חשבתי המון מה לכתוב לכם לקראת אחד החגים הכי מיוחדים ומרגשים בשנה. איך להתמודד עם הכמיהה למשפחתיות מצד אחד והבידוד מן הצד השני.
אם יש משהו שהתקופה הזאת מביאה איתה, זה נבירה פנימה והמון מחשבות ולקחים. ואז, אחרי שעות רבות של מחשבה הבנתי דבר אחד – אנחנו כאן, ואנחנו כאן כדי להשאר. ולשמוח. וכן, גם ללמוד ולהשתפר. להתנהג יפה יותר אל העולם ואל האנשים מסביב. אל הטבע והסביבה.
לפני חודש נפגשתי עם יונית צוקרמן, אחת הבלוגריות הכי מדהימות ומוכשרות שיש לנו בארץ. הבלוג שלה – מלכת המטבח, כבר מזמן הפך לבית עבור רבים. מקום טעים שמביא איתו המון שמחה ואושר.
“את חייבת ללמד אותי, ואת כולם, איך מכינים אוכל חגיגי של בית. כזה שכל ביס ממנו הופך לזכרון מופלא של ביחד” אמרתי לה לפני שנפגשנו. והיא, עם נדיבות הלב שלה וטונות כשרון בידיים, לימדה אותי איך להכין צלי בקר עם פטריות ממש כמו של אמא, כזה שמזכיר שצריך גם לשמוח ולזכור מה היה כאן קודם, ואיך יצאנו ממצרים. כמה עברנו מאז וכמה יש לנו זכות להיות כאן ולחגוג.
מאחלת לכולנו חג אביב שמח ושנשכיל ללמוד ולצמוח מהמשבר הזה.
- הכנתם? רוצים להתייעץ או לשאול לגבי מתכונים? מחכה לכם בקבוצת הפייסבוק שלנו וגם באינסטגרם.
- אל תפספסו: מתכון לתחתיות ארטישוק במילוי בשר.
צלי בקר ברוטב פטריות ושום
מצרכים:
2 קילו נתח צלי כתף טרי (מספר 5)
1 גזר, קלוף
1 בצל לבן, קלוף
3 ענפי סלרי עם העלים
3 גרגירי פלפל אנגלי
2 עלי דפנה
1/2 כפית כורכום
1/4 כפית מלח
לרוטב:
3 כפות שמן
5 בצלים לבנים, קלופים
3 סלסלות פטריות שמפניון
5 שיני שום, קלופות – אפשר גם יותר
3 גרגירי פלפל אנגלי
2 עלי דפנה
1 כפית כורכום
1 כף פפריקה מתוקה
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 כף מלח
1/4 כפית אגוז מוסקט
2 ו-1/2 כוסות ממי הבישול של הבשר
אופן הכנה:
– שוטפים את הנתח ומעבירים לסיר לחץ עם גזר, בצל, סלרי, פלפל אנגלי, עלי דפנה, כורכום ומלח גס. מוסיפים מים עד 2 ס”מ מעל הנתח, סוגרים ומבשלים בסיר לחץ במשך 45 דקות. אין לכם סיר לחץ? מבשלים את כל המצרכים בסיר רגיל למשך שעתיים. מוציאים את הנתח ומעבירים לצלחת.
– מסננים את מי הבישול של הבשר, שומרים בצד 2 ו-1/2 כוסות מהמים, ואת השאר מעבירים לקופסה אטומה ומקפיאים (כרגע הכנתם ציר בשר מעולה למרקים ותבשילים, שמחזיק בכלי אטום במקפיא אפילו חודש).
– מכסים את הצלחת עם הבשר בנייר אלומיניום, מניחים לנתח להתקרר קצת ומעבירים למקרר ל-6 שעות קירור נוספות, לא פחות. מומלץ להתחיל את ההכנה בערב, ואז לתת לו לילה שלם במקרר.
– מוציאים את הבשר מהמקרר ופורסים לפרוסות יפות (יד אחת מחזיקה את הנתח במזלג, השנייה פורסת עם סכין טובה). מחזירים למקרר עד שהרוטב מוכן.
– רוטב: חותכים את הבצל לחצי ואז לטבעות ומטגנים בשמן עד שהבצלים מתחילים להזהיב. מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן עד שהבצל מזהיב והפטריות מתכווצות.
– מוסיפים את השום, הפלפל האנגלי ועלי הדפנה ומטגנים כדקה. מוסיפים את התבלינים (בשלב הזה, יונית אוהבת להוסיף ביחד עם התבלינים עוד כף של שמן, שעוזרת לטעמים שלהם להפתח) ומערבבים היטב.
– מוסיפים את מי הבישול ששמרנו בצד ומביאים לרתיחה. אם הם נקרשו – לא להיבהל. מחממים קלות במיקרו, מסננים והם כמו חדשים.
– מסדרים את פרוסות הבשר בסיר. אם הנוזלים לא מכסים את הבשר מוסיפים עוד חצי כוס. מבשלים על אש קטנה במשך 45-60 דקות. בודקים את הבשר עם מזלג – אם הוא רך רך רך, הוא מוכן.
הערות ושדרוגים
– את אותו צלי אפשר להכין עם נתח אסאדו או פילה מדומה, אבל אז נדרש לו זמן בישול ארוך יותר.
– הציל נהדר לצד אורז לבן או פירה.
– אם אתם פחות אוהבים כורכום אפשר להוריד אותו.
– אם יש לכם בבית אפשר להוסיף, בשלב הוספת התבלינים, 1 כף אבקת מרק עוף ו-1 כף אבקת מרק בצל או אחד מהם.
היי רחלי,
מה עושים במידה ואין סיר לחץ?
רשום. סיר רגיל
הרם אפשר להחליף את הפטריות הערמונים?
שלום, קודם כל תודה על המתכון, נראה מצויין ואני מקווה שגם אצליח בבישול שלו.
ציינת לגבי פילה מדומה שנדרש זמן בישול ארוך יותר. אשמח אם תפרטי את זמני הבישול כיוון שיש לי נתח פילה מדומה (מספר 6) במקרר שמחכה שאעשה איתו משהו 🙂
תודה מראש
לכמה אנשים מספיק נתח של 2 קילו?
אם אנחנו רק 2 אנשים קילו אחד יספיק?
הי אשמח לעזרה
אם אני מכינה עם אסאדו ללא עצם זה יתאים? אופן ההכנה זהה?
היי 🙂
מצאתי בסופר נתח של פיקאניה (צ׳ך שפיץ) זה יכול לעבוד במתכון הזה? ואם כן, מה זמן הבישול שלו?
אם בטעות קניתי צלי בקר אבל חתוך לקוביות? …
הי ותודה, זה נראה נפלא. האם יעבוד גם עם קוביות אונטריב?
האם בשלב הסופי של הבישול, צריך לשים מכסה?
היי רחלי
איך מצמצים את הרוטב?
היי רחלי
קודם כל תודה על המתכונים
כאשר מבשלים את הבשר עם הרוטב מבשלים עם מכסה?
תודה רבה
מיכל
הכנתי לערב חג. יצא מדהים!!!
ממש אין צורך באבקות מרק…
תודה על המתכון.
אם יש לי בשר 5 שכבר פרוס לפרוסות- איך אני עושה?
תודה!
אשמח לדעת אם קיבלת תשובה בנושא
הי יונית. ככה בדיוק אני מכינה את הצלי ממש כמו שאמא שלי הכינה. השאלה שלי לגבי גרגרי הפלפל אנגלי ברוטב. להשאיר אותם שלמים? או לטחון אותם קודם? אם שלמים הם מתרככים בבישול? תודה
מה המשמעות אם אין זמן לקרור ?