      1. הדר says:

        למי שתהתה ניסיתי את המתכון עם אבקת אפיה אורגנית מחנות טבע… וזה ממש לא תפח. מה שכן הטעם מצויין ורואים שזה מתכון טוב… ללא ספק אנסה פעם הבאה עם אבקת אפיה רגילה! תודה!

  57. כדורי אנרגיה שמשמחים את הנפש – קרוטית – Krutit says:

    […] בכל פעם שיוצא לי להכין משהו בריא, או משהו שדומה למשהו בריא, אני מתלבטת מאוד איך להציג לכם אותו. למרות שבשנים האחרונות עניין הבריאות נכנס מאוד חזק למטבחים, רוב האנשים עדיין מעדיפים להכנס למתכונים מושחתים. להוציא לחם הטחינה. […]

  58. הדר says:

    אמא’לה איזה טעים. מתכון מושלם. תודה 🙂

  59. יעל says:

    היי
    למה הלחם נופל בקגע שהוא יוצא מהתנור?

  60. ירון says:

    תודה רחלי, נשמע מתכון משגע 🙂

    בגדול מדובר על גרסה מיוחדת של לחם סודה אירי. חשבתי שאם יהיה ניתן להוסיף קמח כוסמין למתכון זה יהפוך את הלחם לפחות עוגתי.

    אני מצרף כאן מתכון שמצאתי בשטיבל ובו ניתן בלי בעיה להחליף את הקמח המלא בקמח כוסמין. יש לי הרגשה שאם ניתן לשלב בין שני המתכונים כך שהטחינה תחליף את הרוויון זה ישדרג את הלחם פלאים.

    אשמח לטיפים בעיקר לגבי הכמויות.

    http://www.stybel.co.il/recipe_full.php?id=452

  61. ערבה says:

    טעים בטירוף !!! אפילו הילדים אהבו…
    ממש קל להכין, התאהבתי במתכון לגמרי, תודה : )

    1. רחלי קרוט says:

      ממש שמחה לשמוע!

  62. ווס says:

    הי אפשר להכין אותו באופה לחם של ריצ’רדסון
    תודה

    1. רחלי קרוט says:

      האמת שאין לי מושג, לא מכירה את המכשיר הזה ובכל מקרה קשה לי להאמין שזה יעבוד במכשירים האלה

      1. ווס says:

        תודה רבה ?

  63. ציונה says:

    מתכון מוצלח מאד. אפיתי פעם ראשונה ויצא מעולה. תפח מאד.
    האם ניתן להקפיא וכיצד ישמר טוב?

    1. רחלי קרוט says:

      עובר מעולה הקפאה ואני בד”כ פורסת קודם ומקפיאה פרוס ואז מכניסה לטוסטר של הצנימים ויוצא נהדר

  64. נתנאל בן שמעון says:

    נראה מעולה!!
    יש ערכים תזונתיים?☝

    1. רחלי קרוט says:

      מבטיחה לבדוק בקרוב 🙂

  65. הקרקרים שישנו לכם את החיים (בלי טיפת קמח ובלי שמן) – קרוטית – Krutit says:

    […] חודשיים וחצי העלתי לכאן מתכון ללחם טחינה. הטירוף שהיה סביב המתכון הדהים ועדיין […]

  66. אור כהן says:

    רחלי היקרה, המתכון שלך נראה מקסים ואני לא יכולה לחכות להכין אותו! יש לי די הרבה בננות בשלות וחשבתי להוסיף אותן לבלילה של הלחם טחינה שלך וליצור לחם בננות משודרג וטעים. האם זה יכול לעבוד? אם כן איזו כמות של בננות מעוכות להוסיף (נגיד חצי כוס או שאפשר יותר)? יש צורך להפחית ממרכיב אחר אם אני מוסיפה בננות לתערובת?
    תודה רבה ויום מקסים!

  67. מיקה says:

    היי! הכנתי את הלחם אבל הוא מאוד מהר נשרף מלמעלה.. הנמכתי קצת את המעלות של התנור והמשכתי לאפות חצי שעה. הוצאתי ונתתי לו להתקרר וכשפרסתי אותו גיליתי שבאמצע יש פשוט חור ושהבפנים לא אפוי… 🙁 מה יכולה להיות הסיבה?

