בבית של ההורים שלי יש תמיד סירים במקרר, מאפים על השיש ועוגיות במגירה ואין רגע שהמטבח ריק. אנחנו תמיד צוחקים שאין שנייה שהמטבח סגור, שתמיד יש טיילת בין המקרר לחדרים, בין מגירת הלחם לסלון ובין ארון הממתקים למרפסת.
אני זוכרת שתמיד קיוויתי שביום שאעזוב את הבית לא יהיו אצלי מאפים טעימים כמו שאבא הביא מהקונדיטוריה או עוגיות שאמא הכינה כדי שיהיה ליד הקפה של הבוקר – בכל זאת צריך לשמור על המשקל. קיוויתי ואז גיליתי שלקחתי מהם את כל ההרגלים והאהבה לדברים טעימים.
בשנים ההם, כשעוד גרתי איתם בבית, דיברנו לא מעט על דיאטות, חסכון בקלוריות ואוכל קצת יותר בריא. לרוב, אחרי השיחות האלה, אמא הייתה נכנסת למטבח ומכינה לכולנו תבשיל קישואים, בהשראת מנה הונגרית שנקראת טוק פוזלק (Tökfőzelék), עם מלא בצל רך רך וטעמים עדינים. את התבשיל הזה אכלנו לצד כוסמת או אורז (או קציצות במקרה של אבא שלי) ואם במקרה נשאר ממנו ביום שאחרי – משהו שלרוב לא קרה – היינו מחממים כמה כפות במחבת, מוסיפים 2 ביצים טרופות ומכינים חביתה רכה עם קישואים ובצל או פשוט אוכלים את זה עם לחם ממש כמו מטבוחה או סלט טורקי.
אבל לרוב לא היה נשאר מהתבשיל הזה כלום. תוך שעה הסיר התרוקן ואני תהיתי בפעם המיליון למה להכין ממנו כמות שתמיד נגמרת בשנייה.
כבר לא מעט שנים שאני לא גרה בבית ואמא שלי כבר כמעט ולא מכינה אותו. אז היום, כשהרגשתי שהגזמתי קצת עם האוכל ורציתי לאזן, נזכרתי בסיר ההוא עם הקוביות הרכות והחלטתי להכין בבית. לא בסיר קטן, בגדול. שלא אמצא את עצמי מחר בלי העונג הזה.
אז איך אוכלים את זה ועם מה? הנה כמה אופציות (יש לתבשיל הרבה רוטב כייפי):
– כתוספת של ירק לצד המנה העיקרית או לצד אורז/קינואה/בורגול/כוסמת.
– כבסיס לחביתה מקושקשת. מניחים במחבת 2-3 כפות מהתבשיל, מוסיפים 2 ביצים טרופות ומערבבים מדי פעם עד שהביצים מוכנות.
– כממרח על לחם. אפשר להשאיר אותו בצורת הקוביות או לטחון קצת.
– אפשר להכין איתו ממרח קישואים בטעם כבד. פשוט טוחנים אותו בבלנדר ביחד עם ביצים קשות – יוצא מושלם.
– ביחד עם פסטה. מבשלים פסטה שאוהבים ומוסיפים לתבשיל לבישול קצר רק עד שהכל חם והפסטה סופגת מטעמי התבשיל. ממש כמו רוטב.
ואגב, בדקתי ויש במתכון בסביבות 480 קלוריות – לכל הסיר! אם רוצים להפחית בכמות הקלוריות מורידים כף שמן זית ואז יש בכל הסיר 350 קלוריות.
תבשיל קישואים של אמא
מצרכים:
2 כפות שמן זית
3-4 זוקיני/קישואים גדולים או 5-6 קטנים – עם הקליפה
3 בצלים לבנים בינוניים, קלופים
6 שיני שום, קלופות (לא נמצא בתבשיל המקורי אבל אני מכורה לשום)
1 כפית אבקת מרק בצל
1/2 כפית פפריקה מתוקה – לא חובה (אמא לא מוסיפה)
1/2 כפית מלח וקצת פלפל שחור
אופן הכנה:
– חותכים את הבצלים לקוביות קטנות ומטגנים בסיר עם שמן זית עד ריכוך. בערך 10 דקות. זה יראה כאילו יש בסיר מלא בצל אבל אל דאגה, הוא מתכווץ וחשוב כאן לטעם ולרכות.
– חותכים את הזוקיני/קישואים לקוביות בגודל 1 ס”מ (אין צורך לקלוף) ופורסים את השום לפרוסות דקות.
– כשהבצל כמעט מוכן מוסיפים את הקישואים והשום וממשיכים לטגן, תוך כדי ערבוב, במשך 10 דקות עד שהקישואים מתחילים להתרכך.
– מוסיפים 1/2 כוס מים רותחים, אבקת מרק בצל, פפריקה, מלח ופלפל שחור ומבשלים עד שהקישואים רכים, בערך 15 דקות. קחו בחשבון שהם ימשיכו להתבשל גם אחרי שתסגרו את הגז בגלל הנוזלים הרותחים.
– מגישים בטמפרטורת החדר או חם (שומרים במקרר).
נראה מעולה בדיוק קניתי קישואים כדי לאכול משהו דל קלוריות. אני לא משתמשת באבקת מרק. מה היית ממליצה במקום ? תבלינים אולי?
תודה
פשוט לוותר, יצא מצוין גם בלי.
היי, אני שמה קצת כורכום, יוצא מעולה
רעיון נהדר. כורכום גם מאוד מאוד בריא בטח אם משתמשים בשורש הטרי שהוא אדיר בעיני.
אוהבת מאוד קישואים השבוע אעשה את המתכון, תודה לך על מתכונים נפלאים!
בשמחה רבה!
האם ניתן לקבל כעת את המתכון של רולדות בצק הפילו עם הבשר. זה נראה ממש מגרה מקווה שגם טעים. תודה
תודה רבה עת מתכון קל ונראה טעים!(מזכיר תבשילים בולגרים…).
ינוסה בקרוב.
תענוג אמיתי המתכונים שלך שולחים אותי לזכרונות ילדות (שהיתה מזמן). תודה רבה
תודה רבה תודה על המילים היפות <3
יצא טעים… רק היה צריך להוסיף עוד מים, תודה!
זה בהחלט תלוי בכמות המים שהקישואים מפרישים וכמה “רטוב” רוצים את זה. שמחה מאוד שאהבת 🙂
אלופה !!!
תודה רבה רבה!
שיהיה סופ”ש מעולה
יצא ממש טעים!
הוספתי קצת רסק עגבניות ודבש וממש הוסיף
אני לא אוכלת מוצרי חלב
תודה רבה! מתכון מעולה. הוספתי כרוב וקימל
[…] תבשיל קישואים תבשיל קוביות קישואים (או זוקיני) עם המון בצל מטוגן. […]
אבקת בצל? seriously
מאוד מאכזב אותי שבשנת 2018 מתפרסמים מתכונים עם אבקות מרק למיניהן, אפילו חמותי שלא יצא תבשיל אחד שלה ללא תוספת אבקת מרק הצליחה להיגמל.
לא חייבת להכין 🙂
אוקי, כמה מוזר זה שהיום בסופר קניתי במיוחד קישואים, רק כדי להכין את התבשיל הזה שהעלית לסטורי אתמול… כשאני לא ככ אוהבת קישואים? פשוט התמונה והתיאור של הטעם גרמו לי לחשוב שזה יעבוד טוב בשבילי. אז כרגע זה על האש…. אמא שלי בנתיים נזכרה שאמא שלה היתה מכינה את זה, ועשיתי לה חשק גם לקום להכין.
אין אין, חולה עליך.
טעים אש ! תודה! יש עוד כאלו פשוטים, דלי קלוריות וטעימים?
היי
איך אפשר להתאים כמויות ל2 קישואים גדולים?
