גומבוץ במילוי משמשים או: sárgabarack gombóc

Posted on
גומבוץ במילוי משמשים

קינוח שסבתא נומי שלי ז”ל נהגה להכין לנו כשהיא רצתה לפנק ולשמח ♥

לא רבים מכירים את כופתאות תפוחי האדמה ההונגריות ועוד פחות מהם מכירים את הכופתאות שממלאים במשמשים. רוב יוצאי הונגריה מכינים את הגומבוץ האלה במילוי שזיפים (סילבש גומבוץ) אבל אני מפצירה בכם לנסות גם את הגרסה עם המשמשים הכל כך נהדרים. אצלנו בבית נהגו להגיש את הכופתאות המתוקות והחמימות לצד שמנת חמוצה או ריבה ביתית טובה אבל אפשר לאכול אותן גם ככה בלי תוספת ליד. חלום מתוק.

גומבוץ במילוי משמשים
גומבוץ במילוי משמשים – תהיו נדיבים עם כמות פירורי הלחם המתוקים הם אלה שהופכים את הכופתאות למתוקות וטעימות ממש

גומבוץ במילוי משמשים או: sárgabarack gombóc

מצרכים:
500 גרם תפוחי אדמה קלופים (בערך 3 תפוחי אדמה)
1 ביצה L
50 גרם חמאה מומסת
3 כפות סוכר
1 ו-1/4 כוסות קמח

למילוי:
8 משמשים (עדיף קטנים)
8 כפיות סוכר

לציפוי:
60 גרם חמאה
1 כוס פירורי לחם או פנקו
3 כפות סוכר

אופן הכנה:
– מבשלים את תפוחי האדמה עד ריכוך ומועכים לפירה.
– מוסיפים ביצה, חמאה וסוכר ומערבבים היטב.
– מוסיפים קמח ומערבבים עד שהקמח נטמע. הבצק צריך להיות רך ודביק אבל כזה שאפשר לייצר ממנו כדור עם ידיים רטובות.
– מעבירים את הבצק למקרר לחצי שעה או עד שרוצים להכין.
– פותחים את המשמשים, מוציאים את הגלעין וממלאים כל משמש בכפית סוכר. סוגרים את המשמשים ומניחים בצד.
– במחבת רחבה ממיסים את החמאה של הציפוי ומוסיפים פירורי לחם/פנקו וסוכר. מטגנים יחד עד שפירורי הלחם ממש זהובים. שומרים בצד.
– מוציאים את הבצק מהמקרר, לוקחים כמות בגודל כדור פינג פונג (חשוב עם ידיים רטובות כדי שהבצק לא ידבק) ומשטחים את הבצק על היד.
– מניחים במרכז הבצק משמש ממולא בסוכר וסוגרים את הבצק מסביב למשמש. אם צריך אפשר להוסיף עוד בצק. תקפידו רק שהציפוי של הבצק לא יהיה עבה מדי.
– חוזרים על הפעולה עם יתרת הבצק והמשמשים. בשלב הזה מומלץ להעביר את הכדורים למקפיא (מניחים על צלחת עם נייר אפייה) עד שהמים ירתחו.
– ממלאים סיר רחב בהרבה מים, לפחות 15 ס”מ, ומביאים לרתיחה.
– כשהמים רותחים מכניסים פנימה את כדורי הבצק הממולאים ומבשלים עד שהכדורים צפים למעלה. כשהם צפים ממשיכים לבשל עוד 10-15 דקות.
– מוציאים את הכדורים בעזרת כף גדולה מחוררת (כדי להפטר מהמים) ומעבירים למחבת עם פירורי הלחם המתוקים. מגלגלים עד שכל הכדורים מצופים ומגישים כשהכופתאות חמימות.
– שומרים במקרר בקופסה סגורה ולפני הגשה מחממים 30 שניות במיקרו.

גומבוץ במילוי משמשים
גומבוץ במילוי משמשים

הערות ושדרוגים
– בהיעדר משמשים אפשר להשתמש בשזיפי שגיב או בחצי שזיף רגיל. אני לא אגלה אם תמלאו במקום בנקטרינה (ללא הגלעין כמובן).
– ואם נשאר לכם מתערובת הגומבוץ ללא פרי? פשוט מכינים עיגולים קטנים (בגודל מטבע של שקל), מבשלים במים ומעבירים לתערובת פירורי הלחם המתוקה.

7 תגובות

  1. יהודית says:

    דודה בלהה היתה מכינה גומבוצו עם גבינת כנען וצימוקים ולא תפוחי אדמה.

    1. מיקי says:

      נכון, כי זה טורוש גומבוץ, כלומר כופתאות גבינה.
      ופה יש מתכון של כופתאות שזיפים/משמשים…בצק שונה.

    2. אילנה says:

      אמא שלי היתה מכינה גומבוץ עם גבינה וממלא עם שזיפים ולציפוי פירורי לחם סוכר. טעיםםםםם
      מתגעגעת לאמא😢

      1. יואב says:

        תשלחי מתכון, נשמע טעים

    3. יהודית says:

      את מתכוונת לכדורי גבינה😊, משהו אחר לגמרי.

  2. לי says:

    תודה על המתכון! כל כך מרגש כשאת מפרסמת מתכונים הונגריים… החזרת אותי לילדות

  3. אטל גור says:

    מדהים!! טעים!!
    מחזיר אותי לבית סבתא ואימא. מחומרים פשוטים הכינו מעדנים. הבית היה תמיד מלא ריחות בישול גם כשהמצרכים היו מועטים.
    היתה בלביבות מלא אהבה וחום.

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend