אחת השאלות ששואלים אותי הכי הרבה זה איך אני מספיקה. והאמת היא, שלפעמים גם אני תוהה איך זה קורה.
אבל יש לזה תשובה אחת מאוד הגיונית – אני בן אדם מסודר ומאורגן.
אני חיה על רשימות ופתקיות, על יומן מאורגן, סדר יום שיש בו משימות כתובות וראש שעובד מהר מדי. את הסעיף האחרון קבע הרופא 🙂
גם באוכל, בעיקר כשאני בתקופות של שמירה, אני משתדלת מאוד להיות מאורגנת וזה חשוב, גם כי אין לי זמן באמצע שבוע להרים ארוחה ולא בא לי לחטוף מכל הבא ליד, וגם כי זה עוזר לי לייצר רשימת קניות הרבה יותר ממוקדת לסופר (ועדיין, תמיד אקנה יותר ממה שאני צריכה – שריטה משפחתית).
מאז שהוקם הבלוג למדתי יותר ויותר על האנשים שנכנסים אליו. רובם כאלה שהתחילו לבשל ממש לא מזמן והבינו פתאום שהשד ממש לא נורא. עזבו לא נורא, הוא ממש כייפי! וגם לא מעט סטודנטים שמחפשים אוכל מהיר, לא יקר, אבל עדיין בריא וטוב.
אוכל שאפשר להכין במוצאי שבת, בשעה וקצת (אם אתם עושים את זה באיזי) ולהעביר לקופסאות. ככה יש במקרר אוכל לכל השבוע שאפשר לקחת איתכם ללימודים או להשאיר במקרר ולחמם בדקה וחצי כשחוזרים הביתה מיום ארוך ואין כח לבשל.
ואפילו בדקתי כמה זה יעלה לכם – 80 שקלים לאוכל שמספיק לכל השבוע! ועוד ישאר לכם קצת בסירים כדי לחלק לחברים. אגב, כל המצרכים שקונים בכמות גדולה יותר ממה שצריך למתכון, כמו שמן זית, אורז, קינואה וכו, מחזיקים המון זמן בארון אז לא לדאוג.
ונזכרתי בזה, כי ממש בעוד כמה ימים (30.04.2018 בשעה 16:00) מתקיים יום פתוח עם שוק אוכל במכללה האקדמית אחוה (אני קופצת לבקר שם, מי מצטרף אלי?) שהזכיר לי את ימי כסטודנטית ואת הבישולים של סופי השבוע כדי להגיע מאורגנת ללימודים ובעיקר כדי לוודא שיש לי אוכל טעים בבית כשאני חוזרת ואין לי כח לבשל. אגב, חוץ ממני, ומעוד מאות סטודנטים שיגיעו ליום הזה, יהיה שם גם אהרוני שירצה על מפגש אוכל ותרבות בין מזרח ומערב ויתקיים גם יריד אוכל עם יינות, לחמים, גבינות, גלידת שף איטלקית ועוד. יאמי!
אז כמו שהבנתם, הפעם בחרתי להתמקד בעיקר בסטודנטים, והרכבתי תפריט שעושה שימוש רק בגז או כיריים חשמליות בלי להפעיל תנור שלא בטוח שיש לכולם בבית.
הנה התפריט:
יום ראשון
הבטן עדיין מלאה מארוחות שישי/שבת אבל צריך קצת לאזן
סלט חסה עם נתחי עוף וקרוטונים ברוטב אלף האיים
יום שני
הכירו את Meatless Monday – היום בו מוותרים על הבשר ומתמקדים באוכל צמחוני
תבשיל קינואה עם אפונה, עשבי תיבול ושקדים פרוסים
יום שלישי
העייפות כבר מתחילה להגיע אז הנה ארוחה קלילה אבל משביעה שתחזיק אתכם שבעים עד הערב
קינואה מוקפצת עם בצל מקורמל, פטריות ונתחי פרגית
יום רביעי
היום הזה שתמיד רעבים בו הכי הרבה וכבר מתגעגעים לארוחת שישי
אורז עם אפונה וגזר (שמזכיר את הילדות) עם נתחי פרגית וסלט קטן בצד
יום חמישי
מסיימים שאריות של אוכל מהמקרר (נשאר לכם אורז? קינואה? פרגית? זה הזמן לסיים אותם) או קונים משהו מוכן בחוץ. זה היום שלכם להתפנק ולרוקן את המקרר לפני ארוחת שישי ולפני הבישולים של שבת. ואפשר גם להכין סנדביץ’!