  68. שחר says:

    היי! קודם כל אני ממש אוהבת את האתר שלך! את האסטטיות וכמובן את המתכונים! משתדלת להכין ממנו משהו מידי פעם ;)…
    כמה זמן הלחם נשאר טריא\טעים אחרי ההכנה? והאם אפשר להקפיא אותו?

    1. רחלי קרוט says:

      ממש ממש שמחה לשמוע. אפשר בהחלט להקפיא והוא נשאר מוצלח עד 3 ימים

  69. י הלי מוסביאן says:

    היי, מה הממלצה לאחסון הלחם ? ולכמה זמן הוא מחזיק טרי?
    אני רוצה להכין כמות ולהקפיא האם זה אפשרי או שישנה את הטעם?

  70. יהודית says:

    מתכון מעולה. האם אפשר בלי דבש/מייפל/סילאן? אפשר ממתיק מלאכותי? האם זה לא יפגע במרקם של הלחם?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר בלי, אפשר עם ממתיק, לא יפגע במרקם 🙂

      1. יהודית says:

        תודה. את מקסימה ונדיבה. שמחה שגיליתי אותך.

        1. רחלי קרוט says:

          תודה רבה רבה! <3 חג שמח

    2. רונית ש. says:

      הכנתי את הלחם עם ממתיק ,
      ויצא מעולה!
      אני הוספתי לתערובת -הטחינה 8 טיפות של הממתיק “סוכרלוז” – נוזלי ,במקום המייפל.
      לאחר האפייה והצינון ,הודגשו הטעמים של הבצק עם הפיצוחים והמלח , מה שהתאים יותר לטעם של לחם.
      (לעומת המאפה המתקתק עם המייפל ,שהכנתי פעם קודמת, שאמנם היה מאפה טעים , אך פחות הזכיר לחם .
      הפעם תחליף הסוכר בהחלט התאים כאן למתכון הלחם ,שיצא טעים וגם דייאטתי -בפחות פחמימות.

  71. ענת says:

    האמת , הפתעה
    התוצאת נראית אליפות
    עכשיו נשטר לטעום ולראות אם באמת טעים
    כל הכבוד

  72. ישראל says:

    היי רחלי,
    יש לי 2 סוגי תבניות אינגליש קייק האחת קטנה והשנייה גדולה. באיזו להשתמש כדי שלא יצא שטוח מידי?
    תודה

  73. שני says:

    היי רחלי!
    האם נמצא פתרון לטבעונים?
    ידוע לך אם מישהו ניסה להחליף בזרעי פשתן / צ׳יה טחונים?
    קראתי שצריך לבחון מה תפקיד הביצים במתכון (הדבקה והתפחה / אווריריות / הסמכה / לחות) וכך לבחור את התחליף המתאים – תוכלי לומר לחסרת ניסיון שכמותי מה תפקיד הביצים במקרה שלנו?
    תודה מראש 🙂

  74. סיון says:

    הי,

    נראה מעולה – אני רוצה לנסות.
    אפשר להשתמש בטחינה לא מלאה? זה משנה משהו מבחינת הכמויות שצריך לשים?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר עם כל סוג של טחינה 🙂

  75. רחל ישראלי says:

    שלום וחג שמח !

    אפשר לדעת מה הערך הקלורי של פרוסת לחם טחינה (על פי המרשם המצורף)

    בתודה

  76. גילי says:

    היי רחלי,
    המתכון מדהים, תודה!!
    האם יעבוד לדעתך עם טחינה שמכילה זרעי פשתן?

    תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      בהחלט, אפילו טוב יותר

  77. רונית says:

    מפתיע ומרענן! כל כבוד!

  78. 10 המתכונים הכי פופולריים לשנת 2017 – קרוטית – Krutit says:

    […] לחם טחינה […]

  79. ענת says:

    היי רחלי, האם מדובר באינגליש קייק רגילה?נראה שיותר גדולה אינגליש רגילה יוצאות פרוסות ממש קטנות..כמו טוסטונים.עימך הסליחה אם ענית כבר על השאלה..יש המון תגובות לקרוא

  80. יעל says:

    היי,

    מתכון מעולה תודה!
    העניין הוא שיצא איזשהו טעם לוואי שקשה לי להסביר.
    יש מצב שזה מהסודה לשתיה?
    הטחינה הייתה חדשה, מייפל טבעי ,ביצים טריות וזהו…

  81. דורון says:

    הי רחלי,
    הכנתי את לחם הטחינה, אבל יצא גם מלוח וגם רטוב-שומני, במרקם שלא נעים לאכול. אציין שהוספתי פקאנים כאגוזים (את הסודה לשתייה רגע לפני האפייה כפי שציינת). מוכר לך? ממש רוצה שיצליח. נראה מתכון נהדר!
    תודה,
    דורון

    1. רחלי קרוט says:

      האמת שלא ממש מוכר אבל הכל יכול להיות 🙂 עם איזה טחינה השתמשת?

