כשהייתי קטנה נהגנו לאכול מעט מאוד בחוץ כמשפחה. אז, בשנות השמונים, לא היה נהוג לבלות כל כך הרבה במסעדות כמו היום. להוציא הבורקס של יפו.
את המאפייה הקטנה ברחוב ירושלים, ליד אצטדיון בלומפילד, אבא שלי נהג לפקוד לעיתים קרובות, לרוב כשהיינו בדרך לטיול.
אני זוכרת עד היום את שקית הנייר החומה, שתוך שניות התהדרה בכתמי שמן ואדים ואת הבורקס הענק עם תפוחי האדמה שתמיד עשה לי כוויה בפה.
עד היום הבורקס הזה הוא האהוב עלי ביותר. הרבה לפני בורקס גבינה, פיצה או פטריות.
אז בהשראת הרגעים הקסומים האלה, עם השקית הרותחת ביד, וגם כדי להחזיר לקדמת הבמה את בורקס החתונות, הכנתי לכם הפעם בורקס במילוי תפוחי אדמה (יש אופציה גם לבשר למטה בהערות) שמגישים עם רוטב פטריות חם שמרטיב את הבצק והופך אותו לטעים הרבה יותר.
ותודה גדולה לאליקו מרדיו לב המדינה שהתרגש מהמחווה לבורקס של פעם וראיין אותי בתכנית רדיו שלו ברדיו לב המדינה. מסתבר שאנחנו חולקים גם אהבה לבורקס וגם אהבה לעיר בת-ים שם גדלנו שנינו.
- המתכון התפרסם לראשונה במדור שלי בזמנים מודרניים | ידיעות אחרונות.
בורקס תפוחי אדמה של חתונות
מצרכים:
2 כפות שמן זית
1 בצל לבן, קלוף
1/2 חבילה בצק עלים, מופשר על פי הוראות היצרן
4-5 תפוחי אדמה, קלופים
1/2 כפית מלח (יתכן שתצטרכו קצת יותר)
1 חלמון
לעיטור:
1 ביצה, טרופה
שומשום לבן או פרג שלם
לרוטב פטריות:
2 כפות שמן זית
2 בצלים, קלופים
1 סלסלה פטריות שמפניון
4 שיני שום, קלופות
2 ו-1/2 כוסות מים רותחים
1 כף גדושה קורנפלור
1/3 כפית כורכום
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית מלח
אופן הכנה:
– רוטב פטריות: קוצצים את הבצלים (גם של המילוי וגם של הרוטב – סה”כ 3 בצלים) והשום לקוביות קטנות ופורסים את הפטריות לפרוסות.
– בסיר רחב מטגנים את הבצלים בשמן עד לריכוך מלא. מוציאים החוצה 1/3 מכמות הבצל ושומרים בקערה. הבצל הזה ישמש אתכם למילוי.
– מוסיפים את הפטריות והשום. מטגנים במשך 3-4 דקות תוך כדי ערבוב.
– מוסיפים מים רותחים, כורכום, פפריקה ומלח וממשיכים לבשל במשך 5 דקות.
– מערבבים את הקורנפלור בכוס עם 3-4 כפות מים עד שאין גושים ומוסיפים לסיר. מערבבים היטב ומבשלים עוד 10 דקות. שומרים בצד עד להגשה.
– בורקס: חותכים את תפוחי האדמה לקוביות ומבשלים במים מומלחים עד ריכוך מלא. מסננים מכל הנוזלים.
– מועכים לפירה חלק ומוסיפים חלמון ואת הבצל המטוגן ששמרתם בהתחלה. מערבבים היטב.
– מרדדים מעט את הבצק על שיש מקומח, חותכים את הבצק לריבועים בגודל 8 ס”מ ומניחים בתחתית הריבוע פס נדיב מהמילוי. סוגרים לצורת מלבן (אפשר להשאיר את השוליים פתוחים או לסגור אותם).
– מניחים על תבנית עם נייר אפייה, מברישים בביצה ומפזרים שומשום או פרג.
– אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 30 דקות או עד שהבורקס זהובים.
– מגישים עם רוטב פטריות חם.
בורקס במילוי בשר
מצרכים למילוי בשר:
2 כפות שמן זית
2 בצלים לבנים, קלופים
6 שיני שום, קלופות
1/3 כפית בהרט
1/2 כפית מלח
1/3 כוס צנוברים קלויים
400 גרם בשר טחון (פעם אחת)
אופן הכנה:
– קוצצים את הבצל לקוביות ומטגנים בשמן עד ריכוך.
– פורסים את השום ומוסיפים לבצל, מטגנים במשך דקה.
– מוסיפים בשר ותבלינים ומטגנים במשך 20 דקות עד שהבשר מתרכך. בשלב הזה אפשר להוסיף חצילים קלויים שמאוד מחמיאים לבשר ומרככים את המילוי.
– מצננים וממלאים את הבצק כמו בשלבים למעלה.
הערות ושדרוגים
– אפשר להוסיף למילוי של הבשר או של הפירה גם חציל קלוי וקצוץ גס, צנוברים קלויים, פטריות מטוגנות, עלי תרד מטוגנים עד ריכוך ועוד תוספות שאתם אוהבים.
– אם אתם אוהבים טעם פיקנטי אפשר להוסיף לרוטב פטריות גם 1/2 כפית צ’ילי גרוס או פפריקה חריפה.
– לריכוך המילוי של הבשר אפשר להוסיף לו 1 כף רסק עגבניות.
אמא שלי כבר שנים מחליפה את נבסדר- בחזה עוף מקורזל עם בצל. פי אלף יותר טעים מהבשר! כל מי שאכל את תמיד ביקש את המתכון 🙂 ממליצה לנסות!
רק שאלה …לגבי תוספת החלמון לתפוחי אדמה ?… מה זה נותן ?
מצטרפת לשאלה….
איך אפשר לשנות רכיבים כדי שיהיה טבעוני?
האם החלמון בתפוחי אדמה חובה? מה הוא בעצם עושה?
הוא מדביק את המילוי ויותר עושר כי הוא שומני. אבל אפשר להשמיט עבור מילוי טבעוני.
היי ממש דחוף אני בסופר עכשיו איזה בשר לקנות ? על מה את ממליצה למתכון הזה ?
האם אפשר להכין יום מראש ורק לאפות לפני ההגשה?
היי, לכמה מנות המתכון הזה בבקשה?
כמה יחידות יוצא בערך?
יש סרטון שמראה איך מקפלים לריבוע?
תודה
כמה יחידות יוצא בערך?
יש סרטון שמראה איך מקפלים לריבוע?
בחבילה של בצק עלים יש קילו או 500 גר?
תודה