והנה גם 10 טיפים חשובים ליצירת ארוחות לכל השבוע
1. בשלו 2 סירים עם דגנים/קטניות – קינואה, אורז, פסטה, אטריות אורז, פתיתים, בורגול, עדשים שחורות וכו. העבירו ל-2 קופסאות גדולות ובמהלך השבוע תמיד תוכלו לשדך את זה לירקות חתוכים טריים או ירקות מבושלים/מוקפצים.
2. הקפיצו במחבת רצועות חזה עוף או פרגית או קוביות טופו או סייטן מתובל. את החלבון הזה אפשר לשדך לירקות חיים וליצור סלטים משביעים או לאכול לצד אורז/פסטה/בורגול שיש לכם כבר במקרר מוכן.
3. הקפידו להחזיק בבית ירקות שאפשר לבשל. אצלי תמיד תמיד יש במגירת הירקות גזר, קישואים, בצל ולרוב גם כרוב וכרובית. אתם לא מאמינים כמה זה עוזר וכמה זה מחייב אתכם לבשל ירקות. שהם גם בריאים אבל גם הופכים לארוחה בשנייה. נסו למשל לאפות כרובית שלמה ולהגיש לצד טחינה. כמה זמן עבודה זה לוקח? באמת 5 דקות. ואפשר גם לטגן את הכרובית בקצת שמן זית במחבת אם אין תנור.
4. לא לשכוח לקנות ירקות טריים כמו מלפפונים, עגבניות, גמבה וכו. קנו בכמות קטנה אבל במקום איכותי כמו בשווקים הטובים או ישירות מהחקלאים (יש מלא מושבים שמוכרים) שם הירקות מגיעים ישר מהחקלאי ומחזיקים הרבה יותר זמן. וגם טעימים הרבה יותר!
5. החזיקו בבית סוגי אגוזים לא קלויים. אגוזי מלך, שקדים, פקאנים, אגוזי לוז וכדומה. כל סלט ישמח לתוספת של אגוזים והם גם נשמרים מלא זמן במקרר והופכים כל סלט לארוחה משודרגת. והם גם בריאים כמובן.
6. קנו קופסאות אוכל איכותיות, זה שווה כל אגורה וגם כיף לאכול בקופסה שאוהבים ולא כזאת שקיבלתם בחינם מהסופר.
7. אם אתם אוהבים טחינה דאגו שתהיה לכם תמיד טחינה במקרר. היא מעולה כרוטב בצורתה הגולמית (למשל על סלט העוף), היא נהדרת כמטבל לירקות שאפשר להכין בשנייה לנשנוש מהיר מול הטלוויזיה או כשלומדים מול המחשב, ואם תוסיפו לה קצת רוטב צ’ילי ומים תקבלו רוטב היסטרי שמתאים לכל מנה כמעט.
8. אל תכינו כמות גדולה מדי של אוכל. בשלב כלשהו באמצע שבוע נמאס מהתבשיל שהכנתם בשבת ואז זורקים. לא חבל? עדיף להכין כמות קטנה של אוכל מוכן או פשוט להכין רק את הבסיס (קינואה, אורז, חזה עוף, פסטה בלי כלום וכו) ובאמצע שבוע לשדך לכל אחד מהם משהו וליצור ארוחות מגוונות מהבסיסים האלה. ואז לא נמאס.
9. כשאתם מתחילים לבשל הדליקו מוזיקה, שימו את הנייד בצד ותהנו מהשקט והרוגע שהבישול מביא איתו.
10. ואולי הכי חשוב כדי להנות מהדרך – התחילו את הבישולים כשהכיור שלכם נקי מכלים. ככה לא תסיימו על ערימות של כלים ובלגן. ובאותו עניין, שימו שקית ניילון על השיש כשאתם מתחילים לבשל, כל קליפה של ירק, לכלוך או חתיכת גזר שנשארה שימו על הניילון ובסיום הבישולים קפלו הכל יחד וישר לפח.