      1. דורון says:

        טחינה של בארכה (הקופסא האדומה- לא מלאה)

  82. מכון כושר גוף ראשון says:

    יש אפשרות לטבען את המתכון? מה יעבוד במקום ביצים?

  83. ענת says:

    יצא נפלא ! כבר “נפלתי” בניסיון אחר עם לחם טחינה וזרקתי הכל. לא היה בכלל לטעמי. המתכון הזה מושלם ! ת ו ד ה

  84. יהודה says:

    עשיתי לפי המתכון בדיוק . חממתי את התנור על 180 והכנסתי את הלחם ל 30 דקות. בבדיקה נמצא הלחם בפנים עדיין רטוב ומבחוץ אפילו התחיל להשרף . למה ?
    יהודה.
    תודה

    1. רחלי קרוט says:

      אולי התנור שלך חזק מאוד? בכל מקרה, פשוט פעם הבאה לאפות על 170 ולהקפיד שהלחם באמצע התנור ולא למעלה מדי. אם מתחיל לקבל צבע זהוב מהר מדי אפשר להניח מעל רדיד אלומיניום ולהמשיך לאפות אבל זה באמת לא אמור לקרות.

  85. נטלי says:

    סודה לשתייה הכוונה לאבקה ? או סודה ששותים?

  86. עדנה says:

    הי,

    הכנתי הבוקר ויצא מושלם!!! ממש טעים! וקל להכנה:)
    השתמשתי בטחינה רגילה(מה שהיה בבית),כפית זרעי צ׳יה ,2 כפות שקדים טחונים. ובמקום מייפל- כף של סילאן וכף דבש .
    שמתי גם אגוזי מלך קצוצים…

    יצא מעולה – גם לאכול עם גבינה וגם עם ריבה:)

    המון תודות!!

    עדנה

    1. רחלי קרוט says:

      איזה יופי. שמחה מאוד לשמוע. ויופי של שדרוגים

  87. עדנה פורת says:

    טעים מאד אבל האמצע שקע לי למרות שהוא נראה לי אפוי מספיק.
    למה?.

  88. איב says:

    קצת התבאסתי הכנתי ועלה יפה אבל אחרח שעה נהיה קווצ מה אפשר לעשות?

    1. רחלי קרוט says:

      לרוב זאת בעיה של האבקת אפייה. תקני חדשה ונסי שוב, אני מבטיחה לך שיצליח 🙂

      1. סיון says:

        (אבל במתכון אין אבקת אפיה… התכוונת לסודה לשתיה?)

        1. רחלי קרוט says:

          כן 🙂 ואפשר אגב גם אבקת אפייה במקום

  89. דניאל לוי says:

    אחרי מס לחמי טחינה לא מוצלחים, כמעט נכנעתי ואז גיליתי את הלחם הזה שפשוט מעולה אבל יש לי מחלה של הנסיון השני שבו אני חייב להוסיף דברים. הייתי חייב לשתף מכוון שמדובר על שיפור משמעותי. הוספת כף (או יותר) של “תערובת השף” של אהרוני שהוא עשבי תיבול ושום לתיבולים שונים כולל מאפים. את התערובת אפשר למצוא בכל סופר והוא כולל : פפריקה מתוקה, כמון, שום, מלח, רוזמרין, אורגנו ושמן. מומלץ בחום. תודה על המתכון.

  90. יובל says:

    יצא מעולה
    תודה
    יובל

  91. אוריאל says:

    הכנתי ויצא ממש טוב וטעים..מתכון מוצלח מאוד!

    1. רחלי קרוט says:

      ממש שמחה לשמוע! תודה שחזרת לשתף <3

  92. ד says:

    היי,
    תודה על השיתוף במתכון!!
    רקע – אני משתמשת בטחינה שהיא נטו סומסום קלוי במטחנה (היא יוצאת נהדר, גם כגולמית “קלאסית” – שמעורבבת בלימון מלח ושום)ף באבקת אפייה (כלומר כמות כפולה מזו שצויינה ל סודה לשתיה). המרקם יוצא מאוד לח, קצת כמו קיש.
    שאלונת –
    יש לך רעיון איך אפשר לעשות אותו שייצא קצת פחות לח מבפנים? יותר זמן בתנור? על אש חום יותר נמוך? ביצה אחת פחות מהבמתכון? יותר אבקת אפייה?
    תודות!

