לפני שבוע קפצתי לביקור בחברה שמייבאת לארץ את מעדני הפרי של סנדלפור. בין שאר הדברים שדיברנו עליהם עלה גם עניין חנוכה. “חייבים מתכון שווה לחג” זרקה לאוויר מישהי בשולחן.
בתור אחת שמשתמשת כבר שנים במעדני הפרי האלה (ההורים שלי אגב ממש מכורים אליהם) היה לי ברור שהיא צודקת.
בזמן שכולם פטפטו וסיכמו שנה, עברו על מצגות ודיברו על דיאטות, אני כבר דמיינתי סופגניות מלאות בפטל ותפוזים, תותים ומשמשים, דובדבנים ופירות יער. ראיתי את העוגה הזאת מול העיניים שלי ורק חיכיתי לחזור הביתה ולהכין אותה.
אז חזרתי. והכנתי.
במשך שעה ישבתי מולה, תולשת עוד עיגול בצק ועוד אחד. פעם עם ריבה כזאת ופעם עם אחרת (כן, אני יודעת, בהגדרה המסחרית/חוקית זאת לא ריבה כי כאן יש 100% מרכיבי פרי אבל הם יזרמו איתי) ומבינה שהמזל הכי גדול שלי זה שאנשים מוכנים ללכת יד ביד עם הרעיונות שלי למרות שלא תמיד אני מצליחה להסביר במילים את המראה שהדמיון שלי מפתח. ואיזה זכות זאת שחברה כל כך איכותית מאפשרת לי ליצור ביחד איתה. זה באמת לא מובן מאליו והבטחון שלהם (ושל אחרים) בדרך שלי שווה לי הרבה יותר מכל שקל שאני מקבלת.
אבל רגע – העוגה! אז תקשיבו, נסו לדמיין ביחד איתי ואז תציצו בתמונות – עיגולי בצק אווריריים ומלאים בניחוח מתוק, עטופים בשמיכה דקה של אבקת סוכר וכל אחד מהם ממולא בטעם אחר.
לא עוד סופגנייה אפויה שנראת כמו האחות החורגת של הסופגנייה המטוגנת, לא עוד ריבה אחת בלי יכולת להחליט והכי כיף בכל הסיפור – אפשר להכין את העונג הזה בבוקר ולהגיש בערב. תודו שאת זה אי אפשר לעשות עם סופגניות מטוגנות.
ואל תגלו, אבל העוגה הזאת מושלמת גם בלי קשר לחנוכה.
עוגת סופגניות מעולה מעבר לכל דמיון
מצרכים לתבנית קוגלהוף:
120 מ”ל (1/2 כוס) מים פושרים
15 גרם (1 כף גדושה) שמרים יבשים או 40 גרם שמרים טריים
3 ביצים L
60 גרם (4 כפות) סוכר לבן
490 גרם (3 ו-1/2 כוסות) קמח לבן
100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות ואפשר גם בטמפרטורת החדר (אבל לא מומסת)
לציפוי:
40 גרם חמאה, מומסת
1/2 כוס סוכר לבן
1/2 כפית קינמון – לא חובה
למילוי ולעיטור:
2 כפות אבקת סוכר
ריבה בכל טעם שאוהבים
אופן הכנה:
– בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את כל המצרכים של הבצק, פרט לחמאה, לפי סדר הופעתם ברשימה. לשים על מהירות איטית במשך 3 דקות עד שנוצר בצק.
– מוסיפים את החמאה, כל פעם קצת, וממשיכים ללוש עוד 8 דקות. אל תקצרו את הזמנים, זה לא אתם עובדים זה המיקסר ?.
– מכסים במגבת מטבח ומתפיחים על השיש במשך שעה (אם מאוד קר אפשר גם שעה וחצי). עוד אופציה היא להעביר למקרר להתפחה של לילה.
– יוצרים כדורים בגודל פינג פונג ומכדררים לצורה עגולה ויפה. טובלים בחמאה המומסת ומעבירים לצלחת עם הסוכר הלבן, אפשר לערבב את הסוכר עם קינמון ואפשר בלי.
– מעבירים את עיגולי הבצק לתבנית קוגלהוף (זאת עם החור באמצע) ומקפידים להשאיר רווחים בין הכדורים כי הם תופחים מאוד. וזה בסדר גמור אם הבצק לא מגיע עד לחלק העליון של התבנית, הוא לא אמור. זה תופח כמו מפלצת.
– מכסים במגבת ומאפשרים לבצק לתפוח במשך 30 דקות.
– אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות ואופים במשך 30-40 דקות. צריכה להתקבל עוגה זהובה מאוד. מצננים ואז מאבקים באבקת סוכר.
– ועכשיו, איך ממלאים? הו, טוב ששאלתם. מזרק לא יעבוד כאן כי מעדני הפרי סמיכים הודות לפירות שבתוכם (בתפוזים יש ממש קליפות תפוזים – הכי טעים ביקום). מה שעושים זה שמים צנתר חלק בתוך שקית זילוף וממלאים בטעם שבחרתם. תוקעים את הצנתר פנימה וממלאים כמה שיותר.
– איפה ממלאים? איפה לא. בכל מקום שרוצים, מקסימום תהיה סופגנייה אחת עם כמה טעמים! תסמכו עלי, כמה שיותר יותר טוב. ואל תשכחו לקרוא לי לבוא לזלול איתכם.
הערות ושדרוגים
– אפשר להוסיף לבצק גם כפית תמצית וניל איכותית, קצת גרידת לימון או תפוז ואפילו מעט קינמון (1/2 כפית). עושה נפלאות לבצק אבל ממש לא חובה.
– בטח תשאלו אם אפשר למלא את הבצק במעדני הפרי עוד טעם האפייה, אז התשובה היא לא. זה גם יברח החוצה וגם יספג בבצק. פחות טוב.
– אל תמלאו את התבנית יותר מגג גג 3/4 גובה. אחרת תקבלו עוגה מפלצת. מניסיון ?
– לחלק הפנימי של העוגה לוקח קצת יותר זמן להיות מוכן אז תבדקו אותו כשאתם מוציאים מהתנור וחושבים שהעוגה מוכנה.
וואו נראה מפחיד!!
מה עם מילוי של מתוקים כמו נוטלה וריבת חלב גם יעבוד נכון??
ואפשר לעשות מהם סופגניות אישיות או עדיף בתור עוגה?
תודה!!
זה בעצם לחם קופים, לא?
בול לחם קופים
אפשר להכין בתבנית עם חור (ישרה, לא קוגלהוף) 26 ס”מ?
כן, איזה שתרצי העיקר שהבצק ימלא גג 2/3 גובה
וואו נראה מטורף!
אחת ההברקות!
איזה כיף שאהבת!
אפשר להמיר בשמן קוקוס?
יס <3 אל תגלי אבל באמצע נגמרה לי החמאה והשתמשתי בשמן קוקוס 🙂
כמה זמן העוגה נשארת טריה?
יומיים במיטבה ואפשר גם אחרי עם חימום קל
לשים את הכדורים בשכבות אחד על השני?
אם מכינים למחר- לשמור במקרר? אם אוותר על חלק של ההטבלה בחמאה וסוכר- זה יפגום אנושות בטעם?
נראה טעים, אימצתי
האם צריך לשמור את העוגה במקרר אם מכינים אותה למחר? או שאני יכולה לשמור אותה בחוץ בלי המילוי ואת המילוי להזריק למחרת.והאם אפשר לחמם את העוגה במיקרו?