ארוחות לכל השבוע – ספיישל סטודנטים
מצרכים:
1 כוס אורז – יסמין או בסמטי – 3 שקלים
1 כוס קינואה – 6 שקלים
500 גרם חזה עוף (או פרגיות) – חתוך לרצועות. מבקשים מהמוכר שיחתוך לכם – 16 שקלים
3 כפיות שמן זית – 3 שקלים
1 ראש חסה – החלק הבהיר (לבבות חסה) – 7 שקלים
3 כפות קרוטונים מוכנים (או קולים פרוסת לחם בטוסטר וחותכים לקוביות) – 3 שקלים
2-3 כפות רוטב אלף האיים מוכן (ואפשר גם להכין לבד ממיונז וקצת קטשופ) – 3 שקלים
1/2 שקית אפונה עדינה, קפואה – 8 שקלים
1/3 צרור עלי כוסברה – 2 שקלים
2 ענפי בצל ירוק – 2 שקלים
10 עלי נענע – 2 שקלים
1/3 כוס שקדים פרוסים – 10 שקלים
1 בצל לבן גדול, קלוף – 2 שקלים
1 סלסלת פטריות שמפניון – 10 שקלים
2 גזרים, לא קלופים – 2 שקלים
1 קישוא – לא חובה – 2 שקלים
אופן הכנה:
– שמים 2 סירים על הגז, על הלהבות הנמוכות, ובכל אחד שמים כפית שמן זית.
– בסיר אחד מוסיפים את האורז ובשני את הקינואה ומוסיפים לכל אחד מהם 1 ו-1/2 כוסות מים רותחים. מוסיפים 1/2 כפית מלח, סוגרים את המכסה ומבשלים על האש הכי נמוכה במשך 20 דקות.
– במחבת רחבה מטגנים את הפרגיות/חזה עוף עם מעט שמן זית עד הזהבה. מניחים בצד את הפרגיות ושומרים את המחבת עם השמן (אין צורך לשטוף).
– פורסים את הבצל והפטריות לפרוסות ומתחילים בטיגון הבצל במחבת עם השמן עד שהבצל מתקרמל. אם רוצים לעזור לו להתקרמל יפה מוסיפים כפית שטוחה מייפל/סילאן/סוכר חום.
– מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן עד שהן מתרככות. מוסיפים לבצל והפטריות 1/2 מכמות הקינואה המוכנה ו-1/3 מכמות הפרגיות/חזה עוף שכבר טיגנתם, מערבבים ואופס, זה מוכן. מעבירים לקופסה.
– בסיר קטן מרתיחים מים ומבשלים את האפונה במשך 8 דקות. אפשר גם פחות. האפונה כבר מוכנה רק צריך לחמם אותה.
– בינתיים קוצצים דק את כל עשבי התיבול.
– לתוך הסיר עם הקינואה (נשאר לכם חצי כמות) מוסיפים את עשבי התיבול, השקדים הפרוסים ו-1/2 מכמות האפונה ומערבבים. מתבלים במלח ומעבירים לקופסה. הנה לכם ארוחה לשני צמחוני.
– חותכים את הגזר והקישוא לקוביות.
– בסיר שבו טיגנתם את הבצל והפטריות מטגנים את הגזר והקישוא עד ריכוך. 2 דקות לסוף מוסיפים את האפונה שבישלתם ונותרה בסיר (1/2 כבר שמתם בקינואה).
– מערבבים את תבשיל הירקות עם האורז ויש לכם אורז עם אפונה וגזר (וקישוא). מתבלים במעט מלח.
– שמים בקופסה אורז עם ירקות ו-1/3 מכמות נתחי הפרגית/חזה עוף וסוגרים.
– סלט עוף: חותכים את החסה לרצועות (עדיף יום לפני שרוצים לאכול), מפזרים נתחי פרגית ומעט קרוטונים וסוגרים.
– נשארו לכם ירקות? גזר, חסה, מלפפונים, עגבניות. פשוט חותכים ומכניסים לקופסאות קטנות ומשדכים לארוחה. את הסלט חסה לוקחים עם קופסה קטנה שיש בה רוטב אלף האיים.
איפה קונים?
– את הקופסאות קניתי ברמי לוי ב-12 שקלים לקופסה.
– המדבקות המקסימות והסופר יפהפיות הן של אפרת מוסקוביץ’ ואפשר לרכוש אותן כאן.
– את המזלגות בצורת ג’ירפה רכשת באלי אקספרס. הנה לינק לרכישת המזלגות.