    1. רחלי קרוט says:

      האופציה היחידה היא להוסיף עוד מרכיב יבש כמו שומשום/גרעינים מסוגים שונים או לעבות את הבלילה בקצת קמח נטול גלוטן כמו קמח אורז חום.

  93. תות says:

    מתכון מעולההה
    פעם הבא חייבת להכין בקטנים
    תודה רבה?

    1. רחלי קרוט says:

      שמחה מאוד שאהבת

  94. סיון says:

    וואו!! יצא מעולה ממש טעים ואוורירי .
    תודה
    יש לך עוד מתכונים נטולי פחמימה?

  95. לילו says:

    מתכון נהדר, כל כך קל ובריא, הציל אותי כשהפסקתי גלוטן
    תודה

  96. שני says:

    היי רחלי! קודם כל חייבת לציין שהבלוג שלך מהמם, ובתור צליאקית אני מוצאת כאן לא מעט מתכונים שמתאימים לי , אז המון תודה (:
    דבר שני, ביצעתי את הכל לפי המתכון אבל הביצים היו מאוד מורגשות (גם בטעם וגם במראה/מרקם). יש מן בועות קטנות כאלה שבד”כ מעידות על שימוש יתר בביצים או משהו אחר שקשור אליהן. את יכולה להגיד מה לא עבד נכון? או על מה צריך להקפיד כדי לקבל מרקם שקרוב ללחם?
    יום מקסים!

  97. אורטל says:

    קודם כל, הוא מהמם!!! מומלץ בחום! תודה על המתכון המשגע.

    ודבר שני- לצערי, ובאופן די הזוי בהתחשב בקור בימים אלו ולזה שדי מהר הכנסתי את מה שנותר ממנו למקרר, כעבור יום התפתח עובש סביב הגרעינים (לדעתי גרעיני החמנייה). מבאס!
    מדוע לדעתך זה קרה? האם כדאי לקלות את הגרעינים לפני?

    תודה מראש 🙂

    1. רחלי קרוט says:

      זה לא עובש, זאת תגובה כימית של גרעיני החמנייה למגע עם הסודה לשתייה. זה לא בעייתי אבל אם זה מציק לך בעין אפשר להחליף לגרעינים אחרים 🙂

  98. ענבר says:

    היי, לכמה זמן נשמר הלחם ואיפה שומרים אותו ?

    1. רחלי קרוט says:

      בערך 3 ימים מחוץ למקפיא (בשקית סגורה) או במקפיא ואז מוציאים כל פעם פרוסה ומחממים בטוסטר. יוצא מושלם.

  99. Snezhana says:

    לחם יצא מעולה. אהבתי מאוד ,פשוט בהכנה בריא וטעים
    תודה רחלי

    1. פזית.פלכסר says:

      תודה רבה יצא מושלם מאמצת בחום

  100. אמי says:

    הי, יש לי טחינה גולמית רגילה, לא מלאה. זה יעבוד?
    תודה

  101. ש says:

    כמה שוקלות 6 כפות טחינה? נראה לי יפשט את התהליך.

  102. נעה says:

    הלחם מופלא!!!!! טעים וממכר.
    אני דלת מלח…. מבינה שבאבקת אפיה יש ריכוז גבוה של נתרן. תחליף לאבקת אפיה? אפשר להוריד מכמות המלח גם?

    1. רחלי קרוט says:

      כיף לשמוע!
      את המלח אפשר להוריד, כמות אבקת האפייה ביחס לכמות הלחם מזערית פה. בכל מקרה חייבים פה את אבקת האפייה אחרת הלחם לא יתפח.

  103. דנית says:

    מרגישה כאילו פיספסתי משהו…
    הלחם יצא די נמוך והטעם לא משהו (הוספתי גם גרעיני דלעת וחמניות)
    מה השתבש שם? השתמשתי בטחינה מלאה אורגנית

  104. גלי says:

    רחלי, הכנתי ללא תוספות (האמת שגם שכחתי את המלח.. שמתי טחינה, ביצים ואבקת אפייה) יצא לזה טעם של חביתה.. קצת יותר מידי. יש לך פתרון?
    תודה.