תודה!
יו זה יצא טעים בטירוף !
תודה רבה 🙂
רחלי, הכנתי עכשיו. נכנסתי לפה כפית. עצמתי עינים. ברגע אחד חזרתי אחורה בזמן. להיות הילד שיושב בשולחן אצל סבא וסבתא. חופש גדול. סיימתי לשחק בגוגואים וסבתא מגישה לי אוכל. אגב, גם אז הם התווכחו פפריקה כן או לא.
שבוע טוב!
יצא מוצלח מאד.
עשיתי ללא א. מרק ופפריקה וללא שום
חושבת שכדאי לנסות ללא קליפה?
תודה וחג שמח!
רחלי אני אוהבת את המתכונים שלך , אמי ההונגריה היתה מכינה את התפשיל הזה , מציע לך לנשות להוסיף שמיר , קצת חומץ עם מעט סוכר . יוצא מדהים .אפשר לאכול אפילו קר
הי “קרוטיט, רציתי לאמר לך תודה. על זיכרון ילדות שלי בתור מאכל הקישואים הזה. אימי ז”ל הייתה מבשלת אותו המון, היא גם נולדה בהונגריה, ופשוט היה טעים “לטרוף” אותו קר עם לחם לבן ולתבול ברוטב שנוצר. היא הכינה בלי שום אבל עם המון בצל. ולפעמים היא הייתה מגרדת את הקישואים ומכינה מין שקשוקה של קישואים. עם המון בצל מטוגן וביצים ומטגנת ומערבבת הכל היטב, מוסיפה קצת שמיר קצוץ פנימה ואז רק בסוף הבישול ממליחה ומפלפלת היטב. למדתי להוסיף בסוף הבישול חצאי עגבניות שרי ולפזר למעלה גבינה בולגרית זה פשוט טעים. שוב תודה על זכרון הילדות ואני כבר מבוגרת מאוד ועדיין אוהבת את מאכלי הילדות שאמא שלי בישלה.
כל כך מרגש ומשמח לשמוע. עם לחם לבן שנרטב מהרוטב זה מושלם ברמות. ו-וואו, גם אצלנו סבתא שלי נהגה להוסיף לזה ביצים ולהכין מעין שקשוקה.
תודה רבה רבה שכתבת.
אימי הצדיקה שתחיה, נהגה תמיד לרוקן קישואים לממולאים ומתכון השקשוקת קישואים נולד אצלנו במקרה. היא היתה מטגנת בצל ושום כמו אצלך ומוסיפה עליהם את הפנים של הקישואים שרוקנה. מה אגיד לך? מעדן. בתוספת גבינת עיזים על הלחם או בולגרית לצד סלט עלים והחגיגה היתה מושלמת.
מתכון מעולה ומפתיע. חיפשתי משהו דיאטטי וזה ממש טעים! תודה
ממש שמחה שאהבת!
טעיםםםםם ממש, תודה 😊
מושלםםם, כמו כל המתכונים שלך תודה!!
עשיתי עכשיו ויצא מושלם !!
הוספתי פלפל חריף כי אוהבת אוכל פיקנטי
מכירה מילדות וגם אכין כמובן שוב.אני טבעונית כבר למעלה מ 10 שנים.אבל כדי להכין מזה ממרח ”כבד” אני טוחנת עם אגוזי מלח ועם או בלי ערמונים.וכדי לטגן למעין ליצ’ו כזה אני מערבבת קמח עדשים או קמח חומוס עם טיפונת קורנפלואור וטיפונת מים עד שזה מקבל מרקם כמו של ביצה ושופכת מלמעלה ומערבבת ויוצאת מקושקשת טעימה בטירוף.
מאד אוהבת את המתכונים פה וגם ”מטבענת” אותם כשצריך
אני מכינה רק מקישואים ובצל
ומתבלת במלח ובפלפל שחור גרוס בלבד.
יוצא נהדר ממש למי שמתחשק טעם “נקי” יותר