הערות ושדרוגים
– במקום פטריות אפשר לשים גמבות פרוסות לרצועות דקות או קוביות קישואים או אפונה או גרגירי תירס או קוביות בטטה.
– במקום שקדים אפשר לשים כל אגוז שאוהבים.
– במקום אורז או קינואה אפשר לבשל בורגול עבה.
– במקום חזה עוף אפשר להקפיץ קוביות טופו עם קצת סויה, רוטב צ’ילי ומלח.
– אפשר להוסיף לסלט חסה גם צנוניות או מלפפונים. אני לא ממליצה להוסיף עגבניות כי הן מגירות נוזלים ואז החסה נרטבת.
טוב, את אדירה. זה גאוני.
בוקר טוב,
אמנם אני לא סטודנטית, אבל הרעיון מעולה!
מתה על הבלוג שלך, והרבה מתכונים ניסיתי כבר
תודה לך
היי רחלי,
כל הכבוד, יופי של תפריטים!!!
דרך אגב,
אין לי אינסטגרם, איך ניתן לראות את כל המתכונים של המצולמים באינסטגרם?
תודה
עופר
אחלה ביותר!!!!
ממש פתרת לי את ההתלבטות כל פעם מה להכין לסטודנטיות שלי.
ממש היה לי צורך בתפריטים בנושא הזה! ובטוחה שלעוד הרבה כמוני.
תודה לך❤️
בדיוק נכנסתי לבלוג כדי לחפש מה לשדך לאורז המלא ואז פתאום הפוסט הזה! איזה כיף 🙂
איזה אלופה את! תודה תודה! אינני סטודנטית (לצערי) אך גם למבולגנת אוכל שמביאה ארוחת צהריים לעבודה זה מתאים בול!
ממש ממש שמחה לשמוע! <3
איזה הפתעה מתוקה ומשמחת! תודה על הפירגון למדבקות חמודה אחת (-: ותודה על פוסט משובח ששלחתי לינק אליו לסטודנטית שלי.
באהבה רבה. המדבקות סופר מהממות <3
מדהימה! איך אני נהנת מהבלוג שלך!
אחלה רעיון אני בהחלט אנסה מקווה שיעזור לי לחסוך כסף ושומנים מיותרים
ממש ממש שמחה שאהבת <3
זה פשוט פוסט מעולה!
איזה כיף שאהבת <3
יופי של רעיונות, כתוב מקסים, נהניתי!!
תודה רבה רבה! ממש שמחה לשמוע
בתור סטודנטית (ואמא לשלושה) הייתי חייבת לנסות: עשיתי את הקינואה עם בצל-פטריות-סילאן. יצא מעולה!
ושאלה לקיצור תהליכים אם אני עושה רק את הקינואה: אפשר לטגן בצל פטריות, ואז להוסיף את הקינואה והמים לבישול יחד? במקום ב-2 סירים?
אפשרי לגמרי! ורעיון נהדר <3
פוסט גאוני ומעולה! תודה רבה!
וואי איך באמת לא חשבתי על זה לפני .הסבר מעולה ורעיון מעולה לא פחות.
בדיוק סיימתי להכין הכל.
האם אפשר להקפיא או שלא כדאי? פשוט נראה לי אחרי 4 ימים זה יהיה לא כל כך טרי…
וואי את כזאת אלופה!
אמנם כבר מזמן לא סטודנטית אבל אמא ל3 שאין לה זמן וכח לבשל כל יום…
תודה!
איזה כיף! באוקטובר אני מתחילה ללמוד אז חיפשתי רעיונות לאוכל, וראיתי שבמקרה כתבת את הפוסט הזה ממש לא מזמן.
תודה!
הכנתי בדיוק לפי ההוראות שלך, יצא מצוין.
ממש ממש שמחה לשמוע!
את מדהימה!
המון תודה לך
זה לא אוכל זה למות מרעב… ובמיוחד עם אתה בשיגרת אימונים
נראה מעולה! זה באמת מחזיק ממוצאי שבת עד יום רביעי?
לחלוטין. מניסיון שבועי 🙂
בבקשה ספיישל כזה אבל לאימהות לניובורן שאין זמן לכלום אבל חייב בריא במיוחד אם מניקות
פוסט מעולה
האם ניתן להקפיא?
תודה רבה לך!!! אפשר בבקשה עוד פוסטים כאלה?