  105. ליאור says:

    כמה ימים ניתן לשמור את הלחם?

  106. נופר says:

    הי. תודה על המתכונים הנהדרים!

    הכנתי את הלחם והוא התבקע באמצע ונוצר סדק גדול.
    הבעיה היא שאיפה שהלחם התבקע, הוא לא נאפה
    ובשאר הוא יצא מצויין.

  107. יעל כפיר says:

    אפיתי כמה פעמים. בפעם הראשונה הרגשתי מרירות קלה באזורים מסוימים (בעיקר בחלק התחתון). בפעמים הבאות המרירות החמירה (שלא לדבר על הגרעינים הירוקים..) ובפעם האחרונה נאלצתי לזרוק את הלחם כי אי אפשר היה לאכול את החלק התחתון מרוב מרירות. האם זה בגלל הסודה לשתיה? אולי כדאי לי פשוט לוותר עליה? חבל לי לוותר על המתכון כי הוא מעולה
    תודה

  108. ציב says:

    הי,
    הכנתי היום את הלחם, יצא טעים ממש אבל כל גרעיני החמנייה שבתוך הלחם העלו ירוקת אחרי האפייה! מדובר בגרעינים לא קלויים..
    יש הסבר??

  109. דינה says:

    אפשר להוסיף מספר כפות סילניום טחון? קראתי שהוא עושה את הלחם אוורירי.

  110. דינה says:

    סליחה, התכוונתי לפסיליום

  111. טל וייס says:

    תחליף ביצים

    מה ניתן לשים במקום ביצים ?

  112. שושו says:

    יצא ממש מעולה! כיף זה מהיר להכנה, סה”כ בריא ומגוון. הוספתי פיסטוקים יחד עם גרעיני חמניות, יצא מעניין 🙂 תודה רבה על המתכון

  113. טל says:

    יש אופציה טבעונית בלי ביצים?

  114. מאירה says:

    הי רחלי,
    אחלה מתכון… משלב חלבונים וסידן ושומנים בריאים…
    יצא לי מרקם טוב … אבל גבעה במרכז ובקצוות נמוך …למה זה קורה ?
    אגב השתמשתי בסודה לשתייה.
    תודה

  115. חנה says:

    רחלי שלום

    ברצוני להכין את הלחם טחינה ולא יכולה דבש סילאן מייפל
    אפשר להחליף בממתיק מלאכותי ומהי הכמות

    תודה

  116. ענת says:

    היי,
    האם אפשר טחינה גולממת רגילה ולא מלאה???
    חג שמח!

  117. הילה says:

    הכנתי היום, והתכוונתי להקפיא חלק. יצא כ”כ מוצלח, שחוסל, ואין מה לקפיא….

  118. ליה says:

    היי:) אין לי סודה לשתייה כשרה לפסח. האם אפשר במקום זה כף קמח תופח לפסח?

  119. חן טפירו says:

    רחלי יקרה, לא מצאתי זרעי פשתן בסופר, אלא יש לי צ’יה, נראה לך שזה יתפוס?

  120. עדי says:

    וואו איזה לחם נדיר! הכנתי עם השילוב של פרוסות שקדים, אורגנו ודבש. עם חמאה למעלה זה פשוט תענוג 🙂
    ובאופן כללי, אני חייבת להודות שקצת התאהבתי בך.. חורשת על המתעונחם בבלוג, ובזכותך נכנסתי למטבח בראבק. פעם פחדתי להכין חביתה. אז תודה רבה!!

  121. דיאנה says:

    היי,
    איפה לשמור את הלחם לאחר האפייה?
    וכמה ימים הוא נשמר?

  122. ליטל says:

    היי רחלי, אני מאוד אוהבת את האתר שלך והוא גם מציל אותי לעתים קרובות- בדיוק כמו עכשיו. אני מחפשת לחם ללא קמח כבר הרבה זמן ופתאום זה מגיע אליי ואני כל כך שמחה מזה.
    אבל מה אפשר לעשות אם יש לי רק ביצים M?

  123. בשלניות חסרות מנוח – 10 בלוגי האוכל הטובים ביותר – yes – תמיכה says:

    […] מתכון מומלץ: לחם טחינה משוגע בלי קמח בכלל […]

  124. לחם חמאת בוטנים ששינה את חיי | אז מה את עושה כל היום? says:

    […] את הלחם טחינה של […]

  125. אלונה בוג says:

    לא הוספתי דבש או סילאן ושמתי כפית מחוקה של מלח – ויצא כמו לחם אמיתי שכולם אהבו!
    יוצא מעולה עם כל כך מעט עבודה!

  126. שניצל תירס טבעוני – קרוטית – Krutit says:

    […] עוגת רוגלך ולחם טחינה, המתכון שהכי מזוהה איתי הוא שניצל תירס. הייתה תקופה שכל […]

  127. אור כהן says:

    היי, ניסיתי להכין וממש עקבתי אחרי ההוראות, הכנסתי לתנור חם לא חיכיתי עם הסודה וכו וכו… עדיין המעטפת יצאה מעט קשה וכהה ולא ממש נראה כמו בתמונה, מה יכול להיות שהיה לא נכון?):

  128. גילה says:

    י”ג בתשרי תשפ”א / 2.10.20
    שלום רב!
    הייתי מאוד סקפטית בעניין לחם הטחינה. ראיתי מתכון בחוברת מתכונים ולא האמנתי למראה סוגי המצרכים. אז החלטתי לחפש עוד מתכון והגעתי לאתר שלך, רחלי.
    המתכון היה די דומה לזה שראיתי אבל, אצלך היו המלצות רבות
    שמאוד עזרו לי להבין את המתכון הזה ולהכין כמו שצריך.
    ו…. אין מילים בפי. יצא ב”ה ממש טעים!
    תבורכי! ושיהיה לך חג שמח!

  129. דנה says:

    יצא ממש טעים 🙂
    יש אפשרות להכין בטוסטר אובן?

  130. דוד אור says:

    תודה

  131. גילה says:

    שלום רחלי
    האם הצנוברים צריכים להיות קלויים?

  132. הילה says:

    חיפשתי מתכון ללחם ללא גלוטן והמתכון שלך קפץ לי.. איזו הפתעה מוצלחת!! גם יפהפה וגם טעים ובריא..
    תודה !

  133. לירן says:

    ראיתי את המתכון עם כפית סודה לשתיה, ראיתי עם כפית אבקת אפיה, וגם ראיתי מתכון עם כפית מזה וכפית מזה.
    בשורה התחתונה – מה בעצם היתרון של כל אחד מהן על פני השני? (בהנחה ויש לי תמיד את שתיהן בבית)

  134. צליל says:

    היי. הכנתי את הלחם לפני מספר ימים ויצא מאוד מוצלח. אך היום שבאתי לחתוך שמתי שהיה עליו עובש.. שמרתי אותו בחוץ בשקית זיפר. האם זה בגלל מזג האוויר? ואיפה את ממליצה לשמור אותו? תודה.

    1. יעל says:

      אמנם אני לא מקצוענית
      אבל לחמים ביתיים שהם ללא חומרים משמרים מעלים עובש מיד
      הכי טןב לשמור במקרר, עוד כשטרי. ואז כשרוצים להוציא מחממים מעט במיקרו והטריות נשמרת

  135. רייזי says:

    מתאים בעייני יותר לכאלו שמנועים מאכילת גלוטן
    כי אומנם הרעיון מדהים והטעם חביב
    אבל בהחלט לא דומה ללחם, אלא ללחם ללא גלוטן
    לגבי קלוריות – חישבתי (בעזרת המחשבון הזה: https://www.foodsdictionary.co.il/Recipes/analyzer/)
    אומנם הלחם ממש בריא, אבל ממש ממש לא דל קלוריות (כנראה בגלל שביצים וטחינה מלאים שומן)

    1. שלומית ר. says:

      המלצה :
      מאוד מומלץ להכין כמות כפולה ,לחם מאוד טעם ומתחסל במהירות.

  136. זהבה says:

    מתי שמים את התוספות מעל הלחם? כי גרעינים כמו: דלעת וחמניה הם נשרפים בקלות בתנור…

  137. דנה סטולרמן טגרט says:

    האם ניתן להכין את הלחם ללא המתקה בכלל או שזה קריטי למתכון?
    תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      ניתן בלי

  138. דנית says:

    לחם משגע!
    הכנתי לפי המתכון ויצא סוף הדרך..
    מתחשק לי להכין אותו כלחם שום – עם תוספות של פפריקה, שום וזיתים
    איך להכין? לשים תוספות רק למעלה או גם בפנים?

  139. שרה says:

    הלחם מעולה, עושה ועשיתי כבר הרבה פעמים, ממולץ בחום.
    תודה רבה רחלי.
    ובנוסף להמלצה של הלחם,
    האם יש לך מתכון לעוגיות ללא קמח?
    (לא אוכלת פחמימות).

  140. עדן אוריון says:

    יצא פגז!
    אני בתוכנית ״אבא חטוב״ של צביקה עינב, ולחם טחינה הוא אחד הדברים המומלצים. בדקתי כבר כמה מתכונים. שלך הטוב ביותר!
    עשיתי אתו סוג של פריקסה, גם רעייתי (התוניסאית במקור) ליקקה את האצבעות!

  141. אתי says:

    ניסיתי פעמיים ויצא לי דחוס ועוגתי. לעומת זאת החברה של הבן שלי הכינה ויצא לה ממש מושלם ואוורירי… מה עשיתי לא נכון?

  142. דנה says:

    הלחם תופח בתנור אבל כשמוציאה אותו זה נופל, יש פתרון לזה?

  143. אירית לזרוביץ says:

    הכנתי אתמול בפעם הראשונה, יצא פשוט מעולה!!! או כמו שבעלי אמר לחם ממכר!!! תודה רבה על המתכון 🙏🙏🙏

  144. מיכל says:

    עכשיו בלייב….מקווה שלא “יפול”… נראה וריח נפלא. תודה
    איך אני מעלה תמונות?

  145. שלומי ר. says:

    הפתעת אותי קרוטית תודה למתכון הלחם הכל כך טעים!!!
    הכנתי ויצא לחם מעולה!!!
    ערבבתי אגוזים קצוצים, גרעיני דלעת, פרוסות שקדים ושתי כפות גרעיני חמניה,
    מרות שלא הוספתי שומשום זה עדיין יצא פיצוץ!!!
    לחם טחינה מאוד ט ע י ם ממליצה לכולם תכינו ותהנו.

  146. נועה says:

    הייי
    הכנתי פעמיים בדיוק לפי ההוראות ויצא נפול ודחוס
    מה יכולה להיות הסיבה ? אודה לתשובה ממך
    עוגות מסובכות ומפוארות אני בקלות מצליחה רק פה לא 🙂 חח

  147. דניאל says:

    מתאים בהיריון?

  148. שירה ש. says:

    היי
    חשוב לי לשעת במיד ואכין רק עם חלבונים בלבד,( ללא החלמונים הצהובים)
    זה יהיה בסדר ?

  149. שירה נ. says:

    היי,
    האם למי שנמנע מאכילת החלמון הצהוב ,
    האם אפשר להכין רק עם ארבעת החלבונים בלבד ללא החלמונים ?

    1. קובי says:

      היי תודה רבה על המתכון!

      2 הצעות שלי:
      1. להבליט יותר את ההערה הקריטית לגבי השארה של הבלילה בחוץ
      2. להוסיף משקלים בגרמים עבור מי שעובד עם משקל, למשל: “6 כפות טחינה גולמי (90 גרם)”

      שוב תודה רבה יצא מעולה, וחג שמח 🙂

  150. יעל says:

    רחלי היי
    ראשית תודה על מתכונים נפלאים

    שנית, אם בוחרים להוסיף תוספות שונות – זיתים/עגבניות מיובשות וכו…
    האם להוריד מהתוספות האחרות כדי לשמור על יחס בין התוספות למסה ?

    אני תמיד מסתבכת עם שינויים כאלה

  151. רונן says:

    יצא טיל!
    אם רק היה אפשר קצת יותר קראסט זה ביה הלחם הכי כיפי בעולם!

  152. מירוש says:

    לחם מעולה! לא לוותר על כל האגוזים ולא על הטיפ לקרר את הלחם על רשת. דרך אגב אפיתי בחום עליון תחתון ולא בטורבו.

  153. שרון says:

    לאוהבי הזעתר:
    ערבבתי ביחד עם השומשום כפית זעתר וזה הוסיף המון טעם ללחם.

  154. נטלי says:

    היי רחל, אם אני אופה את הלחם כמו מאפינס, אז הזמן אמור להיות אותו זמן או פחות?

  155. ענת says:

    הלחם יצא טעים אבל דחוס מאוד ובוודאי לא מזכיר לחם. מדוע?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend